Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα σχέδια για τη στήριξη έργων αποθήκευσης CO2

Ποιος είναι ο προγραμματισμός του υπουργείου Ενέργειας για να προχωρήσουν οι επενδυτικές αποφάσεις. Η περίπτωση του Τιτάνα και το project αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο από την Energean.

Τα σχέδια για τη στήριξη έργων αποθήκευσης CO2

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει το υπουργείο Ενέργειας να καταλήξει σε ένα σχήμα στήριξης των έργων αποθήκευσης CO2. Ήδη υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ και ο ΔΕΣΦΑ, μέσω του του έργου «Apollo CO2» θέλει να δημιουργήσει ένα δίκτυο μεταφοράς CO2.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ενέργειας στόχος είναι να υπάρξει το regulation των έργων αποθήκευσης CO2 για όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Στόχος είναι το de-risking, δηλαδή να μετριαστούν τα ρίσκα σε περιόδους, όπου οι τιμές είναι πολύ χαμηλές.

Το εργαλείο, μέσω του οποίου, θα μπορούσε να προωθηθεί αυτή η δράση είναι οι δημοπρασίες CO2. Ακόμα είναι πολύ νωρίς για να υπάρξουν συγκεκριμένα πλαίσια εντός των οποίων θα κινούνται οι επιδοτήσεις, αλλά κάτι τέτοιο δεν θα καθυστερήσει να γίνει, καθώς όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Ενέργειας θα πρέπει να τελειώσουν αυτές οι λεπτομέρειες το καλοκαίρι.

Ο ρόλος του ΔΕΣΦΑ

Ένα πολύ σημαντικό έργο το οποίο θα προχωρήσει είναι η δημιουργία από τον ΔΕΣΦΑ ενός δικτύου αγωγών μεταφοράς CO2. Μέσα στις προβλέψεις του project είναι η μεταφορά CO2 από επιχειρήσεις που βρίσκονται στην Αττική και στη Βοιωτία και συγκεκριμένα από διυλιστήρια και τσιμεντοβιομηχανίες. Οι ρύποι σύμφωνα με πληροφορίες θα συλλέγονται σε αέρια μορφή και θα μεταφέρονται σε εγκατάσταση στην περιοχή της Ρεβυθούσας, όπου θα υγροποιούνται. Στη συνέχεια θα μεταφέρονται σε αποθηκευτικούς χώρους του Πρίνου.

Το project αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο από την Energean

Παράλληλα, σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται το project αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο της Καβάλας,όπως ανάφερε κατά τη διάρκεια του 5ου PowerGas Forum Δρ. Κατερίνα Σάρδη, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Country Manager της Energean στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα μέσα στο 2024 θα πραγματοποιηθεί το δεσμευτικό market test, ώστε έως το πρώτο τρίμηνο του 2025 να έχουν υπογραφεί δεσμευτικά συμβόλαια με τις βιομηχανικές επιχειρήσεις που θα επιλεγούν, και να ληφθούν οι Τελικές Επενδυτικές Αποφάσεις και από τις δύο πλευρές. Ως τώρα, η Energean έχει υπογράψει 9 μη δεσμευτικά Μνημόνια συνεργασίας με ενδιαφερόμενους από την Ελλάδα και γειτονικές χώρες.

To project του Τιτάνα

Τέλος, το μεγαλύτερο έργο δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα στην Ευρώπη σχεδιάζεται από τον όμιλο ΤΙΤΑΝ. Πρόκειται για το έργο «IFESTOS», που θα δεσμεύσει όλες τις εκπομπές άνθρακα της διαδικασίας παραγωγής του εργοστασίου Καμαρίου, παράγοντας 3 εκατ. τόνους τσιμέντου ουδέτερου αποτυπώματος άνθρακα. Το έργο «IFESTOS», το οποίο έχει ήδη εξασφαλίσει επιχορήγηση ύψους €234 εκατ. από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v