Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στάσσης-Eurelectric: Τρεις προτάσεις για τα ηλεκτρικά δίκτυα στην ΕΕ

Η ισχύς των ΑΠΕ στο ευρωπαϊκό σύστημα έχει φθάσει στα 630 GW, ωστόσο «έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο για να επιτύχουμε τον στόχο των 1.300 GW μέχρι το 2030 και μόνο 6 χρόνια μπροστά μας», δήλωσε ο CEO της ΔΕΗ και αντιπρόεδρος της Eurelectric.

Στάσσης-Eurelectric: Τρεις προτάσεις για τα ηλεκτρικά δίκτυα στην ΕΕ

Κίνητρα για εξηλεκτρισμό, ενίσχυση της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και μαζικές επενδύσεις στα δίκτυα είναι οι προτάσεις της Eurelectric, που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο αντιπρόεδρος της οργάνωσης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ (ΚΟ) - ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΤΟΧΗΣ" href="http://www.euro2day.gr/QuotesDetail.aspx?q=85">ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, η ισχύς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ευρωπαϊκό σύστημα έχει φθάσει στα 630 γιγαβάτ, ωστόσο «έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο για να επιτύχουμε τον στόχο των 1.300 GW μέχρι το 2030 και μόνο 6 χρόνια μπροστά μας».

Ο κ. Στάσσης και ο Διευθυντής Πολιτικής της Eurelectric Cillian O'Donoghue συμμετείχαν χθες σε στρογγυλό τραπέζι υψηλού επιπέδου που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα μέτρα που πρότειναν για την επίτευξη των στόχων είναι:

  1. Σχέδιο δράσης για τον εξηλεκτρισμό, το οποίο πρέπει να ξεκινήσει τις πρώτες 100 ημέρες της επόμενης θητείας της ΕΕ.
  2. Ενίσχυση της αποθήκευσης: όπως επισημαίνεται, οι περικοπές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναμένεται να φθάσουν το 30-35% σε αρκετές περιοχές της Ευρώπης μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Για να μεγιστοποιηθεί η παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ικανότητα αποθήκευσης πρέπει να αυξηθεί σχεδόν κατά 4 φορές έως το 2030 -από 51 GW σε 191 GW. Για την τόνωση των επενδύσεων απαιτείται ξεχωριστή στρατηγική.
  3. Επενδύσεις στα δίκτυα για τη σύνδεση τόσο των νέων μονάδων παραγωγής όσο και της ζήτησης εκτιμάται ότι μεταξύ 2025-2050 απαιτούνται ετησίως επενδύσεις έως και 67 δισ. ευρώ σε δίκτυα διανομής.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v