Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλωστές: "Πληρώνουν" και την πιστωτική κρίση

Οι τράπεζες περιορίζουν τη στρόφιγγα προς τους πελάτες τους και οι τελευταίοι δεν πληρώνουν νηματουργίες και βαφεία - "Επιθετικότερες" οι εισαγωγές από τη ΝΑ. Ασία παρά την ανατίμηση του δολαρίου...

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Κλωστές: Πληρώνουν και την πιστωτική κρίση
Οι τράπεζες περιορίζουν τη στρόφιγγα προς τους πελάτες τους και οι τελευταίοι δεν πληρώνουν νηματουργίες και βαφεία - "Επιθετικότερες" οι εισαγωγές από τη ΝΑ. Ασία παρά την ανατίμηση του δολαρίου…

Όλα τα άλλα τα είχε ο κλωστοϋφαντουργικός κλάδος, μόνο οι επιπτώσεις από την πιστωτική στενότητα του έλειπαν…

"Δεν μας έφταναν οι ζημίες μας, τον τελευταίο καιρό έχουμε σταματήσει να κάνουμε τη δουλειά μας και ασχολούμαστε με το πώς θα αντικαταστήσουμε τις επιταγές των πελατών μας με μεταγενέστερες", δήλωσε στο Euro2day γνωστός παράγοντας του κλάδου.

Το πρόβλημα αυτό εντάθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς οι τράπεζες φαίνεται να έχουν περιορίσει σημαντικά τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης προς τους πελάτες των κλωστοϋφαντουργικών εταιριών, που είναι κατά κανόνα μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Με τη σειρά τους, οι συγκεκριμένες εταιρίες μεταφέρουν το πρόβλημά τους στους μεγαλύτερους προμηθευτές τους, που είναι οι νηματουργίες και τα βαφεία…

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι ασφαλιστικές εταιρίες έχουν γίνει πολύ πιο φειδωλές στην ασφάλιση πιστώσεων προς τους πελάτες, με αποτέλεσμα οι κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις να είναι περισσότερο εκτεθειμένες σήμερα απέναντι στον κίνδυνο επισφαλών απαιτήσεων σε σχέση με το παρελθόν.

---Εξανεμίζονται οι… τελευταίες ελπίδες

Κατά το δίμηνο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου, η υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου είχε βελτιώσει κάπως την κατάσταση, με αποτέλεσμα οι πιο παραγωγικές μονάδες της χώρας να λειτουργούν με περιορισμένες μόνο ζημίες.

Είχαν, λοιπόν, δημιουργηθεί τότε κάποιες προσδοκίες πως η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με μια ενίσχυση από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μπορούσαν να δώσουν κάποιες "ανάσες" στον κλάδο μέσα στο 2009.

Μέχρι σήμερα ωστόσο, οι όποιες προσδοκίες έχουν διαψευστεί. Πρώτα απ’ όλα, παρά τη διατήρηση του δολαρίου σε σχετικά υψηλή τιμή το τελευταίο χρονικό διάστημα, η πίεση στη διεθνή ζήτηση ανάγκασε τις εταιρίες της νοτιοανατολικής Ασίας να δράσουν "επιθετικότερα" στην ελληνική αγορά, χτυπώντας τις τιμές σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα…

Σε ό,τι αφορά την κλαδική ενίσχυση, αυτή εξακολουθεί να "μένει στα χαρτιά", καθώς η "πρόταση Φώλια" είχε απορριφθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ οι μετέπειτα εξαγγελίες του τέως υπουργού Ανάπτυξης ήταν αυτές να δρομολογηθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2009.

Από την πλευρά του, ο Σύνδεσμος των Κλωστοϋφαντουργών προβάλλει την ανάγκη της ικανοποίησης του σχετικού αιτήματος προς τον νέο υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v