Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεκινά η εμπορική λειτουργία του FSRU Αλεξανδρούπολης, ενδιαφέρον από Ρουμανία

Τον άλλο μήνα το νέο φορτίο LNG. Ποια είναι τα δεδομένα αναφορικά με το επενδυτικό ενδιαφέρον από την πλευρά της Ρουμανίας.

Ξεκινά η εμπορική λειτουργία του FSRU Αλεξανδρούπολης, ενδιαφέρον από Ρουμανία

Εκτός απροόπτου σε πέντε μέρες από σήμερα θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία το FSRU της Αλεξανδρούπολης. Προϋπόθεση, να ολοκληρωθούν τα απαραίτητα test.

Πριν δύο μήνες είχε φτάσει το πρώτο πλοίο υγροποιημένου φυσικού αερίου, το οποίο είχε ναυλωθεί από την Total Energies και ακολούθησε η έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι διεργασίες, σε ό,τι αφορά το επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει από την πλευρά της Ρουμανίας. Πληροφορίες θέλουν την εταιρία Transgaz να εξετάζει την είσοδο της στο μετοχικό σχήμα. Υπενθυμίζεται πως στο μετοχικό κεφάλαιο της Gastrade συμμετέχουν η Ελμίνα Κοπελούζου, η Gaslog, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η Bulgartransgaz και ο ΔΕΣΦΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει ληφθεί μέχρι τώρα κάποια απόφαση. Έχουν γίνει όμως απευθείας συζητήσεις. Σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε αλλαγή στο μετοχικό σχήμα απαιτεί ομοφωνία…

Υπενθυμίζεται πως ενδιαφέρον έχει υπάρξει και από τη Βόρεια Μακεδονία. Άλλωστε, πριν τρία χρόνια εκπρόσωποι της Gastrade και δύο κρατικών επιχειρήσεων της Βόρειας Μακεδονίας (Εθνικοί Ενεργειακοί Πόροι-NER και Σταθμοί Ηλεκτροπαραγωγής Βορείου Μακεδονίας -ESM), είχαν υπογράψει μνημόνια συνεργασίας για ενδεχόμενη συμμετοχή της Βόρειας Μακεδονίας στον τερματικό σταθμό LNG Αλεξανδρούπολης.

Το FSRU της Αλεξανδρούπολης έχει χαρακτηριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ένα κρίσιμο έργο για την εξασφάλιση της τροφοδοσίας με φυσικό αέριο τόσο της Ελλάδας, όσο και της ευρύτερης περιοχής. Το φυσικό αέριο θα φτάσει στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία και περαιτέρω τη Μολδαβία και την Ουκρανία στα ανατολικά και στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία στα δυτικά.

Συνδέεται με τις εξελίξεις με τον κάθετο διάδρομο. Επομένως υπάρχει μεγάλο γεωπολιτικό ενδιαφέρον, καθώς ο κάθετος διάδρομος θα επιτρέψει την μεταφορά του αερίου από το Νότο στον Βορρά (και αντίστροφα) μεταξύ της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας. Τον Ιούνιο αναμένεται να γίνει το market test για την αύξηση της δυναμικότητας των υποδομών που θα τον απαρτίζουν.

Αξίζει να σημειωθεί πως τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου, με φόντο την αναταραχή στη Μέση Ανατολή. Η κατάσταση αυτή δημιούργησε ανησυχία στην αγορά, σε σχέση με το ενδεχόμενο να διαταχθούν οι προμήθειες. Αναλυτές εκτιμούν πως οι εργασίες συντήρησης στις εγκαταστάσεις της Νορβηγίας ενδεχομένως θα επηρεάσουν τις επόμενες ημέρες τις τιμές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v