Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δυναμική εκκίνηση για τα ελληνικά ξενοδοχεία, κλειδί η Αθήνα

Σε υψηλότερα επίπεδα. από τα αντίστοιχα περυσινά, κυμάνθηκε η τουριστική κίνηση στην Αθήνα κατά το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2024. Τα στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων.

Δυναμική εκκίνηση για τα ελληνικά ξενοδοχεία, κλειδί η Αθήνα

Τροφοδοτούμενα από την ανάπτυξη που καταγράφει η Αθήνα ως τουριστικός προορισμός, τα ελληνικά ξενοδοχεία σημείωσαν τους δύο πρώτους μήνες του έτους επιδόσεις υψηλότερες, σε σχέση με πέρυσι, τόσο σε επίπεδο πληρότητας, όσο και σε επίπεδο μέση τιμής.

Κατά σχεδόν τρεις ποσοστιαίες μονάδες ήταν ενισχυμένη συγκριτικά με το 2023 η πληρότητα των εν λειτουργία ξενοδοχείων της χώρας τον Ιανουάριο. Συγκεκριμένα, η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων διαμορφώθηκε στο 41% έναντι 38,1% τον αντίστοιχο μήνα του 2023, με τη μέση τιμή να ανέρχεται στα 78 ευρώ από 64 ευρώ πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ).

Αντίστοιχη είναι η εικόνα των ελληνικών ξενοδοχείων και τον Φεβρουάριο, με την πληρότητα να διαμορφώνεται στο 46%, αυξημένη κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2023, όταν το αντίστοιχο ποσοστό είχε ανέλθει στο 43%. Αύξηση καταγράφηκε και σε επίπεδο μέσης τιμής, η οποία φέτος ανήλθε στα 71 ευρώ από τα 65 ευρώ τον περσινό Φεβρουάριο.

Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν τα ενισχυμένα μεγέθη των ελληνικών ξενοδοχείων στην αυξημένη τουριστική κίνηση που διαπιστώθηκε το α’ δίμηνο του έτους για την ελληνική πρωτεύουσα. Ενδεικτικά είναι, άλλωστε, τα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ), σύμφωνα με τα οποία, τα αθηναϊκά ξενοδοχεία κατέγραψαν το διάστημα Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου υψηλότερα μεγέθη σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Συγκεκριμένα, ο α’ δίμηνο του 2024 η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων της Αθήνας έφτασε το 59,3% έναντι 54,4% το αντίστοιχο διάστημα του 2023, με τη μέση τιμή δωματίου (ADR) να διαμορφώνεται τα 92,58 ευρώ από 90,89 ευρώ πέρυσι, ποσά που αντιστοιχούν σε αύξηση της τάξης του 1,9% σε ετήσια βάση. Αντίστοιχα, ενισχυμένα ήταν και τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPar), τα οποία ανήλθαν στα 54,92 ευρώ έναντι 49,47 ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2023, αυξημένα κατά 11%.

Χαρακτηριστικό της υψηλής ζήτησης που καταγράφουν τα ξενοδοχεία της ελληνικής πρωτεύουσας είναι το παράδειγμα της αλυσίδας Brown Hotels. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η πληρότητα στις μονάδες της εταιρείας που βρίσκονται στην Αθήνα διαμορφώθηκαν το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου στο 70% - 75%, σημειώνοντας περαιτέρω άνοδο για τον Μάρτιο στο 80%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v