Η κρίση στην Ερυθρά καθυστερεί τα υποθαλάσσια καλώδια

Στο επίκεντρο η διεθνής κίνηση δεδομένων από την Ασία προς την Ευρώπη και ο ρόλος της Ελλάδας ως κόμβου. Οι επενδύσεις των εγχώριων παρόχων σε Αθήνα και Κρήτη και η κίνηση που καθυστερεί να φτάσει στη χώρα.

Η κρίση στην Ερυθρά καθυστερεί τα υποθαλάσσια καλώδια

Αρνητικές επιπτώσεις στην προσπάθεια ενίσχυσης του ρόλου της Ελλάδας ως κόμβου διακίνησης δεδομένων μεταξύ Ασίας και Ευρώπης προκαλούν οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σύμφωνα με πηγές της εγχώριας αγοράς τηλεπικοινωνιών, οι καθυστερήσεις στην ανάπτυξη νέων υποθαλάσσιων καλωδίων επηρεάζουν την έλευση διεθνούς κίνησης δεδομένων μέσω της Ελλάδας, δημιουργώντας νέα δεδομένα για την αγορά.

Οι επιπτώσεις, ωστόσο, διαφοροποιούνται ανάλογα με τον βαθμό συμμετοχής κάθε εταιρείας στις συγκεκριμένες καλωδιακές υποδομές. Για τους παρόχους που δεν έχουν επενδύσει απευθείας στα νέα καλώδια, το ζήτημα αφορά κυρίως την κίνηση που αναμένουν να φτάσει στην Ελλάδα και να εξυπηρετήσουν μέσω των δικτύων τους.

Για παράδειγμα, υπάρχουν εγχώριοι πάροχοι που, χωρίς να έχουν επενδύσει απευθείας στα συγκεκριμένα νέα υποθαλάσσια καλώδια, συνεργάζονται με διεθνείς carriers που συμμετέχουν σε αυτά και έχουν πραγματοποιήσει επενδύσεις για παρουσία στα μεγάλα data centers της Αθήνας και της Κρήτης. Για τις εταιρείες αυτές, το ζητούμενο είναι πότε, αλλά και σε ποιον βαθμό, η διεθνής κίνηση που αναμένεται από την Ασία θα φτάσει τελικά στην Ελλάδα.

Η μάχη για την κίνηση Ασίας–Ευρώπης

Μεγαλύτερη άμεση έκθεση στις καθυστερήσεις έχουν διεθνείς κολοσσοί που έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στα νέα καλωδιακά συστήματα. Μεταξύ αυτών βρίσκονται η Google και η Meta από τις ΗΠΑ, οι China Mobile και China Telecom από την Κίνα, καθώς και οι Reliance και Tata από την Ινδία.

Πρόκειται για ομίλους με μεγάλη οργανική κίνηση, την οποίοι επιδιώκουν να τη διοχετεύσουν προς την Ευρώπη, από όπου αντλούν μεγάλο μέρος του περιεχομένου. Για τον λόγο αυτό συγκαταλέγονται και μεταξύ εκείνων που επηρεάζονται περισσότερο από τις καθυστερήσεις στα νέα καλωδιακά συστήματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο