Στην ενίσχυση της διασυνδεσιμότητας της Ελλάδας και δη της Αθήνας και με άλλες πόλεις της Κίνας, πέραν του Πεκίνου, της Σαγκάης και εσχάτως του Τσενγκτού, επικεντρώνονται οι επικεφαλής του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», αναδεικνύοντας τη σημασία της κινεζικής αγοράς για την περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού.
Η τελευταία, νέα σύνδεση μεταξύ Αθήνας και Τσενγκτού, η οποία ξεκινά από το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας θα εκτελείται τέσσερις φορές την εβδομάδα από τη Sichuan Airlines, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει μπει εκ νέου μετά την πανδημία του κορωνοϊού στο ραντάρ των Κινέζων ταξιδιωτών.
«Η νέα σύνδεση είναι ένα ακόμα δείγμα για τη σημασία της κινεζικής αγοράς στην Ελλάδα. Μετά την πανδημία του κορωνοϊού έχουμε τον υψηλότερο αριθμό συνδέσεων με την Κίνα που εξυπηρετούν συνολικά 12 εβδομαδιαία δρομολόγια, 4 από και προς το Πεκίνο, 4 από και προς τη Σαγκάη και 4 από και προς το Τσενγκντού.
Πίσω στο 2019 είχαμε μόνο 3 εβδομαδιαίες συνδέσεις. Καταγράφουμε 138% στην απευθείας επιβατική κίνηση από την Κίνα σε σχέση με τα προ πανδημίας δεδομένα. Εμείς από την πλευρά μας είμαστε εδώ να στηρίξουμε τις αεροπορικές εταιρείες με κίνητρα, ειδικά όταν πρόκειται για μακρινές αγορές με μεγάλη σημασία», τόνισε, στο πλαίσιο εκδήλωσης με αφορμή την έναρξη των δρομολογίων Αθήνα - Τσενγκτού από τη Sichuan Airlines, ο Γιάννης Παράσχης, διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ).
«Στους δεσμούς που συνδέουν από τα παλιά την Ελλάδα με την Κίνα», αναφέρθηκε ο πρέσβης της Κίνας, Fang Qiu. «Διαπιστώνουμε αύξηση 30% έναντι του 2019 σε ό,τι αφορά τον αριθμό των Κινέζων τουριστών στην Ελλάδα το 2024», είπε μεταξύ άλλων.
Σημειώνεται ότι, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, το 2024, την πρώτη «κανονική» χρονιά με την πανδημία, δεδομένου ότι για την Ασία το 2023 ίσχυαν ακόμη ταξιδιωτικοί περιορισμοί, ο αριθμός των Κινέζων που επισκέφθηκαν την Ελλάδα διαμορφώθηκε στις 138.600, ενισχυμένος σε ποσοστό 30% σε σχέση με το 2019, όταν ο αντίστοιχος αριθμός είχε ανέλθει σε 106.400.
«Μοιραζόμαστε κοινές αξίες με την Κίνα και υπάρχει αυξανόμενο κύμα Κινέζων τουριστών προς την Ελλάδα. Η νέα σύνδεση θα αποτελέσει πολιτιστική και οικονομική γέφυρα μεταξύ Αθήνας και Τσενγκντού», επεσήμανε από την πλευρά της η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.
Η σύνδεση Αθήνα - Τσενγκτού θα διαρκεί 12 ώρες και 45 λεπτά, με ενδιάμεση δίωρη στάση στην Κωνσταντινούπολη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί το Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), μόνο για το διάστημα από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο έχουν προγραμματιστεί πάνω από 88 χιλιάδες αεροπορικές θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις από την Κίνα προς την Ελλάδα.
Η Sichuan Airlines, με έδρα το Τσενγκτού, εξυπηρετεί πάνω πλέον από 34 εκατ. επιβάτες ετησίως. Το Τσενγκντού είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Σιτσουάν στη νοτιοδυτική Κίνα και έχει πληθυσμό πάνω από 22 εκατ. κατοίκους.
Στην πόλη λειτουργεί κέντρο θεωρήσεων visa (visa center) από το προξενείο της ελληνικής πρεσβείας στο Πεκίνο, γεγονός που καθιστά την πόλη και ευρύτερα την επαρχία Σιτσουάν, με πληθυσμό 90 εκατ., ιδιαίτερα σημαντικές για τον εισερχόμενο τουρισμό από την Κίνα.
Η σύνδεση με την Κίνα
Και μπορεί φέτος το καλοκαίρι η Ελλάδα να συνδέεται με αριθμό-ρεκόρ πτήσεων με την Κίνα, ωστόσο, οι επιτελείς του ΔΑΑ εξετάζουν την ενίσχυση της διασυνδεσιμότητας των δύο χωρών με τον εμπλουτισμό των δρομολογίων και από άλλους αερομεταφορείς, καθώς και με το άνοιγμα σε περισσότερους προορισμούς.
Σε ό,τι αφορά τη φετινή σεζόν, πάντως, εκτός από τη Sichuan Airlines, η Air China θα εκτελεί 4 - 5 εβδομαδιαίες πτήσεις από/προς το Πεκίνο, ενώ η Juneyao Air προσέθεσε μία ακόμη συχνότητα, συνδέοντας πλέον την Αθήνα με τη Σαγκάη 4 φορές σε εβδομαδιαία βάση.
Συνολικά, η Αθήνα, και συγκεκριμένα το «Ελευθέριος Βενιζέλος», θα εξυπηρετείται για πρώτη φορά φέτος με 12 - 13 εβδομαδιαίες συχνότητες από/προς την Κίνα, ενισχύοντας σε μεγάλο βαθμό τη συνδεσιμότητα της Ελλάδας με την Ανατολή.
Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα το 2024 συνδεόταν με την Κίνα με 8 εβδομαδιαίες πτήσεις στο peak της σεζόν.