Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη Βουλή το νομοσχέδιο «Διασφάλιση δημοσιονομικής ισορροπίας»

Αφορά την την τροποποίηση της Οδηγίας 2011/85/ΕΕ σχετικά με τις απαιτήσεις για τα δημοσιονομικά πλαίσια των κρατών-μελών και λοιπές διατάξεις.

Στη Βουλή το νομοσχέδιο «Διασφάλιση δημοσιονομικής ισορροπίας»

Ξεκινά σήμερα στις 12:30 στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων η συζήτηση για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Διασφάλιση δημοσιονομικής ισορροπίας: Μεταρρύθμιση πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης - Τροποποίηση ν. 4270/2014 για την ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2024/1265 του Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2024 για την τροποποίηση της Οδηγίας 2011/85/ΕΕ σχετικά με τις απαιτήσεις για τα δημοσιονομικά πλαίσια των κρατών-μελών και λοιπές διατάξεις».

Ισχυρή δημοσιονομική εικόνα περιμένει το ΔΝΤ από την Ελλάδα

Υπενθυμίζεται ότι στις εκτιμήσεις στην στην έκθεση Fiscal Monitor, το ΔΝΤ προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα μόλις 0,5% του ΑΕΠ για την ελληνική οικονομία τη φετινή χρονιά, αντανακλώντας τα ισχυρά οικονομικά μεγέθη της χώρας.

Στις προβλέψεις οποίες αντανακλούν τις εκτιμήσεις που παρουσιάστηκαν προ εβδομάδων στο πλαίσιο της έκθεσης του «άρθρου 4» για τη χώρα μας, καταγράφεται οριακή αύξηση του ελλείμματος στο 0,6% την διετία 2026-27 και σταδιακή άνοδο έως το 0,8% το 2030.

Σε όλο αυτό το διάστημα εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα κινείται μεταξύ 2,3-2,4% του ΑΕΠ. Βέβαια το 2024 το υπολόγισε στο 2,9% αλλά η Eurostat τελικά το τοποθέτησε στο 4,8%, θυμίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Γρήγορα αναμένεται να αποκλιμακωθεί το χρέος. Αναμένεται στο 142,2% του ΑΕΠ στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς και στο 131,4% το 2027. Υπολογίζει δε ότι θα βρεθεί στο 125,1% του ΑΕΠ το 2030.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο