Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόστιμα 1,278 εκατ. από ΥΠΑΝ σε 10 εταιρίες

Πρόστιμα συνολικού ύψους 1,278 εκατ. ευρώ σε δέκα επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν γνωστοποιήσει προς τις αρμόδιες αρχές του υπουργείου Ανάπτυξης τα κοστολογικά τους στοιχεία, επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης.

Πρόστιμα 1,278 εκατ. από ΥΠΑΝ σε 10 εταιρίες
Πρόστιμα συνολικού ύψους 1,278 εκατ. ευρώ σε δέκα επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν γνωστοποιήσει προς τις αρμόδιες αρχές του υπουργείου Ανάπτυξης τα κοστολογικά τους στοιχεία, επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης, επιβεβαιώνοντας πρωινό δημοσίευμα του euro2day.gr.
 
Aναλυτικότερα:

* Στην εταιρεία ΚΡΑΦΤ ΦΟΥΝΤΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 57.000 ευρώ, γιατί κατά τον έλεγχο (6/10/08), σχετικά με τη μεταβολή των τιμών, η οποία ανακοινώθηκε με την υποβολή τιμοκαταλόγου την 1η/9/08, σε 57 κωδικούς προϊόντων και οι οποίες αυξήθηκαν σε επίπεδα υψηλότερα του ετήσιου Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους, διαπιστώθηκαν τα εξής: Α) Για (45) κωδικούς προϊόντων, παραδόθηκαν κάποια ενδεικτικά κοστολογικά στοιχεία, αλλά όχι αναλυτικά κοστολόγια και Β) για (12) κωδικούς προϊόντων δεν παραδόθηκαν ούτε κοστολογικά στοιχεία, ούτε είχαν καταρτιστεί αναλυτικά κοστολόγια. 

*  Στην εταιρία ΜΑΚΡΟ ΚΑΣ & ΚΑΡΥ ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΕΕ επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 70.000 ευρώ, διότι προέκυψε ότι για (70) κωδικούς προϊόντων η επιχείρηση δεν είχε καταρτίσει και δεν παρέδωσε, κατά τον έλεγχο, αναλυτικά κοστολόγια.

* Στην επιχείρηση με την επωνυμία ΚΟΝΤΟΒΕΡΟΣ ΑΕΒΕ (κατεψυγμένα και νωπά είδη διατροφής) στον Ασπρόπυργο επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο ύψους 42.000 ευρώ διότι προέκυψε ότι για (42) κωδικούς προϊόντων η επιχείρηση δεν είχε καταρτίσει και δεν παρέδωσε κατά τον έλεγχο αναλυτικά κοστολόγια.

• Στην επιχείρηση με την επωνυμία Ι. ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ & ΥΙΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ Α.Ε. (20ό χλμ. Λεωφ. Μαραθώνος, Πικέρμι) επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο ύψους 55.000 ευρώ διότι προέκυψε ότι για (55) κωδικούς προϊόντων η επιχείρηση δεν είχε καταρτίσει και δεν παρέδωσε κατά τον έλεγχο αναλυτικά κοστολόγια. 

*  Στην επιχείρηση με την επωνυμία ΙΩΝΙΚΗ ΣΦΟΛΙΑΤΑ (Προϊόντα Σφολιάτας και Ζύμης Α.Ε., στο 1ο χλμ. Νεοχωρούδας Ωραιοκάστρου Θεσ/νίκης) επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ διότι δεν απέστειλε ή δεν κατέθεσε τιμοκατάλογο με τις τιμές διάθεσης των προϊόντων της στην κεντρική υπηρεσία της γενικής γραμματείας εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης. 

*  Στην εταιρεία Πατραϊκή Χαρτοποιία Α.Ε. - ELITE με έδρα την Πάτρα (ΚΡΥΑ ΙΤΕΩΝ) επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο ύψους 61.000 ευρώ διότι δεν είχε καταρτίσει αναλυτικά κοστολόγια, σύμφωνα με την Α.Δ. 3/2008, για 61 προϊόντα. Σημειώνεται ότι για τα προϊόντα αυτά είχε υποβάλει τιμοκατάλογο στις 15/9/2008 και εφάρμοζε τις τιμές πώλησης που αναγράφονται σε αυτόν, οι οποίες ήταν αυξημένες σε ποσοστό υψηλότερο από τον επίσημο Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. 

*  Η εταιρία SHELL HELLAS A.E. έδωσε νέες τιμές σε 368 κωδικούς. Με το Α3 - 3555/15.9.08 ζητήθηκαν αναλυτικά κοστολόγια, προκειμένου να δικαιολογηθούν αυτές οι τιμές, τα οποία δεν απέστειλε. Έτσι με το Α3 - 3762 / 18.9.08 ζήτησε ανάκληση του τιμοκαταλόγου, γεγονός που δημοσιοποιήθηκε από το ΥΠΑΝ.

Δυστυχώς η εταιρία SHELL επανέφερε τον τιμοκατάλογο με το Α3 - 3951 / 18.10.08 έχοντας στο μεταξύ καταρτίσει κοστολόγια για τα συγκεκριμένα προϊόντα. Επειδή η SHELL ανακοίνωσε νέο τιμοκατάλογο στο ΥΠΑΝ αυθαίρετα, αφού οι τιμές δεν βασίστηκαν σε κοστολόγια και, όπως αποδείχτηκε, πρώτα ανακοίνωσε νέες τιμές και μετά συνέταξε τα κοστολόγια, καλείται να ανακαλέσει τις τιμές, παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη προκειμένου να κριθούν οι πράξεις της και της επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 368.000 ευρώ, αφού δεν διέθετε κοστολόγια.

* Επιβλήθηκε στην επιχείρηση ΕΛΙΝΟΪΛ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ Α.Ε., με έδρα επί της οδού Πηγών 33 Κηφισιά, χρηματικό πρόστιμο ύψους 281.000 ευρώ διότι δεν είχε καταρτίσει αναλυτικά κοστολόγια, σύμφωνα με την Α.Δ. 3/2008, για 281 προϊόντα. Σημειώνεται ότι για τα προϊόντα αυτά είχε υποβάλει τιμοκατάλογο στις 28/8/08 και εφάρμοζε τις τιμές πώλησης που αναγράφονται σε αυτόν, οι οποίες ήταν αυξημένες σε ποσοστό υψηλότερο από τον επίσημο Γενικό Δείκτη Καταναλωτή. 

* Στην εταιρία AEGEAN - ΑΙΓΑΙΟΝ ΟΪΛ Α.Ε. επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 259.000 ευρώ επειδή δεν είχε καταρτίσει αναλυτικά κοστολόγια, σύμφωνα με την Α.Δ. 3/2008, για 259 προϊόντα. Σημειώνεται ότι για τα προϊόντα αυτά είχε υποβάλει τιμοκατάλογο στις 20/6/08 και εφάρμοζε τις τιμές πώλησης που αναγράφονται σε αυτόν. Οι τιμές πώλησης των προϊόντων, όμως, ήταν αυξημένες σε ποσοστό υψηλότερο από τον επίσημο Γενικό Δείκτη Τιμών. 

*  Στην εταιρία PERNOD RICAR HELLAS ΑΒΕΕ επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 55.000 ευρώ διότι κατά τον έλεγχο προέκυψε ότι για 55 κωδικούς προϊόντων η επιχείρηση δεν είχε καταρτίσει και δεν παρέδωσε στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης αναλυτικά κοστολόγια.

Εξάλλου, έπειτα από ελέγχους του τελευταίου διαστήματος, η ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ παραπέμπεται στην περιφέρεια Αττικής για κλείσιμο καταστήματός της επί της Γ΄ Σεπτεμβρίου 77, Αθήνα, ενώ της επιβλήθηκε πρόστιμο 300.000 ευρώ για παραπλάνηση των καταναλωτών.

Παραβάσεις διαπιστώθηκαν επίσης και στα σούπερ μάρκετ ΑΦΟΙ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΙ ΑΕΒΕ (Μαρούσι, Μ. Αλεξάνδρου & Βορ. Ηπείρου) και ΑΤΛΑΝΤΙΚ (όπου ελέγχθηκε το κεντρικό λογιστήριο της εταιρίας). Και στις περιπτώσεις αυτές επιβλήθηκαν τα πρόστιμα που ορίζει ο νόμος και παραπέμφθηκαν τόσο στην αρμόδια νομαρχιακή αυτοδιοίκηση όσο και στην αρμόδια εισαγγελική αρχή για τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v