Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημοπρασία 6μηνων εντόκων γραμματίων την Τετάρτη 22/4

Το ελληνικό Δημόσιο παρέχει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες) να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρεία.

Δημοπρασία 6μηνων εντόκων γραμματίων την Τετάρτη 22/4

Την Τετάρτη 22 Απριλίου 2026 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων  Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη  μορφή, ποσού 400 εκατ. ευρώ, λήξεως 23 Οκτωβρίου 2026. 

Η ημερομηνία διακανονισμού (settlement) θα είναι η Παρασκευή 24 Απριλίου 2026 (Τ+2).  

 Οι τόκοι των εντόκων υπολογίζονται με χρονική βάση ACT/360.  Η δημοπρασία θα γίνει με ανταγωνιστικές προσφορές από τους  Βασικούς Διαπραγματευτές Αγοράς στην ΗΔΑΤ, σύμφωνα με τη διαδικασία  που προβλέπεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας τους, όπως ισχύει από  1/4/2026. 

Επίσης, βάσει του Κανονισμού των Βασικών Διαπραγματευτών, παρέχεται η δυνατότητα υποβολής μη ανταγωνιστικών προσφορών κατά την  ημέρα διεξαγωγής της δημοπρασίας και μέχρι ώρας 12.00 μ.μ. 

Οι μη ανταγωνιστικές προσφορές θα ικανοποιηθούν στη σταθμισμένη μέση τιμή των επιτυχουσών ανταγωνιστικών προσφορών  (weighted average price) μέχρι συνολικού ύψους 25% επί του δημοπρατούμενου ποσού. 

Δε θα γίνουν αποδεκτές συμπληρωματικές μη ανταγωνιστικές  προσφορές την Πέμπτη 23 Απριλίου 2026.  

Για τα έντοκα γραμμάτια δε θα δοθεί καμία προμήθεια.

Συμμετοχή και των ιδιωτών

Παράλληλα με τη δημοπρασία, το ελληνικό Δημόσιο παρέχει τη δυνατότητα  σε φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες) να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους μέσω  δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρεία, με  ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 ευρώ.  

Η τιμή διάθεσης θα είναι η σταθμισμένη μέση τιμή των επιτυχουσών ανταγωνιστικών προσφορών (weighted average price). Το συνολικό ποσό  των τίτλων που θα διατεθούν μέσω αυτής της διαδικασίας θα ανακοινωθεί μετά  την ολοκλήρωση της δημόσιας εγγραφής.  

 Περίοδος εγγραφών: Από Τρίτη 21 Απριλίου 2026 έως και Πέμπτη 23 Απριλίου 2026. 

Απαραίτητη προϋπόθεση για την αγορά των τίτλων είναι η καταχώρησή τους  σε μερίδα του ΣΑΤ. Η διαδικασία ανοίγματος τέτοιας μερίδας γίνεται μέσω των  παραπάνω φορέων διάθεσης, με απαραίτητα δικαιολογητικά την αστυνομική  ταυτότητα και τον ΑΦΜ.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο