Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι προβλέπει ο νέος νόμος για τα δημόσια έργα

”Εργαλείο εκσυγχρονισμού” χαρακτηρίζει το ΥΠΕΧΩΔΕ τον νέο νόμο για τα δημόσια έργα. Στα βασικά σημεία του νόμου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η κατάρτιση αντικειμενικών κριτηρίων και η αποδέσμευση της αμοιβής του μελετητή από τον προϋπολογισμό του έργου.

Τι προβλέπει ο νέος νόμος για τα δημόσια έργα
Σημαντικό εργαλείο εκσυγχρονισμού, διαφάνειας και αποτελεσματικότητας στον τομέα της παραγωγής των δημοσίων έργων χαρακτηρίζει ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος τον νέο νόμο για την ανάθεση-εκπόνηση μελετών και παροχή συναφών υπηρεσιών.

Με τον νόμο αυτό, όπως αναφέρεται, εκσυγχρονίζεται, συμπληρώνεται και βελτιώνεται η σχετική νομοθεσία που είναι πλέον προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ εξασφαλίζεται η ίση και δίκαιη αντιμετώπιση όλων των μελετητών.

Αναλυτικότερα, όπως μεταξύ άλλων αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ για τον νέο νόμο, αποδεσμεύεται η αμοιβή του μελετητή από τον προϋπολογισμό του έργου, ώστε να μην έχει συμφέρον να αυξάνει τον προϋπολογισμό σε βάρος της ποιότητας της μελέτης και του κόστους του έργου, ενώ προβλέπεται διαδικασία δημόσιας προκήρυξης και σύγκρισης των υποψηφίων σε τρεις φάσεις, στη διάρκεια των οποίων εξετάζονται η καταλληλότητα, ο φάκελος τεχνικής προσφοράς και ο φάκελος οικονομικής προσφοράς.

Ακόμα, τα κριτήρια είναι συγκεκριμένα και κατά το δυνατόν, αντικειμενοποιημένα, καθώς καταρτίστηκαν με βάση τη διεθνή εμπειρία και τις προδιαγραφές που ακολουθεί η World Bank.

Προβλέπεται η δημιουργία Επιτροπής Αξιολόγησης, στην οποία θα μετέχει πάντα εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Αλλωστε η οικονομική προσφορά προβλέπεται να συμμετέχει στα κριτήρια ανάθεσης με τέτοιο ποσοστό (20-30%) ώστε το προβάδισμα να δίνεται όχι στη φθηνότερη προσφορά, αλλά στην τεχνικά καλύτερη. Ετσι στην ανάδειξη του αναδόχου βαραίνουν περισσότερο τα ποιοτικά στοιχεία.

Στις περιπτώσεις που η αναθέτουσα αρχή δεν μπορεί να προσδιορίσει με σχετική επάρκεια το αντικείμενο της μελέτης, η αμοιβή θα καθορίζεται με τις εκάστοτε ισχύουσες τιμές για τις αμοιβές των μηχανικών. Σε κάθε περίπτωση όμως, η τελική αμοιβή, αναφέρει το υπουργείο, δεν μπορεί να ξεπεράσει το διπλάσιο της προεκτιμώμενης αμοιβής, όπως υπολογίστηκε από την υπηρεσία.

* Διαβάστε την ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος με τα βασικά σημεία του νέου νόμου για τα Δημόσια Εργα, στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v