Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φορολογικές δηλώσεις: Με ποιους όρους θα δοθεί έκπτωση στον φόρο

Η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης καθυστέρησε νομοθετική ρύθμιση για τον ΕΝΦΙΑ. Πότε αναμένεται να ανοίξει το Taxis για τις φορολογικές δηλώσεις. Τι θα ισχύσει για την εφάπαξ πληρωμή.

Φορολογικές δηλώσεις: Με ποιους όρους θα δοθεί έκπτωση στον φόρο

Παράθυρο παροχής της έκπτωσης 3% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου εισοδήματος και πέραν της 31ης Ιουλίου, όπως συμβαίνει συνήθως, άνοιξε το ΥΠΕΘΟ, με διάταξη νόμου η οποία κατατέθηκε στη Βουλή.

Η διάταξη ορίζει πως «όταν ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2023 καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών, έκπτωση τρία (3%) τοις εκατό».

Παράλληλα, ως προς τις δόσεις εξόφλησης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων ορίζεται πως «η καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, φορολογικού έτους 2023, πραγματοποιείται σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 31η Ιουλίου 2024 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά επόμενων μηνών. Αν η καταληκτική προθεσμία υποβολής της δήλωσης παρατείνεται σε ημερομηνία μεταγενέστερη της καταληκτικής ημερομηνίας καταβολής της πρώτης δόσης, οι δύο πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της δεύτερης δόσης».

Τα τελευταία χρόνια, η προθεσμία της 31ης Ιουλίου για την πρώτη δόση δεν τηρήθηκε και αντ’ αυτής δόθηκε η δυνατότητα εξόφλησης των δύο πρώτων δόσεων χωρίς προσαυξήσεις έως τις 30 Αυγούστου. Όμως, μόνο όσοι είχαν εξοφλήσει εφάπαξ έως τις 31 Ιουλίου δικαιούνταν έκπτωση 3%, σε αντιδιαστολή με όσους πλήρωναν εφάπαξ τον φόρο μέσα στον Αύγουστο. Η νέα διάταξη, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ανοίγει τον δρόμο ώστε φέτος, αν υπάρξει και πάλι παράταση, η καταληκτική ημερομηνία εξόφλησης της πρώτης ή των δύο πρώτων δόσεων να ταυτίζεται με το περιθώριο εφάπαξ εξόφλησης με έκπτωση 3%.

Όσον αφορά τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής είχε αναφέρει την περασμένη εβδομάδα πως η ανάρτησή τους θα γίνει είτε το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου είτε το πρώτο του Απριλίου. Για την έκδοση του συνόλου των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ψήφιση της διάταξης νόμου με την οποία παρέχεται απαλλαγή στους σεισμόπληκτους της Κρήτης (Αλκαλοχώρι), η οποία κανονικά θα είχε γίνει χθες, αν δεν είχε μεσολαβήσει η πρόταση δυσπιστίας.

Η ανατροπή αυτή οδήγησε σε σκέψεις έκδοσης των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ σε δύο δόσεις: μία για τους σεισμόπληκτους ιδιοκτήτες ακινήτων της Κρήτης (όταν ψηφιστεί η διάταξη) και μία για τους υπόλοιπους.

Επικρατέστερο θεωρείται να εκδοθούν όλα τα εκκαθαριστικά μαζί το Σαββατοκύριακο 6-7 Απριλίου, χωρίς να διαταράσσεται το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης του φόρου ακινήτων σε 11 μηνιαίες δόσεις (έως τέλος Απριλίου η πρώτη και έως τέλος Φεβρουαρίου 2025 η τελευταία).

Στο μέτωπο των φορολογικών δηλώσεων, το taxisnet επιδιώκεται να ανοίξει μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, χωρίς όμως ακόμα να μπορεί να θεωρείται δεδομένο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v