Πάγωμα επιτοκίων στις ρυθμίσεις βεβαιωμένων οφειλών

Για τις 12 δόσεις το επιτόκιο έχει αυξηθεί στο 6,68% από 4,37%, ενώ όσοι επιλέγουν 24 δόσεις για ή 48 δόσεις επιβαρύνονται με επιτόκιο 8,18% από 5,87%. Πόσο μειώνονται, πόσο θα κρατήσει το πάγωμα. Η αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ.

Πάγωμα επιτοκίων στις ρυθμίσεις βεβαιωμένων οφειλών

Νομοθετική διάταξη, με την οποία θα παγώσουν τα επιτόκια στις ρυθμίσεις βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία στα περσινά επίπεδα, θα φέρει το υπουργείο Οικονομικών, όπως προανήγγειλε ο Κωστής Χατζηδάκης, μετά τη θύελλα αντιδράσεων από το μικρό ή μεγαλύτερο σοκ που αντιμετωπίζουν φορολογούμενοι όταν επιχειρούν να ρυθμίσουν οφειλές τους στην εφορία μέσω της πάγιας ρύθμισης 12-48 δόσεων, διαπιστώνοντας άλμα επιτοκίων.

Το εκ νέου πάγωμα των επιτοκίων για τις πάγιες ρυθμίσεις θα έχει χρονική διάρκεια ενός έτους, σύμφωνα με όσα τόνισε ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στον Σκάι. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτόκιο για τη ρύθμιση οφειλών έως 12 δόσεις μειώνεται σε 4,34% και θα παραμείνει παγωμένο για ένα χρόνο σε αυτά τα επίπεδα, ενώ για περισσότερες δόσεις το επιτόκιο μειώνεται και παγώνει στο 5,84%.

«Το θέμα των ρυθμίσεων των οφειλών προς την εφορία το έχουμε δει και εμείς, το έχουμε συζητήσει με την ΑΑΔΕ και έχουμε αποφασίσει να φέρουμε ρύθμιση, έτσι ώστε για ένα χρόνο, από τώρα μέχρι το 2025, να επιστρέψουμε στο επιτόκιο της περσινής χρονιάς, που ήταν αρκετά χαμηλότερο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας.

«Υπάρχει μια νομοθεσία που συνδέει τις ρυθμίσεις αυτές με το εκάστοτε επιτόκιο, εξήγησε ο υπουργός. Επειδή το επιτόκιο φέτος ανέβηκε σε όλη την Ευρώπη παραπάνω, και έχει γίνει πάρα πολύ υψηλό, υπήρξε μια ρύθμιση στον ΕΦΚΑ, θα υπάρξει ρύθμιση και στην εφορία», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Με αυτόν τον τρόπο αποτρέπεται η επιβάρυνση που έχει προκύψει μετά τη λήξη της προηγούμενης σχετικής ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών με την οποία τα επιτόκια της πάγιας ρύθμισης οφειλών διατηρήθηκαν σταθερά από τον Νοέμβριο του 2022 έως τώρα, προστατεύοντας τους οφειλέτες από τις διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων του ευρώ.

Γι' αυτόν τον λόγο οι φορολογούμενοι που εισέρχονται στην πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για να ρυθμίσουν τον ΕΝΦΙΑ ή κάποια άλλη φορολογική οφειλή, διαπιστώνουν ότι το ετήσιο επιτόκιο της πάγιας ρύθμισης έχει αυξηθεί κατά 2,31 ποσοστιαίες μονάδες.

Ειδικότερα, αντιμέτωποι με ένα μικρό ή μεγαλύτερο σοκ, όπως έγραφε νωρίτερα το Euro2day.gr, έρχονται όσοι φορολογούμενοι επιχειρούν να ρυθμίσουν μέσω της πάγιας ρύθμισης 12-48 δόσεων τις οφειλές τους στην εφορία. Διαπιστώνουν άλμα επιτοκίων στο 6,68% για δωδεκάμηνη ρύθμιση και στο 8,18% για ρύθμιση οφειλών με διάρκεια 24-48 μηνών.

Τα αντίστοιχα επιτόκια το 2022 ήταν στο 4,37% και στο 5,87%, αλλά σε αντιδιαστολή με το «πάγωμα» των επιτοκίων αρρύθμιστων οφειλών σε εφορία - ασφαλιστικά ταμεία αλλά και ρυθμισμένων οφειλών στον ΕΦΚΑ, έχουν παραμείνει εκτεθειμένα στις αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ. Έτσι, όσοι σήμερα επιχειρήσουν να ρυθμίσουν σε δόσεις είτε τον ΕΝΦΙΑ, είτε τον φόρο εισοδήματος, είτε έκτακτες φορολογικές υποχρεώσεις, καλούνται να πληρώσουν πολύ υψηλό επιτόκιο στην εφορία.

Όπως ορίζουν οι ισχύουσες διατάξεις, το επιτόκιο των πάγιων ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο προκύπτει με βάση το επιτόκιο δανείων αλληλόχρεων λογαριασμών, το μέσο επίπεδο του οποίου ανακοινώνει κάθε χρόνο η TτΕ. Το συγκεκριμένο επιτόκιο ήταν στο 4,12% το 2021, στο 4,09% το 2022, στο 6,43% το 2023 και έφτασε το 6,78% τον περασμένο Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Στο επιτόκιο αυτό προστίθεται κατά περίπτωση προσαύξηση 0,25%-1,5%.

Το παράδοξο είναι ότι τα επιτόκια ρυθμίσεων οφειλών βεβαιωμένων χρεών στην ΑΑΔΕ είναι τα μόνα τα οποία έμειναν χωρίς δίχτυ ασφαλείας. Με διαδοχικές αποφάσεις του τέως υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του νυν ΥΠΕΘΟ Κωστή Χατζηδάκη, το επιτόκιο των αρρύθμιστων οφειλών, η μηνιαία προσαύξηση που επιβάλλεται σε όσους αφήσουν μία δόση φόρων ή περισσότερες απλήρωτες έχει παγώσει έως τον Σεπτέμβριο του 2025 στο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης ή στο 8,76% σε ετήσια βάση. Με παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ, την ίδια ώρα, έως τον Σεπτέμβριο του 2025 παραμένουν «παγωμένα» τα επιτόκια ρυθμισμένων χρεών στο 5,5% και των αρρύθμιστων στο 8,5%.

Βάση δεδομένων για τα ανασφάλιστα ΙΧ

Για τα ανασφάλιστα ΙΧ, ο υπουργός δήλωσε ότι «έχουμε φέρει ένα ν/σ, υπολογίζουμε ότι είναι 500.000. Είναι κακό (το θέμα με τα ανασφάλιστα ΙΧ), γιατί κάποιοι πονηρούληδες που δεν πληρώνουν και κάποιοι που πληρώνουν και αισθάνονται κορόιδα, το κράτος χάνει λεφτά, αλλά και αν γίνει τρακάρισμα, ο άλλος, αν είναι ανασφάλιστος, την πατάς κι εσύ…

Ερχόμαστε τώρα και συνεννοούμαστε με το υπουργείο Μεταφορών, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τις ασφαλιστικές εταιρείες, και κάνουμε ενιαία βάση (δεδομένων), θα γίνεται ανταλλαγή στοιχείων, θα γίνονται περιοδικοί έλεγχοι κάθε έξι μήνες. Να πάνε όλοι να ασφαλιστούν, γιατί με τη διασταύρωση θα βρεθούν και θα υπάρχει καθεστώς ισονομίας για όλους».

Εξωδικαστικός μηχανισμός

«Ο εξωδικαστικός μηχανισμός για όσους έχουν κόκκινα δάνεια πάει καλά», ανακοίνωσε ακόμα ο Κωστής Χατζηδάκης. «Φέτος έχουμε 25.000 αιτήσεις το πρώτο τετράμηνο για υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ενώ πέρυσι είχαμε 13.000, γιατί τον κάναμε οιονεί υποχρεωτικό για τους ευάλωτους τον συμβιβασμό με τα funds, με τις τράπεζες, τους servicers κ.λπ. και γιατί έχουμε δώσει ένα πολύ ευνοϊκό επιτόκιο 3%».

«Αστείο το πρόγραμμα Κασσελάκη»

Ο υπουργός χαρακτήρισε «αστείο» το πρόγραμμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη. «Τα υπερκέρδη που λέει ο κ. Κασσελάκης ότι θα φορολογήσει, τα φορολογήσαμε και εμείς, και στις ηλεκτρικές εταιρείες, και στα διυλιστήρια, και από εκεί δώσαμε τις ενισχύσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα και για τα διάφορα pass κ.λπ. Το θέμα είναι να φορολογεί κανείς μέχρι εκεί που αντέχουν οι επιχειρήσεις. Γιατί αν δεν το αντέχουν, θα μας χαιρετήσουν.

Ο κ. Κασσελάκης έχει ένα πρόγραμμα που είναι, δυστυχώς, αστείο. Προφανώς είναι αστείο. Π.χ. λέει ότι "θα μειώσει τους φόρους των φυσικών προσώπων κατά 30%... Πόσοι είναι οι φόροι αυτοί; 12 δισ… Τι κόστος λέει ότι θα έχουμε; 140 εκατ. Το πρόγραμμα αυτό είναι μια αστειότητα», ανέφερε ακόμα ο υπουργός Οικονομικών.

«Ο κ. Κασσελάκης ζούσε αλλού την περασμένη δεκαετία, επομένως δικαιούται να λέει ό,τι λέει για την οικονομία, δεν δικαιολογούνται οι υπόλοιποι που ήταν εδώ, που ήμασταν όλοι εδώ, που ζήσαμε την άνευ προηγουμένου κρίση της περασμένης δεκαετίας. Η χώρα έχασε πάνω από το 25% του ΑΕΠ κατά κεφαλήν. Πώς θα εξαφανιστεί το χάσμα από τη μια μέρα στην άλλη; Μόνο στα κινούμενα σχέδια αυτά τα πράγματα.

Πρέπει να έχουμε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τους άλλους, και μέχρι στιγμής τους έχουμε. Ανεβαίνει το βιοτικό επίπεδο, ήμασταν στο 62% του κοινοτικού μέσου όρου το 2020, σήμερα είμαστε στο 67%. Έχουμε τετραπλάσιους, πενταπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Είναι ενδεικτικό ότι πάμε στη σωστή κατεύθυνση και ότι θα συγκλίνουμε και σιγά σιγά πλησιάζουμε».

«Η Ελλάδα», διευκρίνισε ο Κωστής Χατζηδάκης, «δεν έχει μεταβληθεί σε παράδεισο με τη ΝΔ, αλλά σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα και του Κασσελάκη σήμερα έχουμε κάνει βήματα μπροστά. 400.000 περίπου άνεργοι συμπολίτες μας έχουν βρει σήμερα εργασιακή προοπτική, ήταν η ανεργία στο 18% και σήμερα είναι στο 10%.

Στις καταθέσεις βρήκαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ 150 δισ. ευρώ στις τράπεζες και τώρα είναι περίπου 200 δισ. ευρώ. Τα νοικοκυριά έχουν μεγαλύτερες αποταμιεύσεις. Στους μισθούς βρήκαμε κατώτατο μισθό 650 ευρώ και έχει πάει 830. Αν βάλουμε μέσα και τον πληθωρισμό που προεξοφλείται για το 2024, σωρευτικά από το ’19 είναι 16,5 μονάδες. Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι 28 μονάδες».

 Παππάς: Ο Χατζηδάκης δεν θέλει να αγγίξει τα πολύ υψηλά εισοδήματα

 «Οι ακρότητες Χατζηδάκη προκύπτουν από το γεγονός ότι δεν θέλει να αγγίξει τα εισοδήματα άνω των 200 και των 500 χιλιάδων ευρώ», αναφέρει δήλωση-απάντηση του Νίκου Παππά, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και τομεάρχη Οικονομικών και Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με αφορμή τη συνέντευξη του Κ. Χατζηδάκη στον Σκάι.

«Από εκεί προκύπτει σαφής δυνατότητα ελάφρυνσης για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Δεν σημαίνει ότι δεν το βλέπει, είναι ότι δεν το θέλει», προσθέτει.

«Υ.Γ.: Αστείο είναι το επιχείρημα, κ. Χατζηδάκη, ότι αν φορολογήσετε τα υπερκέρδη των τραπεζών, των διυλιστηρίων και των εταιρειών ενέργειας θα χαιρετίσουν τη χώρα. Στις 9 Ιούνη, όμως, ο λαός θα σας δώσει τα "εκλογικά χαιρετίσματα"».

  • Κρυφή οικονομική πολιτική 

«Ο λογαριασμός του κ. Χατζηδάκη δεν βγαίνει γιατί έχει αποφασίσει να αφήσει στο απυρόβλητο τα εισοδήματα άνω των 200 χιλιάδων ευρώ κατ’ έτος, φορτώνοντας όλα τα βάρη στα χαμηλά και στα μεσαία εισοδήματα. Λέει ψέματα και υποκρίνεται, αναφέρει νέα δήλωση του κ. Παππά.

«Τον καλούμε να φέρει στη Βουλή το πλήρες μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το οποίο υπέβαλε στην Κομισιόν. Αποσύρουμε την επίκαιρη ερώτηση, την οποία έχουμε καταθέσει για το θέμα, και υποβάλλουμε Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, ώστε το πλήρες κείμενο του μεσοπρόθεσμου και οι όποιες προβλέψεις της κυβέρνησης για την οικονομία για τα έτη 2026 και 2027 να έρθουν στη Βουλή», προσθέτει.

«Ο κ. Χατζηδάκης έχει κρυφή οικονομική πολιτική, κρυφή ατζέντα αλλά ο κόσμος πρέπει να ξέρει πριν πάει στην κάλπη τι του επιφυλάσσει».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v