Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρονιά-ρεκόρ για τον παγκόσμιο τουρισμό το 2024

Οι προβλέψεις του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού για τον κλάδο την επόμενη 10ετία. Τι αναμένει για το 2024.

Χρονιά-ρεκόρ για τον παγκόσμιο τουρισμό το 2024

Χρονιά-ρεκόρ εκτιμά το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (World Travel & Tourism Council - WTTC) ότι θα είναι το 2024 για τα ταξίδια και τον τουρισμό, με την οικονομική συνεισφορά του κλάδου παγκοσμίως να αναμένεται να φτάσει στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών που παραπέμπει στα 11,1 τρισ. δολάρια.

Σύμφωνα με την έρευνα οικονομικού αντικτύπου (Economic Impact Research - EIR) του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για το 2024, ο κλάδος των ταξιδιών και του τουρισμού θα συνεισφέρει 770 δισ. δολάρια επιπλέον σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ του, επιβεβαιώνοντας την οικονομική ισχύ του, δεδομένου ότι «παράγει» 1 στα 10 δολάρια παγκοσμίως.

Όπως αποτυπώνεται στη σχετική έρευνα, ο τουρισμός υποστηρίζει σχεδόν 348 εκατ. θέσεις εργασίας, αριθμός που αντιστοιχεί σε μια αύξηση άνω των 13,6 εκατ. θέσεων εργασίας σε σύγκριση με το 2019, όταν και είχε καταγραφεί ρεκόρ θέσεων απασχόλησης στον συγκεκριμένο τομέα.

Επίσης, το 2024 οι δαπάνες των διεθνών επισκεπτών αναμένεται να προσεγγίσουν τα νούμερα του 2019, φθάνοντας τα 1,89 τρισ. δολάρια, ενώ οι εγχώριοι τουρίστες προβλέπεται να ξοδέψουν περισσότερα από ποτέ, με τις δαπάνες τους να φτάνουν τα 5,4 τρισ. δολάρια.

Ισχυρή 10ετία

Σε κάθε περίπτωση, το WTTC προβλέπει ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον για τον κλάδο, εστιάζοντας στην επόμενη δεκαετία, που χαρακτηρίζεται από ισχυρή ανάπτυξη.

Μέχρι το 2034, ο κλάδος θα ενισχύσει την παγκόσμια οικονομία με 16 τρισ. δολάρια, ποσό που αποτελεί το 11,4% του συνολικού ΑΕΠ.

Μάλιστα, ο τουρισμός και τα ταξίδια εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν ακόμη περισσότερες νέες θέσεις εργασίας, παρέχοντας απασχόληση σε 449 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως. Σχεδόν το 12,2% του εργατικού δυναμικού θα απασχολείται στον συγκεκριμένο κλάδο, αναδεικνύοντας τον κεντρικό ρόλο του σε διεθνές επίπεδο.

Η εικόνα του 2023

Σε ό,τι αφορά το 2023, παρά το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον και τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις, ο κλάδος των ταξιδιών και του τουρισμού ενισχύθηκε έτι περαιτέρω, φτάνοντας μία ανάσα από το προ πανδημίας ρεκόρ του, στα 10 τρισ. δολάρια, και επιδεικνύοντας υψηλή ανθεκτικότητα.

Συγκεκριμένα, αντιπροσωπεύοντας το 9,1% του παγκόσμιου ΑΕΠ, με περισσότερα από 9,9 τρισ. δολάρια το 2023, ο τουρισμός έκλεισε την ψαλίδα των επιδόσεών του σε σχέση με το 2019 στο -4%, θέτοντας τις βάσεις για ένα νέο ρεκόρ το 2024.

Μάλιστα, πέρυσι ο εν λόγω τομέας δημιούργησε 27,4 εκατ. θέσεις εργασίας, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τις σχεδόν 330 εκατ. θέσεις απασχόλησης παγκοσμίως.

Οι διεθνείς δαπάνες αυξήθηκαν κατά 33,1%, φθάνοντας τα 1,63 τρισ. δολάρια, με τις εγχώριες δαπάνες να ενισχύοντας κατά περισσότερο από 18% και να προσεγγίζουν τα 5 τρισ. δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v