Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσακλόγλου: Μεγάλη η επιτυχία του μέτρου για απασχόληση συνταξιούχων

Το μέτρο βοηθά τους συνταξιούχους να αυξήσουν τα εισοδήματά τους αλλά και τη μελλοντική τους σύνταξη, δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας. Τα σχόλια για τα όρια συνταξιοδότησης και τις εκκρεμείς συντάξεις.

Τσακλόγλου: Μεγάλη η επιτυχία του μέτρου για απασχόληση συνταξιούχων

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Τριτολογίες” με την Σύνθια Σάπικα, μεταξύ άλλων, για τα όρια συνταξιοδότησης, την σύνταξη με οφειλές, τις εκκρεμείς συντάξεις αλλά και το επίδομα μητρότητας.

Για τα όρια συνταξιοδότησης

Το συνταξιοδοτικό μας σύστημα είναι πρωτίστως διανεμητικό, σε μία κοινωνία η οποία διαρκώς γερνάει – ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες. Αυτά τα συστήματα, όπου οι συντάξεις των τωρινών συνταξιούχων πληρώνονται από τις εισφορές τις οποίες καταβάλλουν οι τωρινοί εργαζόμενοι, γενικά δουλεύουν καλά όταν έχουν πολλούς εργαζόμενους και λίγους συνταξιούχους. Έχουμε μπει σε μία πορεία, όχι μόνο εμείς, όλες οι αναπτυγμένες χώρες όπου έχουμε μία γήρανση του πληθυσμού μας και κατά ακολουθία αυτό έχει συνέπειες τόσο στο μέγεθος του εργατικού δυναμικού όσο και στη χρηματοδότηση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Η νομοθεσία μας ορίζει ότι ανά τριετία εξετάζεται το προσδόκιμο της επιβίωσης στα 65 έτη και, ανάλογα με τις μεταβολές, προσαρμόζονται τα όρια συνταξιοδότησης. Η εκτίμηση που έγινε πέρυσι έδειξε ότι κατά την περίοδο αναφοράς το προσδόκιμο της επιβίωσης δεν μεταβλήθηκε και, γι’ αυτό το λόγο, τα όρια συνταξιοδότησης θα παραμείνουν αμετάβλητα κατά την επόμενη τριετία.

Για την πλατφόρμα σύνταξης με οφειλές

Αυτή τη στιγμή οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να λάβουν τη σύνταξη τους με όριο οφειλών προς τον e-ΕΦΚΑ τις 20.000 ευρώ. Το ποσό αυτό παρακρατείται από τη σύνταξη σε 60 ισόποσες δόσεις. Το αντίστοιχο όριο για τον ΟΓΑ είναι 6.000 ευρώ. Αυτά τα όρια αυξήθηκαν σε 30.000 ευρώ και 10.000 ευρώ, αντιστοίχως, αρκεί ο οφειλέτης να πληροί κάποιες προϋποθέσεις και συγκεκριμένα να έχει 20 χρόνια καταβολής πραγματικών εισφορών και να μην είναι συστηματικός κακοπληρωτής ελέγχοντας τις καταθέσεις του οι οποίες πρέπει να είναι κάτω από 12.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή λαμβάνει κανονικά τη σύνταξη του από την οποία παρακρατείται το 60% μέχρι να μειωθούν τα χρέη στις 20.000 ευρώ που είναι το τωρινό όριο και μετά ισχύουν κανονικά οι 60 δόσεις.

Για τις εκκρεμείς συντάξεις

Έχει γίνει μία τεράστια προσπάθεια τα τελευταία χρόνια και τόσο ο αριθμός των εκκρεμών συντάξεων όσο και το μέσο διάστημα για την έκδοση μίας σύνταξης έχουν μειωθεί δραστικά. Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των εκκρεμών ληξιπρόθεσμων συντάξεων –δηλαδή αυτών που η έκδοσή τους εκκρεμεί πάνω από τρεις μήνες– έχει περιοριστεί στις κύριες συντάξεις στις 21.000, στις 26.000 στις επικουρικές συντάξεις ενώ υπάρχουν και περίπου στα 9.000 ληξιπρόθεσμα εφάπαξ.

Για το επίδομα μητρότητας

Το Υπουργείο Εργασίας έχει δυο στόχους: πρώτον, θέλουμε να προωθήσουμε τη συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής και να δώσουμε τη δυνατότητα στα νέα ζευγάρια να κάνουν τον επιθυμητό αριθμό παιδιών, και, δεύτερον, να ενθαρρύνουμε εκείνες τις ομάδες οι οποίες υπο-εκπροσωπούνται, στην αγορά εργασίας όπως οι γυναίκες, οι νέοι, τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τα άτομα μεγάλης ηλικίας να συμμετέχουν σε αυτή. Στην προηγούμενη θητεία μας αυτό επεκτείναμε το επίδομα μητρότητας για τις μισθωτές του ιδιωτικού τομέα από τους 6 στους 9 μήνες. Τώρα δίνουμε το ίδιο το επίδομα για τον ίδιο χρόνο και το ίδιο ποσό, δηλαδή όσος είναι ο κατώτατος μισθός, για 9 μήνες στις αυτοαπασχολούμενες και στις αγρότισσες.

Για τις ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό σε τουρισμό και επισιτισμό

Τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες αναπτυγμένες χώρες σε συγκεκριμένους τομείς οικονομικής δραστηριότητας παρατηρείται χαμηλή προσφορά εργασίας από το εγχώριο εργατικό δυναμικό. Το βλέπουμε στον αγροτικό τομέα, αλλά και σε ορισμένες ειδικότητες, όχι γενικά, σε άλλους τομείς όπως ο τουρισμός. Για την κάλυψη των κενών προωθούμε διακρατικές συμφωνίες που θα δίνουν τη δυνατότητα σε μετακλητούς εργαζόμενους από τις αντίστοιχες χώρες να μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα για να καλύψουν αυτές τις ελλείψεις διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τον μισθό, την ασφάλιση και τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Για την πλατφόρμα δήλωσης απασχόλησης συνταξιούχων

Μέχρι πρόσφατα σε περίπτωση που αποφάσιζε ένας συνταξιούχος να εργαστεί έχανε αμέσως το 30% της σύνταξής του – μάλιστα, αυτό το ποσοστό μέχρι το 2019 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν 60%. Αυτό το οποίο αλλάξαμε είναι ότι θα μπορούν να εργάζονται λαμβάνοντας ολόκληρη τη σύνταξη τους, αλλά θα υπάρχει μία περικοπή 10% πάνω στα επιπρόσθετα εισοδήματα από απασχόληση. Το μέτρο αυτό βοηθά τους συνταξιούχους να αυξήσουν τα εισοδήματά τους αλλά και τη μελλοντική τους σύνταξη. Το μέτρο μέχρι στιγμής έχει πολύ μεγαλύτερη επιτυχία και από ότι είχαμε σχεδιάσει. Με το προηγούμενο καθεστώς εργαζόντουσαν 36.000 συνταξιούχοι ενώ μέχρι σήμερα στη σχετική πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ έχουν εγγραφεί 78.000 συνταξιούχοι και αυτό το νούμερο αυξάνει καθημερινά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v