Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεκίνησε τη λειτουργία του το Metropolitan Expo

Δυναμική είσοδο στον χώρο της διοργάνωσης εκθέσεων και συνεδρίων πραγματοποίησε το Metropolitan Expo, το νέο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο στην περιοχή του αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος" στα Σπάτα.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Ξεκίνησε τη λειτουργία του το Metropolitan Expo
Δυναμική είσοδο στον χώρο της διοργάνωσης εκθέσεων και συνεδρίων πραγματοποίησε το Metropolitan Expo, το νέο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο στην περιοχή του αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος" στα Σπάτα.

Πρόκειται για ένα εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο διεθνών προδιαγραφών που αλλάζει τα δεδομένα της συγκεκριμένης αγοράς.

Το Metropolitan Expo αποτελεί το μεγαλύτερο εκθεσιακό κέντρο της Αττικής. Καλύπτει συνολικά 50.000 τ.μ. και ταυτόχρονα είναι το πλέον σύγχρονο, προσφέροντας ευρωπαϊκού επιπέδου εκθεσιακή υποδομή στο Λεκανοπέδιο αλλά και σε όλη τη χώρα.

Η λειτουργία του νέου χώρου ξεκίνησε από την αρχή του έτους, αρκετά νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό, αφού σύμφωνα με τα πρώτα σχέδια επρόκειτο να ανοίξει τις πύλες του την άνοιξη.

Ήδη, η πρώτη εμπορική έκθεση (στην ουσία, πρόκειται για τρεις παράλληλες εκθέσεις) με αντικείμενο είδη λαϊκής τέχνης, τουριστικά είδη, διακοσμητικά, δώρα, είδη χειροτεχνίας και βιοτεχνίας κ.ά. έλαβε χώρα το διάστημα από τις 8 έως τις 12 Ιανουαρίου.

Παράλληλα, πυρετώδεις είναι οι ετοιμασίες για την έκθεση Mostra-Rota με είδη οικιακής χρήσεως, υαλικά, φωτιστικά, έπιπλα, διακοσμητικά, η οποία θα ανοίξει τις πύλες της στις 22 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 28 του μήνα.

Στην ατζέντα του Metropolitan Εxpo είναι ήδη προγραμματισμένες ακόμη τέσσερις εκθέσεις για το πρώτο εξάμηνο του έτους και συγκεκριμένα δύο για τον Φεβρουάριο και από μία τον Μάρτιο και τον Μάιο.

Για το δεύτερο εξάμηνο του έτους δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί το πρόγραμμα του Metropolitan Expo, ωστόσο, όπως αναφέρουν πληροφορίες, η ζήτηση για έναν εκθεσιακό και συνεδριακό χώρο υψηλών προδιαγραφών ήταν μεγάλη, με αποτέλεσμα να θεωρείται ήδη σχεδόν κλεισμένος και για το υπόλοιπο του έτους, αφού συνολικά υπολογ'ιζεται ότι θα φιλοξενήσει περίπου 15 εκθέσεις.

Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι το εκθεσιακό - συνεδριακό κέντρο του αεροδρομίου μπορεί να φιλοξενήσει σε ετήσια βάση περίπου 20 εκθέσεις με 6.000 εκθέτες, προσελκύοντας περισσότερους από 500.000 επισκέπτες.

Τα μεγέθη και τα χαρακτηριστικά του Metropolitan Expo είναι εντυπωσιακά: Η συνολική επιφάνεια φτάνει τα 111.000 τ.μ., η μικτή στεγασμένη επιφάνεια υπολογίζεται σε 50.000 τ.μ., εκ των οποίων η μικτή εκθεσιακή επιφάνεια, που χωρίζεται σε τέσσερις ξεχωριστές αίθουσες με μεγάλο εκμεταλλεύσιμο ύψος, καλύπτει τα 45.000 τ.μ.

Τα υπόλοιπα 5.000 τ.μ. καταλαμβάνονται από δύο χώρους υποδοχής, από συνεδριακές εγκαταστάσεις δυναμικότητας 700 ατόμων, από γραφεία, χώρους μαζικής εστίασης και από λοιπούς χώρους υποστήριξης.

Τέλος, η επιφάνεια των χώρων στάθμευσης φτάνει τα 100.000 τ.μ. και υπολογίζεται ότι μπορεί να εξυπηρετήσει περίπου 3.600 οχήματα.

Το εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρου του αεροδρομίου βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του αερολιμένα κοντά στον χώρο όπου στεγάζεται η τεχνική βάση της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Η κατασκευή του αποτελεί ουσιαστικά το δεύτερο βήμα ανάπτυξης των χώρων του αεροδρομίου. Στη συγκεκριμένη ανάπτυξη, προϋπολογισμού 31 εκατομμυρίων ευρώ, συμμετέχουν οι εταιρίες ΡOTA, J&P Άβαξ, Lamda Development, Reds και Damco Energy, ενώ την κατασκευή υλοποίησε για λογαριασμό του κοινοπρακτικού σχήματος η Arcon Constructions.

Με βάση τη συμφωνία που έχει υπογραφεί, η εταιρία του αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος", η οποία παραχώρησε τον χώρο για την κατασκευή του έργου, θα εισπράττει συγκεκριμένο ποσοστό κέρδους επί του κύκλου εργασιών του εκθεσιακού κέντρου.

Στελέχη του αεροδρομίου θωρούν ότι σημαντική θα είναι η συμβολή του συγκεκριμένου έργου στην ανάπτυξη του επαγγελματικού ταξιδιού, με παράλληλα οφέλη για την τουριστική κίνηση.

Να σημειώσουμε τέλος ότι στον σχεδιασμό της εταιρίας του αεροδρομίου προβλέπεται και η κατασκευή ενός νέου ξενοδοχείου κοντά στο εκθεσιακό - συνεδριακό κέντρο, αφού εκτιμάται ότι  αυτό μπορεί να είναι βιώσιμο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v