Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρύς κυβερνητικός ανασχηματισμός

Ευρύς ανασχηματισμός με σαρωτικές μεταβολές στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Στο υπουργείο Οικονομίας ο Γ. Παπαθανασίου, στο πηδάλιο του ΥΠΑΝ ο Κ. Χατζηδάκης. Εκτός οι κ. Λιάπης, Φώλιας και Αλογοσκούφης.    

Ευρύς κυβερνητικός ανασχηματισμός
Σημαντικές αλλαγές στο κυβερνητικό επιτελείο φέρνει ο ανασχηματισμός που ανακοινώθηκε, με σαρωτικές μεταβολές στο οικονομικό επιτελείο.

Στο υπουργείο Οικονομίας, αναβαθμίζεται σε υπουργό ο κ. Γ. Παπαθανασίου, ενώ το πηδάλιο του υπουργείου Ανάπτυξης αναλαμβάνει ο κ. Κωστής Χατζηδάκης. 

Στο ΥΠΟΙΟ εξασφαλίζεται η ομαλή διάδοχος κατάσταση τόσο με την αναβάθμιση του κ. Παπαθανασίου σε υπουργικό πόστο όσο και με τη διατήρηση των υφυπουργών κ. Αντώνη Μπέζα και Νικόλαου Λέγκα. Νέο πρόσωπο στο ΥΠΟΙΟ ο κ. Αθανάσιος Μπούρας.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης τον νέο υπουργό Κ. Χατζηδάκη πλαισιώνουν ο νυν υφυπουργός, κ. Γεώργιος Βλάχος, ενώ χαρτοφυλάκιο υφυπουργού αναλαμβάνει ο κ. Ιωάννης Μπουγάς.

Εκτός κυβερνητικού σχήματος μένουν οι κ. Γιώργος Αλογοσκούφης,  Μιχάλης Λιάπης, Χρήστος Φώλιας,  Αλέξανδρος Κοντός και Πέτρος Δούκας. 
 
Νέος υπουργός Παιδείας αναλαμβάνει ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος.

Ακόμη, υπουργικό χαρτοφυλάκιο, αυτό του υπουργείου Πολιτισμού, αναλαμβάνει ο κ. Αντώνης Σαμαράς, ενώ θέση στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα κατέχει και ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αναλαμβάνοντας πόστο υφυπουργού Εξωτερικών. 

Νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ο κ. Σωτήρης Χατζηγάκης, στη θέση του κ. Α. Κοντού, ενώ το υπουργείο Μεταφορών αναλαμβάνει ο απελθών υπουργός Παιδείας, κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Ακλόνητοι παραμένουν στα υπουργικά πόστα τους η κ. Ντόρα Μπακογιάννη στο υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος στο υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Γ. Σουφλιάς στο ΥΠΕΧΩΔΕ, ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος στο υπουργείο Υγείας, η κ. Φάνη Πάλλη - Πετραλιά στο υπουργείο Απασχόλησης, ο κ. Αν. Παπαληγούρας στο υπουργείο Ναυτιλίας και ο κ. Μεϊμαράκης στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.  

Στο υπουργείο Εσωτερικών τη θέση του κ. Παναγιώτη Χηνοφώτη παίρνει ο κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης, πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής για το Βατοπέδι, ενώ δημιουργείται νέα θέση υφυπουργού για θέματα ενημέρωσης, την οποία αναλαμβάνει ο κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας.   

Κυβερνητικός εκπρόσωπος παραμένει ο κ. Ευάγγελος Αντώναρος. 

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στις 8/11 και ώρα 11:00 θα γίνει η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, υπό τον πρωθυπουργό. Θα ακολουθήσουν οι παραδόσεις - παραλαβές των υπουργείων.

---Το νέο κυβερνητικό σχήμα

Συγκεκριμένα, το νέο κυβερνητικό σχήμα, που ανακοίνωσε προ ολίγου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευάγγελος Αντώναρος, έχει ως εξής:


Υπουργείο Εσωτερικών
Υπουργός: Προκόπης Παυλόπουλος
Αναπληρωτής υπουργός για θέματα Δημόσιας Τάξης: Χρήστος Μαρκογιαννάκης
Υφυπουργός: Αθανάσιος Νάκος
Υφυπουργός: Χρήστος Ζώης

Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών
Υπουργός: Ιωάννης Παπαθανασίου
Υφυπουργός: Αντώνης Μπέζας
Υφυπουργός: Νικόλαος Λέγκας
Υφυπουργός : Αθανάσιος Μπούρας

Υπουργείο Εξωτερικών
Υπουργός: Θεοδώρα Μπακογιάννη
Υφυπουργός: Ιωάννης Βαληνάκης
Υφυπουργός: Θεόδωρος Κασσίμης
Υφυπουργός: Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Υπουργός: Ευάγγελος Μεϊμαράκης
Υφυπουργός: Κωνσταντίνος Τασούλας
Υφυπουργός: Ιωάννης Πλακιωτάκης

Υπουργείο Ανάπτυξης
Υπουργός: Κωστής Χατζηδάκης
Υφυπουργός: Γεώργιος Βλάχος
Υφυπουργός: Ιωάννης Μπούγας

Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων
Υπουργός: Γεώργιος Σουφλιάς
Υφυπουργός: Σταύρος Καλογιάννης
Υφυπουργός: Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος

Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Υπουργός: Άρης Σπηλιωτόπουλος
Υφυπουργός: Ανδρέας Λυκουρέντζος
Υφυπουργός: Σπύρος Ταλιαδούρος

Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας
Υπουργός: Φάνη Πάλλη - Πετραλιά
Υφυπουργός: Σοφία Καλαντζάκου
Υφυπουργός : Γεώργιος Κοντογιάννης

Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Υπουργός: Δημήτριος Αβραμόπουλος
Υφυπουργός: Γεώργιος Παπαγεωργίου
Υφυπουργός: Μάριος Σαλμάς

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Υπουργός: Σωτήρης Χατζηγάκης
Υφυπουργός: Κώστας Κιλτίδης
Υφυπουργός : Μιχάλης Παπαδόπουλος

Υπουργείο Δικαιοσύνης
Υπουργός: Νικόλαος Δένδιας

Υπουργείο Πολιτισμού
Υπουργός: Αντώνης Σαμαράς
Υφυπουργός: Γιάννης Ιωαννίδης

Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης
Υπουργός: Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος

Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών
Υπουργός: Ευρυπίδης Στυλιανίδης
Υφυπουργός: Μιχάλης Μπεκίρης

Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής
Υπουργός: Αναστάσης Παπαληγούρας
Υφυπουργός: Παναγιώτης Καμμένος

Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης
Υπουργός: Σταύρος Καλαφάτης

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Ευάγγελος Αντώναρος

Επίσης, θα συσταθεί νέα θέση υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μέσων Ενημέρωσης, στην οποία τοποθετείται ο κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας. 

---Σχόλιο ΠΑΣΟΚ

Ανασχηματισμό εσωκομματικής κατανάλωσης, ο οποίος δεν λύνει τα προβλήματα του κόσμου, χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου τον ανακοινωθέντα κυβερνητικό ανασχηματισμό, εξαπολύοντας ταυτόχρονα επίθεση κατά του πρωθυπουργού, τον οποίο χαρακτήρισε αδύναμο να ανακτήσει τον έλεγχο στην κυβέρνησή του και υπογραμμίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται νέο πρωθυπουργό και νέα κυβέρνηση.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, προέβλεψε ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα δεν μπορεί να έχει μακρό βίο και πως οι εκλογές μπορούν να γίνουν ανά πάσα στιγμή.

Ειδικότερα, ο κ. Παπακωνσταντίνου, σχολιάζοντας τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, ανέφερε ότι αυτός ανακοινώθηκε ύστερα από δύο μήνες προετοιμασίας, στη διάρκεια των οποίων υπήρξε κυβερνητική διάλυση και πρόσθεσε ότι η ανακοίνωση του νέου σχήματος επιβεβαίωσε το κυβερνητικό αδιέξοδο.

Πρόκειται, τόνισε, για μικροκομματικούς σχεδιασμούς και για προσπάθεια εξισορρόπησης κομματικών αντιθέσεων και αντιπαραθέσεων, σχεδιασμοί οι οποίοι δεν λύνουν τα προβλήματα του κόσμου.

---Σχόλιο του ΚΚΕ

Ο λαός πρέπει να αξιοποιήσει την εμπειρία του. Η Ν.Δ. δεν αλλάζει. Το ίδιο και όλα τα κόμματα του "ευρωμονόδρομου".

Θα συνεχίσουν να γίνονται χειρότεροι για το λαό, γιατί αυτό έχουν ανάγκη τα μονοπώλια και γενικότερα το καπιταλιστικό σύστημα που αυτά τα κόμματα υπηρετούν.

Το ουσιαστικό σήμερα είναι να αλλάξει ο λαός και να εγκαταλείψει οριστικά τα κόμματα και τις επιλογές της πλουτοκρατίας.

---Δήλωση του προέδρου του ΣΕΒ

Με αφορμή την ανακοίνωση της νέας σύνθεσης της κυβέρνησης, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

"Καμία κυβέρνηση δεν κρίνεται μόνο από τα πρόσωπα. Κρίνεται κυρίως από τις πολιτικές της.

Οι ανοιχτές προκλήσεις του 2009 επιβάλλουν μία ουσιαστική αλλαγή στάσης απέναντι στα κρίσιμα προβλήματα και απαιτούν ισχυρή και αποτελεσματική διακυβέρνηση.

Αυτό είναι το επιτακτικό ζητούμενο από το νέο κυβερνητικό σχήμα".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v