Εφορία: Οδηγός... επιβίωσης για τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις

«Ραβασάκι» με οδηγίες προς φορολογουμένους, μισθωτούς και συνταξιούχους, έστειλε ΑΑΔΕ. Τι πρέπει να κάνουν όσοι διαφωνούν με τα προσυμπληρωμένα στοιχεία.

Εφορία: Οδηγός... επιβίωσης για τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις

Κατά χιλιάδες άρχισαν να φτάνουν από χθες στα email μισθωτών και συνταξιούχων, τα ενημερωτικά μηνύματα της ΑΑΔΕ για τις προσυμπληρωμές φορολογικές δηλώσεις οι οποίες θα υποβληθούν αυτόματα από την εφορία στις 2 Ιουλίου, εάν στο μεταξύ δεν έχουν υποβληθεί από τους υπόχρεους.

Οι φορολογούμενοι ενημερώνονται για τη δυνατότητα που έχουν να υποβάλλουν αρχική δήλωση μέχρι τη Δευτέρα 1η Ιουλίου, καθώς εάν δεν το πράξουν στις 2 Ιουλίου οι φορολογικές τους δηλώσεις θα υποβληθούν αυτόματα.

Στο μεσοδιάστημα θα πρέπει να τσεκάρουν την ακρίβεια των προσυμπληρωμένων τους δηλώσεων διατηρώντας το δικαίωμα να τις τροποποιήσουν. Από τις 2 Ιουλίου έως την εκπνοή της καταληκτικής ημερομηνίας, στις 26 Ιουλίου, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση, χωρίς κυρώσεις, καθώς η Φορολογική Διοίκηση θεωρεί ότι οι συγκεκριμένες τροποποιητικές επέχουν θέση αρχικής δήλωσης.

Το μήνυμα της ΑΑΔΕ

Στο μήνυμά της η ΑΑΔΕ αναφέρει:

«Σας ενημερώνουμε ότι έχουμε προβεί σε προσυμπλήρωση της Δήλωσής σας με βάση το σύνολο των στοιχείων, που μέχρι στιγμής είναι στη διάθεσή μας, και υπολογίσαμε τη φορολογική σας υποχρέωση.

Εφόσον τα στοιχεία είναι ακριβή και δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία που δεν έχουν προσυμπληρωθεί, δεν χρειάζεται να κάνετε κάποια ενέργεια για την υποβολή της δήλωσής σας, καθώς αυτή θα οριστικοποιηθεί από την υπηρεσία μας, με εσωτερική διαδικασία, την Τρίτη 2/7/2024, μετά τη λήξη της αρχικής προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων. Σε κάθε περίπτωση, εάν επιθυμείτε, μπορείτε να υποβάλετε νωρίτερα τη δήλωσή σας.

Εφόσον τα στοιχεία δεν είναι ακριβή ή ελλείπουν στοιχεία, υποχρεούστε να τροποποιήσετε ή/και να συμπληρώσετε τα ορθά στοιχεία και να υποβάλετε εσείς τη δήλωσή σας, μέχρι την λήξη της προθεσμίας υποβολής της. Ειδικότερα:

α) μέχρι την Δευτέρα 1/7/2024 μπορείτε να υποβάλετε αρχική δήλωση

β) από την Τρίτη 2/7 μέχρι την Παρασκευή 26/7/2024 μπορείτε να υποβάλετε τροποποιητική δήλωση, χωρίς κυρώσεις (επέχει θέση αρχικής δήλωσης).

Εφόσον μεταβληθούν τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας για εσάς, θα ειδοποιηθείτε προκειμένου να επισκεφθείτε εκ νέου την εφαρμογή, να δείτε τα νέα δεδομένα που προκύπτουν για τη φορολογική σας υποχρέωση και, ανάλογα με το χρόνο στον οποίο επήλθε η μεταβολή, να προβείτε στις κατά περίπτωση αναγκαίες ενέργειες.

Ειδικότερα:

α) εάν η μεταβολή επέλθει πριν η δήλωσή σας υποβληθεί είτε από εσάς είτε από την υπηρεσία μας, με την παραπάνω εσωτερική διαδικασία, εφόσον συμφωνείτε με τη μεταβολή, δεν θα χρειαστεί να προβείτε σε κάποια ενέργεια. Εμείς θα λάβουμε υπόψη μας τα νεότερα δεδομένα και θα υπολογίζουμε τη φορολογική σας υποχρέωση με βάση αυτά.

β) εάν η μεταβολή επέλθει μετά την υποβολή της δήλωσής σας, εφόσον συμφωνείτε με τη μεταβολή, υποχρεούστε να υποβάλετε τροποποιητική δήλωση.

Εφόσον δεν συμφωνείτε με τη μεταβολή, συνιστούμε να επικοινωνήσετε με τον φορολογικό σας σύμβουλο για τις ενέργειες, στις οποίες θα χρειαστεί να προβείτε.

Μπορείτε να δείτε και να ελέγξετε την ορθότητα και πληρότητα των στοιχείων της δήλωσής σας, στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), στη διαδρομή «Εφαρμογές > Δημοφιλείς Εφαρμογές > Δήλωση ΦΕΦΠ (Ε1-Ε2-Ε3) > Είσοδος στην εφαρμογή», επιλέγοντας « Έτος 2024», με τη χρήση των προσωπικών κωδικών σας.

Στην ίδια διαδρομή μπορείτε να δείτε τη φορολογική υποχρέωση που θα προσδιορισθεί με βάση τα στοιχεία αυτά, επιλέγοντας «Ενημέρωση Εισοδημάτων-Δαπανών-προεκκαθάρισης φόρου Υπόχρεου» ή «Ενημέρωση Εισοδημάτων-Δαπανών-προεκκαθάρισης φόρου Συζύγου/ΜΣΣ» κατά περίπτωση.

Για περισσότερες διευκρινίσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ, στο τηλέφωνο (+30) 213 162 1000, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 07:30 - 17:00.»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v