Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα στην ανακύκλωση λιπαντικών ελαίων

Καταγράφηκε φέτος ποσοστό συλλογής αποβλήτων λιπαντικών 74% (έναντι 40% Μ.Ο. στην ΕΕ) και ποσοστό αναγέννησης των συλλεχθέντων ποσοτήτων 100% (έναντι μόλις 61,2% M.O. στην ΕΕ), ξεπερνώντας σταθερά τους εθνικούς στόχους. Είκοσι χρόνια ΕΝΔΙΑΛΕ.

Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα στην ανακύκλωση λιπαντικών ελαίων

Τη σημαντική συνεισφορά της στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία και στην κοινωνία, κατά τη διάρκεια των είκοσι χρόνων λειτουργίας της τα οποία συμπληρώνονται φέτος, παρουσίασε σε ειδικό δημοσιογραφικό γεύμα η ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε., το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων.

Από το 2004 έως σήμερα, η ΕΝΔΙΑΛΕ έχει συλλέξει και αναγεννήσει περισσότερους από 560.000 μετρικούς τόνους αποβλήτων λιπαντικών ελαίων, έχοντας έτσι καταφέρει να:

  • Αποτρέψει τη μόλυνση υδάτινης επιφάνειας, ίσης µε την έκταση της Εύβοιας.
  • Περιορίσει την παραγωγή εκπομπών CO₂ σε ποσότητα ίση με αυτή που θα χρειάζονταν 9,5 εκατομμύρια δέντρα για να την απορροφήσουν.
  • Μειώσει τις εκπομπές καρκινογόνων ενώσεων σε ποσοστό 96,8% και τις εκπομπές αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, που συνδέονται με αναπνευστικές παθήσεις σε ποσοστό 74%.
  • Εξοικονομήσει ενέργεια, ίση με την ενέργεια που καταναλώνει μια πόλη 25.000 κατοίκων σε 1 χρόνο.

Σημειώνεται ότι η ΕΝΔΙΑΛΕ κατέγραψε φέτος ποσοστό συλλογής αποβλήτων λιπαντικών 74% (έναντι 40% Μ.Ο. στην ΕΕ) και ποσοστό αναγέννησης των συλλεχθέντων ποσοτήτων 100% (έναντι μόλις 61,2% M.O. στην ΕΕ), όπως όλα τα τελευταία χρόνια, ξεπερνώντας σταθερά τους εθνικούς στόχους και καθιστώντας την Ελλάδα πρωταθλήτρια Ευρώπης στην αναγέννηση λιπαντικών ελαίων.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΝΔΙΑΛΕ, Γιώργος Δεληγιώργης δήλωσε σχετικά: «Γιορτάζουμε φέτος 20 χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας και είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για τα αποτελέσματά μας που καταδεικνύουν ότι στην ΕΝΔΙΑΛΕ εφαρμόζουμε την κυκλική οικονομία στην πράξη. Η αξία που προσδίδουμε στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία και στην κοινωνία είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μας τόσο με όλα τα μέλη του Συστήματος, όσο και με τους ευαισθητοποιημένους καταναλωτές. Όλοι μαζί καταφέρνουμε την ευρωπαϊκή πρωτιά της χώρας μας στη συλλογή και αναγέννηση αποβλήτων λιπαντικών ελαίων και συνεχίζουμε με σχέδιο και δυναμισμό για να κατακτήσουμε και νέες κορυφές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v