Ξαφνική αύξηση στις τιμές χονδρικής στο ρεύμα

Στα 100 ευρώ η μεγαβατώρα για δεύτερη μέρα. Πού αποδίδεται η εικόνα που παρουσιάζει η αγορά. Πόσο επηρεάζονται τα τιμολόγια του επόμενου μήνα από τις εξελίξεις.

Ξαφνική αύξηση στις τιμές χονδρικής στο ρεύμα

Τις προηγούμενες ημέρες όπως αναφέραμε σε ρεπορτάζ του Euro2day.gr καταγράφηκαν αρνητικές τιμές στο χρηματιστήριο ενέργειας, που οφείλονται στην υπερπαραγωγή από ΑΠΕ και στη μειωμένη ζήτηση. Πλέον, όμως, βλέπουμε μια άλλη εικόνα στην αγορά ενέργειας.

Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα άρχισε να αυξάνεται ραγδαία η χονδρική τιμή ρεύματος στο χρηματιστήριο ενέργειας, φτάνοντας την Τρίτη στα 102,16 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 46 ευρώ που ήταν την Κυριακή. Υπενθυμίζεται πως τον προηγούμενο μήνα, η μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος βρισκόταν περίπου στα 60 ευρώ.

Στο υποθετικό σενάριο που οι τιμές αυτές που καταγράφονται στο χρηματιστήριο ενέργειας συνεχιστούν και μέσα στον μήνα, τότε θα υπάρχει σημαντική μεταφορά στα τιμολόγια. Βέβαια τα τιμολόγια διαμορφώνονται και με βάση την εκπτωτική πολιτική που ακολουθεί η κάθε εταιρεία.

Το βασικό ερώτημα είναι όμως για ποιο λόγο καταγράφονται αυτές οι αυξήσεις. Ένας είναι οι αλλαγές στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, καθώς από τη Δευτέρα υπάρχει αύξηση στη συμμετοχή του φυσικού αερίου στην παραγωγή ενέργειας. Έτσι, μετά από αρκετό καιρό η συμμετοχή του αερίου άγγιξε το 50%. Από την άλλη, μειώθηκε σημαντικά η συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο υπάρχει ακόμα ένα σημαντικό δεδομένο. Μετά την υποτονική εικόνα του Απριλίου αναφορικά με τις εισαγωγές LNG, μέσω του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας και για τον Μάιο, σύμφωνα με το μηνιαίο πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ, μόλις δύο φορτία LNG αναμένεται να φτάσουν, εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης. Βέβαια, την ίδια ώρα υπάρχει μεγάλη αύξηση των εισαγωγών ρωσικού αερίου, μέσω του Σιδηροκάστρου. Η αύξηση αυτή οφείλεται, σύμφωνα με αναλυτές, στις πιο ανταγωνιστικές τιμές του ρωσικού αερίου που έρχεται στη χώρα μας μέσω του αγωγού Turkstream.

Σύμφωνα μάλιστα με ανάλυση του Green Tank, οι εισαγωγές αερίου από τη Ρωσία μέσω του αγωγού Turkstream από την πύλη Σιδηροκάστρου ήταν οκταπλάσιες τον Απρίλιο του 2024 σε σχέση με τον Απρίλιο του 2023, με αποτέλεσμα, το μηνιαίο μερίδιο των εισαγωγών από τον Turkstream να φτάσει το 55%.

Το Green Tank αναφέρει ακόμα πως σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, τον περασμένο Απρίλιο η συνολική εγχώρια κατανάλωση αερίου ξεπέρασε την αντίστοιχη του Απριλίου του 2023 κατά 8,1%. Η μεγαλύτερη αύξηση προήλθε από τη βιομηχανία και ακολούθησε σε αύξηση ο ηλεκτρισμός.

«Αθροιστικά, για το πρώτο τετράμηνο του 2024 η κατανάλωση αερίου ήταν 20.41 ΤWh, μειωμένη σε σχέση με τον μέσο όρο της πενταετίας κατά 0.2 TWh (-1%). Αντίθετα, αύξηση κατά 4.14 TWh (+25,5%) σημειώθηκε σε σχέση με το πρώτο τετράμηνο του 2023. Η ποσοστιαία αύξηση περιορίστηκε σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες του 2024 (+30% στο πρώτο τρίμηνο)», αναφέρει μεταξύ άλλων σε σχετική ανάλυση που δημοσίευσε.

Σε κάθε περίπτωση, η αλλαγή στο σκηνικό του καιρού, με την άνοδο των θερμοκρασιών, θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές ως προς τα παραπάνω δεδομένα, λόγω της αύξησης στη ζήτηση ενέργειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v