Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρίχνονται στη μάχη των PPAs ενεργοβόρες βιομηχανίες και αγρότες

Ξεπαγώνουν έργα για PPA. Σήμερα ψηφίζεται η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Ενέργειας για τις προτεραιότητες σύνδεσης στο δίκτυο.

Ρίχνονται στη μάχη των PPAs ενεργοβόρες βιομηχανίες και αγρότες

«Έτοιμα» για να συνεισφέρουν με ηλεκτρική ενέργεια, μέσω συμβάσεων PPA’s είναι ομαδικά έργα αγροτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ενδεικτικό παράδειγμα είναι φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 45MW, στη Θεσπρωτία, για το οποίο έχουν κατατεθεί εγγυητικές επιστολές και αναμένονται οι όροι σύνδεσης του έργου. Δεν είναι το μόνο, καθώς υπάρχουν και άλλα ομαδικά έργα και πλέον «κλειδί» χαρακτηρίζεται η αλλαγή προτεραιότητας για τη χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης αντίστοιχων έργων, τα οποία θα υπογράψουν συμβάσεις PPAs. Κάτι, το οποίο αναμένεται να γίνει από σήμερα με την ψήφιση σχετικής τροπολογίας, του υπουργείου Ενέργειας.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση οι κάτοχοι έργων ΑΠΕ θα λαμβάνουν κατά απόλυτη προτεραιότητα έναντι άλλων αιτημάτων οριστική προσφορά σύνδεσης για ισχύ που αντιστοιχεί στο 30% της ετήσιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των κατόχων συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που προτίθενται να εκπροσωπούν.

Οι κάτοχοι των σταθμών ΑΠΕ υπογράφουν διμερή σύμβαση ή συμφωνία για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με χρηματοοικονομική διευθέτηση (financial settlement) ή με φυσική παράδοση (physical delivery), με προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας που επιθυμεί να εκπροσωπήσει κατόχους συνδέσεων αγροτικού ρεύματος.

Επίσης, προβλέπεται η υποχρέωση των προμηθευτών εντός συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας (15 ημέρες) να ανακοινώνουν τα χαρακτηριστικά του τιμολογίου - χρεώσεων προμήθειας που επιθυμούν να προσφέρουν στους κατόχους συνδέσεων αγροτικού ρεύματος (Τιμολόγιο ΓΑΙΑ).

Να σημειωθεί πως οι κάτοχοι σταθμών που εντάσσονται στις προϋποθέσεις της Ομάδας προτεραιότητας Β’ (PPA για βιομηχανίες) λαμβάνουν απόλυτη προτεραιότητα για οριστική προσφορά σύνδεσης, με βασική προϋπόθεση να έχει συναφθεί διμερής σύμβαση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με χρηματοοικονομική διευθέτηση ή με φυσική παράδοση. Επίσης, με την ίδια ρύθμιση ορίζονται τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν οι κάτοχοι έργων ΑΠΕ και ρυθμίζονται άλλα ζητήματα όπως η γεωγραφική κατανομή των έργων και η διαδικασία ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Με φόντο αυτές τις αλλαγές, το υπουργείο Ενέργειας επιδιώκει την αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου για φωτοβολταϊκά των αγροτών στα 50 kW από 10 KW, με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον «κλειδωμένο» χώρο. Παράλληλα, όπως έχει αναφερθεί σε ρεπορτάζ του Euro2day.gr η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», με προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά σε αγρότες.

Την ίδια ώρα στάση αναμονής κρατούν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες,οι οποίες περιμένουν να «δουν» πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές με τα PPA's,. με δεδομένο πως στη χονδρεμπορική αγορά οι τιμές έχουν υποστεί ήδη μεγάλη μείωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v