Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα διορθώσετε λάθη στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά για τον φόρο στα ακίνητα. Στα 2,3 δισ. ευρώ ο λογαριασμός για 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες. Πώς να διορθώσετε λάθη που κοστίζουν. Οι παγίδες.

Πώς θα διορθώσετε λάθη στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Στα μηνιαία ραντεβού με την εφορία επιστρέφουν από τον Απρίλιο οι φορολογούμενοι, μετά την εκκαθάριση και του φετινού ΕΝΦΙΑ που μοιράζει υποχρεώσεις περίπου 2,3 δισ. ευρώ σε 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η ΑΑΔΕ ξεκίνησε από το βράδυ της Κυριακής τη σταδιακή ανάρτηση των εκκαθαριστικών, χωρίς εκπλήξεις για τη συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων, καθώς δεν έχει μεσολαβήσει καμία ουσιαστική αλλαγή στον φόρο, αν δεν έχει μεταβληθεί η περιουσιακή κατάσταση. Μικρά κέρδη, έως και 10%, έχουν μόνο όσοι είχαν πλήρως ασφαλισμένα το 2023 τα ακίνητά τους για φωτιά, σεισμό και πλημμύρα, με τις σχετικές εκπτώσεις να αποτυπώνονται στο νέο εκκαθαριστικό. Σε συνάρτηση με το ετήσιο εισόδημα και κοινωνικά κριτήρια, ο ΕΝΦΙΑ είναι και φέτος μηδενικός ή μειωμένος κατά 50% για περίπου 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων και αμετάβλητος για τους υπόλοιπους, εάν δεν έχει μεταβληθεί η περιουσιακή κατάσταση.

Μετά την αύξηση των δόσεων εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ σε 11, ο φετινός φόρος θα ξεκινήσει να εξοφλείται από το τέλος Απριλίου, με τις δόσεις να εκτείνονται έως και τον Φεβρουάριο του 2025, αφήνοντας μόνο τον περασμένο Μάρτιο κενό από κλασικές φορολογικές υποχρεώσεις, όπως ο φόρος εισοδήματος και ο φόρος ακινήτων.

Πριν την έναρξη πληρωμής του ΕΝΦΙΑ, οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλό είναι να τσεκάρουν το εκκαθαριστικό τους για τυχόν λάθη που οδηγούν σε αυξημένες, χωρίς λόγο, υποχρεώσεις. Τις αμέσως επόμενες ημέρες η ΑΑΔΕ θα ανοίξει εκ νέου το Ε9 για διορθώσεις, οι οποίες οδηγούν σε νέα εκκαθάριση, αν έχουν γίνει λάθη.

Οι παγίδες που οδηγούν σε φουσκωμένο φόρο είναι συγκεκριμένες και τα περισσότερα λάθη αφορούν:

1. Εμπράγματα δικαιώματα: Πλήρης ή ψιλή κυριότητα καθώς και η επικαρπία μεταβάλλουν τον ΕΝΦΙΑ. Αν δεν έχει αναγραφεί τίποτα, τότε η ΑΑΔΕ θεωρεί αυτόματα πως πρόκειται για πλήρη κυριότητα. Από τα συνηθέστερα λάθη, περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και έχουν χρεωθεί με επιπλέον ΕΝΦΙΑ, επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία, αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9.

2. Όροφος: Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο υψηλότερος συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο. Στις περιπτώσεις μεζονετών, πολλοί δηλώνουν ως όροφο αυτόνπου βρίσκεται η είσοδος της κατοικίας ενώ πρέπει να δηλωθεί ο υψηλότερος όροφος.

3. Ημιτελή κτίσματα: Στα ημιτελή, ο ΕΝΦΙΑ έχει έκπτωση 60% αλλά θα πρέπει να έχει δηλωθεί για να γίνει σωστά η εκκαθάριση. Εάν η έκπτωση δεν έχει υπολογιστεί, τότε το πιο πιθανό είναι να μην έχετε επικαιροποιήσει τα στοιχεία του συγκεκριμένου ακινήτου σας στη δήλωση Ε9 και θα πρέπει να διορθώσετε την παράλειψη.

4. Αγροτεμάχια: Η ορθή δήλωση της διεύθυνσης του αγροτεμαχίου είναι κρίσιμη για τον υπολογισμό του φόρου. Σε περίπτωση κατά την οποία μέσα σε ένα αγροτεμάχιο υφίσταται κτίσμα το οποίο χρησιμοποιείται ως κατοικία, ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται, σε αντιδιαστολή με γεωργικά κτίσματα, αποθήκες ή επαγγελματική στέγη.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v