Το κόμμα Καρυστιανού κλίνεται πλέον σε όλες τις πτώσεις αυξάνοντας τους δημοσκοπικούς ρυθμούς και εντείνοντας τους πονοκεφάλους στα κομματικά επιτελεία.
Οι μετρήσεις για το τι θα «κόψει» ένα τέτοιο εγχείρημα από τα υπάρχοντα κόμματα δημοσιοποιούνται με ρυθμούς πολυβόλου, ωστόσο έμπειροι δημοσκόποι και ψύχραιμοι αναλυτές συμφωνούν σε κάτι: «Δίπλα στο υπό ίδρυση νέο κόμμα ταιριάζει το ερωτηματικό και όχι, ακόμα, το θαυμαστικό».
Ο λόγος, όπως τον αναλύουν, φαίνεται προφανής: η Μαρία Καρυστιανού έχει τη συμπάθεια του μεγαλύτερου τμήματος της κοινωνίας το οποίο κινητοποιήθηκε και κατέβηκε (κατά εκατομμύρια) στα μεγάλα περσινά συλλαλητήρια, αλλά η μετατροπή αυτής της συμπάθειας σε ψήφο θα περάσει από πολλά κύματα. Διότι, όπως λένε:
- Σαφώς η κ. Καρυστιανού είναι τραγική μητέρα που έχασε το παιδί της στα Τέμπη και αγωνίζεται εδώ και σχεδόν τρία χρόνια για την αποκάλυψη της αλήθειας και την απόδοση δικαιοσύνης.
Η ίδια επικαλείται αυτόν ακριβώς τον τριετή αγώνα για να διαψεύσει τα περί «καρέκλας» και να εξηγήσει τους λόγους που την οδηγούν στην ίδρυση κόμματος: «Κάναμε τα πάντα ως συγγενείς, ως σύλλογος, τρέξαμε στη Βουλή, στα δικαστήρια, στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου μπορούσαμε, αλλά το σύστημα είναι τόσο ισχυρό που πέσαμε σε τοίχους, άρα μόνο αν μπούμε μέσα σ' αυτό θα τα καταφέρουμε».
Τι να καταφέρουν; Αφενός, την αλήθεια για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και, αφετέρου, την κάθαρση γενικότερα σε θεσμούς, δικαιοσύνη, κράτος δικαίου.
Το σύνθημα, επομένως, είναι ισχυρό και εύληπτο στον μέσο πολίτη που θέλει κάθαρση - δικαιοσύνη. Και, σίγουρα, στο αντισυστημικό τμήμα του, που έχει πάψει να έλκεται από τα σημερινά κόμματα και ρέπει στην τιμωρητική ψήφο.
- Από την άλλη, το πολιτικό προσωπικό που θα παρουσιάσει, η «βιτρίνα» του κόμματος δηλαδή, θα γείρει τη ζυγαριά υπέρ ή κατά του εγχειρήματος. Θα είναι αξιόπιστα πρόσωπα και από ποιο σημείο του ιδεολογικού φάσματος θα προέρχονται; Κάποια ονόματα που κυκλοφορούν ως έχοντα κεντρικό ρόλο στην προετοιμασία του κόμματος (σ.σ. και στην «εκπαίδευση» της κ. Καρυστιανού) έχουν κατά καιρούς δράσει στα δεξιά του συντηρητικού χώρου, με εκκλησιαστικές και εθνικοπατριωτικές επιρροές.
Ως προς αυτό, οι δημοσκόποι, επικαλούμενοι τις πιο πρόσφατες μετρήσεις, συμφωνούν στην εκτίμηση ότι το κόμμα Καρυστιανού σχεδόν συνθλίβει τη ΝΙΚΗ και «κόβει» το ένα τρίτο των ψηφοφόρων της Ελληνικής Λύσης.
Το εύρημα ότι πλήττει την Πλεύση Ελευθερίας αποδίδεται στο γεγονός ότι το κοινό της Ζωής Κωνσταντοπούλου «εκπαιδεύτηκε» στον αντισυστημισμό και (φάνηκε ότι) αυξήθηκε λόγω Τεμπών.
Η συζήτηση για (ή με) τον ανεξάρτητο, πλέον, ευρωβουλευτή Νικόλα Φαραντούρη εκτιμήθηκε και ως ένδειξη πολυσυλλεκτικών ανοιγμάτων, αλλά μένει να φανεί η συνέχεια, καθώς η κ. Καρυστιανού φέρεται να επιμένει ότι δεν έχουν θέση στο κόμμα όσοι εξελέγησαν βουλευτές και ευρωβουλευτές με άλλα κόμματα. Σημειώνεται ότι η στενή συνεργάτιδά της (και δικηγόρος της) Μαρία Γρατσία ήταν υποψήφια με τη ΝΙΚΗ στην Α’ Αθηνών αλλά δεν εξελέγη.
- Σημαντικό ρόλο, πλην του πολιτικού προσωπικού, θα παίξει το πρόγραμμα. Η κ. Καρυστιανού θέλησε πρόσφατα να αναφερθεί και σε άλλα ζητήματα, πλην των Τεμπών, δείχνοντας όμως ότι δεν τα είχε κατανοήσει. Για παράδειγμα, όταν ρωτήθηκε (στο “Kontra”) για την αμερικανική επιχείρηση στη Βενεζουέλα έθεσε το δικό της ερώτημα εάν τηρήθηκαν «οι νόμοι», εννοώντας προφανώς τη διεθνή νομιμότητα.
Επίσης, η εμφατική εναντίωσή της στο νομοσχέδιο Δένδια για τις Ένοπλες Δυνάμεις (βαθμολόγιο κ.λπ.) προκάλεσε ερωτήματα για τη στόχευση, καθώς δεν είναι θέμα που αγγίζει συνολικά την κοινωνία.
Προς το παρόν, δεν έχει μιλήσει για ζητήματα που είναι ψηλά στο αριστερό ακροατήριο, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών ή το μεταναστευτικό, τα οποία απορρίπτουν οι προερχόμενοι εκ δεξιών δυνητικοί ψηφοφόροι της.
Που σημαίνει πως «όταν έρθει η ώρα να πάρει θέση το νέο κόμμα επί του συνόλου των μεγάλων θεμάτων θα φανεί και η απήχησή του στα αριστερά του φάσματος», κατά τους αναλυτές.
Ο παράγοντας «αποχή» και η ΝΔ
Μία σημαντική παράμετρος που βρίσκεται στα top των πολιτικών αναλυτών είναι η ικανότητα του κόμματος Καρυστιανού να αυξήσει τη συμμετοχή στις κάλπες. «Η ΝΔ έπιασε ποσοστό 41% με μία τεράστια αποχή που προήλθε από τα αριστερά. Εάν οι σχεδόν 500.000 ψηφοφόροι του 2019 που δεν ψήφισαν στις εκλογές του 2023 προσέλθουν στις επόμενες, το ‘γαλάζιο’ ποσοστό θα πέσει ακόμα και εάν, υποθετικά, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώσει τον ίδιο αριθμό ψήφων», λένε.
Η παράμετρος αυτή παίρνει άλλες διαστάσεις εάν, στην παραπάνω υπόθεση, προστεθεί αύξηση της αποχής από μεγάλο τμήμα ψηφοφόρων που ψήφισαν ΝΔ το 2023: «Σε αυτή την περίπτωση, το ‘γαλάζιο’ ποσοστό θα δεχτεί ακόμα μεγαλύτερο πλήγμα, κυρίως εάν πάνε σχετικά καλά τα προοδευτικά κόμματα και πιάσει καλή κατάταξη το επίσης αναμενόμενο κόμμα Τσίπρα», επισημαίνουν. Και συνιστούν στο Μαξίμου να μη δείχνει… χαλαρότητα απέναντι στο κόμμα Καρυστιανού (επειδή οι μετρήσεις το εμφανίζουν να αποσπά δυνητικά ένα μόλις 10% από τη ΝΔ) αλλά να συνυπολογίσει τη νέα συμπεριφορά του εκλογικού σώματος όταν μπουν οι νέοι παίκτες στο παιχνίδι.
Ο παράγοντας «αντισυστημική ψήφος» απασχολεί έντονα και τα άλλα κόμματα του χώρου, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, το οποίο, μάλιστα, άρχισε να ξιφουλκεί κατά του κόμματος Καρυστιανού.
Προς το παρόν, Χαρ. Τρικούπη και Κουμουνδούρου κρατούν χαμηλούς τόνους, αλλά είναι θέμα λίγου χρόνου να πάρουν θέση, καθώς η αύξηση της συμμετοχής, αλλά όχι των δικών τους ψηφοφόρων, θα αποβεί αρνητική και για τα δικά τους ποσοστά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η Αμαλίας (σ.σ. η έδρα του Ινστιτούτου Τσίπρα) ποντάρουν στο ξεκαθάρισμα των θέσεων Καρυστιανού (ελπίζοντας ότι θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις πως το αριστερό κοινό δεν θα την ακολουθήσει), ενώ το ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνει μονότονα τον δικό του στόχο: να βγει πρώτο κόμμα στις εθνικές εκλογές «έστω και με μία ψήφο διαφορά».
Μόνο που αυτόν ακριβώς τον στόχο, της πρωτιάς, έθεσε για το νέο κόμμα και η κ. Καρυστιανού…