Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσακλόγλου: Τι θα γίνει αν χαθούν δουλειές λόγω τεχνητής νοημοσύνης

Ποιες είναι οι προτάσεις της κυβέρνησης για τους ανθρώπους που θα μείνουν χωρίς δουλειά λόγω τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με τον υφ. Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Τι είπε σχετικά με τα επιδόματα για τη στήριξη της νέας εργαζόμενης μητέρας.

Τσακλόγλου: Τι θα γίνει αν χαθούν δουλειές λόγω τεχνητής νοημοσύνης

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου μίλησε στα Παραπολιτικά FM 90.1 για την εργασία στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, το επίδομα μητρότητας, τα όρια συνταξιοδότησης, για το ΤΕΚΑ καθώς και για την 6ήμερη εργασία.

Για το επίδομα μητρότητας

Όπως τόνισε ο κος Τσακλόγλου, το συνολικό ποσό των επιδομάτων, γέννας, κυοφορίας και λοχείας και, κυρίως, μητρότητας, ξεπερνά τις 10.000 ευρώ. Η πολιτική μας επιδιώκει τη συμφιλίωση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή ώστε να βοηθήσουμε τα νέα ζευγάρια να έχουν τον αριθμό παιδιών που επιθυμούν αλλά και να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να συμμετέχουν στην αγορά εργασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο την προηγούμενη τετραετία αυξήσαμε τη χρονική διάρκεια της παροχής του επιδόματος μητρότητας στις μισθωτές του ιδιωτικού τομέα από έξι σε εννέα μήνες. Στους μήνες αυτούς παρέχεται σε κάθε γυναίκα αυτής της κατηγορίας ο κατώτατος μισθός. Τώρα επεκτείναμε την παροχή του επιδόματος σε ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες.

Καμία περικοπή στις συντάξεις σε μητέρες με ανήλικα

Σε ερώτηση ακροατή γιατί κόπηκαν οι συντάξεις στις μητέρες με ανήλικα ο Υφυπουργός ήταν κατηγορηματικά αρνητικός διαψεύδοντας τέτοιες περικοπές.

Καμία τέτοια περικοπή δεν έχει γίνει. Αν μιλάμε για προηγούμενα χρόνια και πρόωρες συνταξιοδοτήσεις σε γυναίκες με ανήλικα, σε αυτό τον τομέα η Ελλάδα ήταν μάλλον η εξαίρεση σε όλο τον κόσμο και το μέτρο ουσιαστικά κάθε άλλο παρά βοηθούσε στην εξέλιξη των γυναικών σε υψηλές επαγγελματικές βαθμίδες.

Σε τι στάδιο βρίσκεται σήμερα το ΤΕΚΑ και γιατί τέθηκε ηλιακό όριο εγγραφής;

Αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των ασφαλισμένων του ΤΕΚΑ, των εργοδοτών και των κεφαλαίων τα οποία βρίσκονται υπό διαχείριση. Παράλληλα τρέχει αυτή τη στιγμή η καμπάνια του Ταμείου για άτομα τα οποία ήταν κάτω από 35 ετών όταν ιδρύθηκε το ΤΕΚΑ και τα οποία είναι τώρα στον ΕΦΚΑ και επιθυμούν να μεταφερθούν σε αυτό.

Ο λόγος που τέθηκε το ηλικιακό όριο είναι ο εξής. Οι αποδόσεις των κεφαλοποιητικών συνταξιοδοτικών συστημάτων είναι πολύ καλύτερες από αυτές των διανεμητικών αλλά έχουν και μεγαλύτερες διακυμάνσεις. Αυτό που δεν θέλαμε ήταν να θέσουμε το ηλικιακό όριο σε τέτοιο ύψος που σειρά οικονομικών κρίσεων να οδηγούσε σε χαμηλές αποδόσεις και το δημόσιο να οδηγούνταν στην καταβολή της προβλεπόμενης εγγύησης.

Υπάρχει περίπτωση γενίκευσης του μέτρου της εξαήμερης εργασίας;

Κατηγορητικά δεν τίθεται θέμα επέκτασης ή γενίκευσης του μέτρου της εξαήμερης εργασίας Αφορά ορισμένες επιχειρήσεις, κυρίως συνεχούς ροής, οι οποίες σε έκτακτες περιπτώσεις μπορεί να έχουν σε συγκεκριμένες περιόδους μεγαλύτερη ανάγκη για απασχόληση και μιας έκτης ημέρας την εβδομάδα και φυσικά θα ελέγχεται αυστηρά η εφαρμογή του μέτρου.

Θα αλλάξουν τα όρια συνταξιοδότησης;

Όπως τόνισε ο κ. Τσακλόγλου, σύμφωνα με τη νομοθεσία μας, ανά τριετία εξετάζεται που βρίσκεται το προσδόκιμο της επιβίωσης στην ηλικία των 65 ετών και αναλόγως γίνονται οι όποιες προσαρμογές στα όρια συνταξιοδότησης.

Η αντίστοιχη εξέταση έγινε πέρυσι και διαπιστώσαμε ότι στην αντίστοιχη περίοδο αναφοράς δεν υπήρξε καμία αύξηση, οπότε μέχρι το 2027 κατηγορηματικά δεν πρόκειται να γίνει καμία αλλαγή στα όρια συνταξιοδότησης.

Τι θα γίνει με τους ανθρώπους που θα μείνουν χωρίς δουλειά λόγω τεχνητής νοημοσύνης;

Πάρα πολλά από τα προγράμματα τα οποία έχει αυτή τη στιγμή η ΔΥΠΑ καθώς και πόροι τους οποίους διαθέτουμε μέσω ΕΣΠΑ ή Ταμείου Ανάκαμψης που κατευθύνονται προληπτικά στα αντίστοιχα πεδία, δηλαδή στην κατάρτιση ή επανακατάρτιση εργαζομένων οι οποίοι μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους ακριβώς λόγω της μεταβολής της τεχνολογίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v