Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υψηλότερα βάζει τον πήχη για το ΑΕΠ το 2026 η Εθνική Τράπεζα

Επενδύσεις και κατανάλωση αναθεωρούν προς τα πάνω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη σε ετήσια βάση για το τρέχον έτος και το γ' τρίμηνο. Η αρνητική επίδραση από εξαγωγές και εισαγωγές.

Υψηλότερα βάζει τον πήχη για το ΑΕΠ το 2026 η Εθνική Τράπεζα
Η εικόνα δημιουργήθηκε με τη χρήση ΑΙ (AI image generated)

Η Eθνική Tράπεζα αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2026 στο 1,9%, από 1,7% προηγουμένως, μετά την καλύτερη των εκτιμήσεων επίδοση του ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με την οικονομική ανάλυση της Tράπεζας, η θετική αναθεώρηση στηρίχθηκε στην επιτάχυνση της ετήσιας αύξησης του ΑΕΠ στο 1,9% το δεύτερο τρίμηνο του 2026, έναντι 1,1% το πρώτο τρίμηνο, με τη μεταβολή σε τριμηνιαία βάση να διαμορφώνεται στο +0,3%.

AΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ 
Νέες εκτιμήσεις Eθνικής Tράπεζας και τα πραγματικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας
ΔΕΙΚΤΗΣ / ΜΕΓΕΘΟΣΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ / ΜΕΓΕΘΟΣΝΕΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗ / ΜΕΤΑΒΟΛΗ
Πρόβλεψη αύξησης ΑΕΠ 20261,7%1,9%
ΑΕΠ Β' τριμήνου 2026 (ετήσια μεταβολή)+1,9%
Επενδύσεις Β' τριμήνου 2026 (ετήσια μεταβολή)+6,1%
Ιδιωτική κατανάλωση β' τριμ. 2026 (ετήσια μεταβολή)+1,7%
Καθαρές εξαγωγές β' τριμ. 2026-0,8 ποσ. μον.
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ: Εuro2day.gr

Επενδύσεις και κατανάλωση

Η ανοδική τροχιά της οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο τροφοδοτήθηκε κυρίως από την ανάκαμψη των επενδύσεων και τη διατήρηση της δυναμικής στην ιδιωτική κατανάλωση. Ο Ακαθάριστος Σχηματισμός Παγίου Κεφαλαίου αυξήθηκε κατά 6,1% σε ετήσια βάση, συνεισφέροντας 1,6 ποσοστιαίες μονάδες στη συνολική αύξηση του ΑΕΠ.

Παράλληλα, η ιδιωτική κατανάλωση ενισχύθηκε κατά 1,7% σε ετήσια βάση, υποστηριζόμενη από την περαιτέρω αύξηση της απασχόλησης και την ενίσχυση των πραγματικών εισοδημάτων.

ΑΕΠ, Επενδύσεις & Πληθωρισμός (2025-2026)

Βασικοί οικονομικοί δείκτες & εκτιμήσεις, β' τριμ. 2026

ΑΥξηση ΑΕΠ

+1,9%

Ετήσια μεταβολή

ΠΑΓΙΕΣ ΕπενδΥσεις

+6,1%

Ετήσια μεταβολή

ΠληθωρισμΟς

5,0%

Ετήσια μεταβολή

🔍 Επεξήγηση Δεικτών & Πλαίσιο

Τα δεδομένα καλύπτουν την περίοδο α' τριμ. 2025 έως β' τρίμ. 2026. Ο δείκτης GFCF αφορά τον Ακαθάριστο Σχηματισμό Παγίου Κεφαλαίου (επενδύσεις), ενώ ο πληθωρισμός βασίζεται στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

ΠΗΓΕΣ: ΕΛΣΤΑΤ, Eθνική Tράπεζα ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ: EURO2DAY

Η παρατηρούμενη ανθεκτικότητα της καταναλωτικής δαπάνης αποδίδεται στην:

  • συνεχιζόμενη, αν και ήπια, αύξηση του συνολικού πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, η οποία εκτιμάται σε περίπου 0,5% ετησίως το 1ο εξάμηνο του έτους παρά τον υψηλό πληθωρισμό και την αυξημένη ανισοκατανομή,
  • βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας μετά το αδύναμο δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου
  • αυξημένη καθαρή ροή τραπεζικής χρηματοδότησης προς τα νοικοκυριά, η οποία ανήλθε σε €0,3 δισ. το 2ο τρίμηνο του 2026, από €0,1 δισ. το 1ο τρίμηνο. 

Επιβάρυνση από πτώση εξαγωγών

Στον αντίποδα, οι καθαρές εξαγωγές αφαίρεσαν 0,8 ποσοστιαίες μονάδες από τη μεταβολή του ΑΕΠ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην υποχώρηση των εξαγωγών υπηρεσιών κατά 1,7%, εξαιτίας της κάμψης στους τομείς των μεταφορών και της ναυτιλίας, την ώρα που οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,7% σε ετήσια βάση.

Για το τρίτο τρίμηνο του 2026, η ανάλυση της Eθνικής Tράπεζας προβλέπει διατήρηση του ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης στο 2%, που αντιστοιχεί σε τριμηνιαία αύξηση 0,7%.

Τουρισμός και ναυτιλία

Αν και οι πρόδρομοι δείκτες για τον τουρισμό και τη ναυτιλία -όπως η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια, τα προγράμματα πτήσεων και οι κρατήσεις για τους προσεχείς μήνες, καθώς και οι ναύλοι εμπορευματικών μεταφορών- συνεχίζουν να σηματοδοτούν ανθεκτική δραστηριότητα βραχυπρόθεσμα, η επιβράδυνση στα τουριστικά και ναυτιλιακά έσοδα, ιδίως σε πραγματικούς όρους, προδιαγράφει μια σχετικά συγκρατημένη συμβολή των εξαγωγών υπηρεσιών στην αύξηση του ΑΕΠ και κατά το 3ο τρίμηνο του 2026. Η εν λόγω επίδραση αναμένεται να αμβλυνθεί από την επέκταση της τουριστικής περιόδου, που εκτιμάται ότι θα ισχυροποιήσει περαιτέρω την επίδοση του Σεπτεμβρίου αλλά και του 4ου τριμήνου του έτους.

 

* Ολη η ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο