Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΙΟΒΕ: Οριακή άνοδος του τζίρου στη βιομηχανία τον Ιούνιο

Ηπια βελτίωση στη βιομηχανία, εντονότερη σε κατασκευές και σε λιανικό εμπόριο, αλλά επιδείνωση σε υπηρεσίες, δείχνει ο δείκτης οικονομικού κλίματος. Εξασθένιση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

ΙΟΒΕ: Οριακή άνοδος του τζίρου στη βιομηχανία τον Ιούνιο

Βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Μάιο, λόγω της ήπιας ανόδου σε Βιομηχανία, Κατασκευές και Λιανικό Εμπόριο, με παράλληλη εξασθένηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, καταγράφει το δελτίο του ΙΟΒΕ για τις επιδόσεις του Ιουνίου.

Τα κύρια σημεία:

  • Μικρή άνοδο των προσδοκιών στη Βιομηχανία, στις 109,2 μονάδες τον Μάιο, από 108,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, υψηλότερα σε σχέση με ένα έτος πριν (105,1 μον.).
  • Αύξηση για τη βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον Μάρτιο. Άνοδος 10,8% (y-o-y) στην Ελλάδα, έναντι υποχώρησης 2,0% στην ΕΕ27. Βελτίωση για την εγχώρια Μεταποίηση 10,3% (y-o-y).
  • Νέα μείωση των εξαγωγών της Βιομηχανίας, 21,4% τον Μάρτιο (y-o-y). Διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος στα €3,5 δισεκ., από €3,3 δισεκ. ένα έτος πριν.
  • Ήπια άνοδος της απασχόλησης στη Βιομηχανία το α’ τρίμ. του 2024, κατά 0,5% (y-o-y), έναντι ανόδου στο σύνολο της οικονομίας (+1,8%, y-o-y).
  • Άνοδος του ΑΕΠ το α’ τρίμηνο του 2024, κατά 2,1%, από 1,3% στο δ’ τρίμηνο του 2023. Αύξηση στο α’ τρίμηνο ισχυρότερη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (0,5%).
  • Μείωση των εξαγωγών 5,7% το α’ τρίμ. του 2024, από υποχώρηση εξαγωγών αγαθών (-8,8%) και άνοδο εξαγωγών υπηρεσιών (1,5%).
  •  Εξασθένιση της ανεργίας τον Απρίλιο (y-o-y), στο 10,9% σε σχέση με ένα έτος πριν.

Ειδικό Θέμα Στοιχεία κύκλου εργασιών βιομηχανίας

  1. Οριακή άνοδος του δείκτη κύκλου εργασιών της Βιομηχανίας 0,1% το α΄ τριμ. 2024 στην Ελλάδα έναντι μείωσης 4,2% στην ΕΕ27.
  2. Σε τρέχουσες τιμές, αύξηση για το σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων 1,5% την ίδια περίοδο, από αύξηση 8,4% ένα έτος πριν.
  3. Υποχώρηση για τη Μεταποίηση, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, κατά 3,1% σε συνέχεια ανόδου 12,5% ένα έτος πριν.

* Δείτε όλη την ανάλυση, πίνακες και γραφήματα, στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v