Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Servicers: «Μπρος-πίσω» με την ΤτΕ για τις άδειες, στο βάθος συγχωνεύσεις

Εξηγήσεις για την εφαρμογή του πρόσφατου νόμου ζητάει η ΤτΕ, ώστε να προχωρήσει η επαναδειοδότηση των διαχειριστών απαιτήσεων. Κατά 80% από ρυθμίσεις οι ανακτήσεις δανείων, 20% από αναγκαστικά μέτρα. Εξαγορές και συγχωνεύσεις ενόψει.

Servicers: «Μπρος-πίσω» με την ΤτΕ για τις άδειες, στο βάθος συγχωνεύσεις

Συνεχίζεται το πηγαινέλα μεταξύ της εποπτικής αρχής και των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων (servicers), καθώς υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα που πρέπει να ξεκαθαρίσουν, επί των οποίων η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ζητήσει επεξηγήσεις.

Πηγές με γνώση της υπόθεσης αναφέρουν στο Euro2day.gr πως πρόκειται για τεχνικής φύσεως θέματα, αλλά και ορισμένα που σχετίζονται με την υιοθέτηση των νέων κανόνων που θεσπίστηκαν πρόσφατα. «Τα εκκρεμή θέματα δεν αναμένεται να κόψουν κάποια από τις άδειες λειτουργίας, ωστόσο είναι σημαντικά», δηλώνει στο Euro2day.gr αρμόδια πηγή. Οι συζητήσεις με την εποπτική αρχή αναμένεται να συνεχιστούν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου και εκτιμάται ότι εντός του μήνα θα διευθετηθούν όλες οι εκκρεμότητες και θα οριστικοποιηθεί η επαναδειοδότηση.

Οι ρυθμίσεις…

Στο μεταξύ, οι διοικήσεις των servicers, κυρίως των τριών μεγάλων σε μέγεθος εταιρειών doValue, Intrum και Cepal, εκτιμούν ότι το 2024 θα ρυθμιστούν δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ. Επιμένουν ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων με βιώσιμο τρόπο είναι οι ρυθμίσεις και μάλιστα εφεξής αναμένονται να εφαρμόσουν μοντέλα ρυθμίσεων προσαρμοσμένα στο οικονομικό και εισοδηματικό προφίλ του πελάτη.

Οι πλειστηριασμοί αποτελούν, όπως υποστηρίζουν, λύση σε περιπτώσεις που δεν υπάρχουν περιθώρια ευελιξίας και προσανατολίζονται περισσότερο σε χαρτοφυλάκια με εταιρικά δάνεια. Με βάση τις έως σήμερα επιδόσεις, οι ανακτήσεις εσόδων έχουν προκύψει κατά 80% από ρυθμίσεις και 20% από ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων.

… και το αγκάθι

Το μεγάλο, όμως, πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες διαχείρισης είναι οι «άγνωστοι» δανειολήπτες. Το 50% των δανειοληπτών που το δάνειό/ά τους βρίσκονται υπό τη διαχείριση των servicers δεν έχουν δηλώσει/επικαιροποιήσει τα στοιχεία τους, οπότε είναι αδύνατη η οποιαδήποτε προσπάθεια ρύθμισης της οφειλής.

«Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόβλημα με το οποίο βρισκόμαστε αντιμέτωποι. Δεν πρέπει να φοβούνται οι δανειολήπτες. Αν δηλώσουν τα στοιχεία τους, η οφειλή θα ρυθμιστεί», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Οι συγχωνεύσεις

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας επαναδειοδότησης των εταιρειών του κλάδου αναμένεται να ξεκινήσει η συγκέντρωσή του μέσω συγχωνεύσεων/εξαγορών. Κι αυτό διότι οι νέοι κανόνες, κυρίως σε ό,τι αφορά στις επενδύσεις στην τεχνολογία, αυξάνουν το κόστος λειτουργίας των servicers. Κι αυτή η παράμετρος αναμένεται να οδηγήσει, μετά το νέο ξεκαθάρισμα της αγοράς με τις άδειες, σε ένα γύρο συγκέντρωσης με πόλο έλξης τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v