Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Χαμηλά ο φετινός πήχης για επιστροφές δανείων από servicers

Οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων δεν αναμένουν να ανοίξει η αγορά της πώλησης θεραπευμένων δανείων το 2024. «Από το 2025 και βλέπουμε», εκτιμούν. Οι δυνητικές συναλλαγές και τα business plans.

Τράπεζες: Χαμηλά ο φετινός πήχης για επιστροφές δανείων από servicers

Χαμηλές προσδοκίες  για το 2024 έχουν οι διοικήσεις των τραπεζών για την επιστροφή των re-performing δανείων -ο όγκος των οποίων δυνητικά εκτιμάται από 20 έως 40 δισ. ευρώ- από τους servicers στα πιστωτικά ιδρύματα.

Με βάση τραπεζικές πηγές, εφέτος δεν προβλέπεται να ανοίξει η αγορά που αφορά την επιστροφή -μέσω πωλήσεων- των θεραπευμένων δανείων στους τραπεζικούς ισολογισμούς κι αυτό διότι ο SSM είναι ιδιαίτερα συγκρατημένος σε αυτό το ενδεχόμενο.

Βασική πηγή ανησυχίας για τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) παραμένει το αυξημένο κόστος των δανείων. «Όσο τα επιτόκια παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ακόμη κι αν υπάρξουν δύο-τρεις μειώσεις μέσα στη χρονιά, το ρίσκο για τον επόπτη παραμένει, οπότε είναι σχεδόν αδύνατο να υπάρξει εντός του 2024 άνοιγμα της εν λόγω αγοράς», αναφέρει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος.

Προβλέπει, ωστόσο, ότι από το 2025 θα ξεκινήσουν οι πρώτες συναλλαγές του είδους και τα επόμενα τρία χρόνια θα αυξηθούν. Σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση της υγείας των εν λόγω δανείων με βάση τους κανόνες της EBA, θα πρέπει επί τρία συνεχόμενα έτη να εξυπηρετούνται σε σταθερή βάση.

Εκτός business plan

Οι χαμηλές προσδοκίες αποτυπώνονται και στα τριετή business plans των τραπεζών καθώς καμία δεν έχει συμπεριλάβει στην αύξηση της πιστωτικής επέκτασης (σ.σ. από φέτος μέχρι και το 2026) τις επιστροφές των re-performing δανείων. «Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα δούμε από το 2025 και μετά τέτοιου τύπου συναλλαγές», αναφέρει ο συνομιλητής μας και προσθέτει: «Δεν βασίσαμε, ωστόσο, τις προβλέψεις μας για την αύξηση της πιστωτικής επέκτασης και σε αυτό το σκέλος. Οποιαδήποτε, όμως, συναλλαγή θα προσθέσει στους ισολογισμούς».

Ποσό 20-40 δισ. ευρώ

Το ζήτημα της επιστροφής των θεραπευμένων δανείων από τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers) στους τραπεζικούς ισολογισμούς απασχόλησε τις επαφές που είχαν πρόσφατα στο Λονδίνο οι διοικήσεις των τραπεζών με τους ξένους επενδυτές.

Η διοίκηση της Eurobank ανέφερε στο πλαίσιο του συνεδρίου της Morgan Stanley ότι δεν έχει συμπεριλάβει αυτή την επιλογή στο business plan. Τα στελέχη της τράπεζας εκτίμησαν ότι το 2024 δεν θα υπάρξει υπεραξία από επιστροφές, ωστόσο υπογράμμισαν πως αποτελεί μια πιθανή επιλογή από το 2025 και μετά. Με βάση τις προβλέψεις της τράπεζας, η αξία αυτών των δανείων ανέρχεται σε περίπου 20 δισ. ευρώ και αφορά κυρίως χορηγήσεις retail (προς ιδιώτες) και όχι corporate (προς εταιρείες).

Από την πλευρά τους, τα στελέχη της διοίκησης της Tράπεζας Πειραιώς ανέφεραν ότι η ευκαιρία ανάπτυξης της πιστωτικής επέκτασης μέσω της επιστροφής των re-performing δανείων υφίσταται αλλά θα αναπτυχθεί τα επόμενα έτη. Εκτίμησαν ότι τα εν λόγω δάνεια θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 30 δισ. ευρώ.

Στο ίδιο ύφος κινήθηκε και η τοποθέτηση της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας. Εκτίμησαν ότι η αγορά των re-performing δανείων μπορεί να αποτελέσει δυνητικά μια ισχυρή παράμετρο αύξησης της πιστωτικής επέκτασης της τράπεζας και ο όγκος των συναλλαγών θα μπορούσε να φτάσει συνολικά τα 40 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v