Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ΣΕΕΣ εξετάζει την "πράσινη" πολιτική του ΥΠΑΝ

Το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής ανέλαβε να εκπονήσει μία νέα έκθεση για το ενεργειακό μίγμα της χώρας. Η εντολή δόθηκε χθες από τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη κατά τη συνάντηση που είχε με τα μέλη του ΣΕΕΣ.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Το ΣΕΕΣ εξετάζει την πράσινη πολιτική του ΥΠΑΝ
Το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ) ανέλαβε να εκπονήσει μία νέα έκθεση για το ενεργειακό μίγμα της χώρας. Η εντολή δόθηκε χθες το απόγευμα από τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη κατά τη συνάντηση που είχε με τα μέλη του ΣΕΕΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr, η νέα έκθεση αυτή θα καταβληθεί προσπάθεια να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Μαρτίου και θα είναι πλήρως εναρμονισμένη με τη νέα φιλοσοφία για την ενεργειακή πολιτική όπως την παρουσίασε ο κ. Χατζηδάκης κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με τις πρώτες σκέψεις που υπάρχουν ανάμεσα στα μέλη του ΣΕΕΣ για την κάλυψη της επάρκειας της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια, μετά τον «εξοβελισμό» του λιθάνθρακα, θα προταθεί να ενταχθεί στο Σύστημα άλλη μία μονάδα φυσικού αερίου και να προωθηθούν δράσεις για την ορθολογική χρήση και εξοικονόμηση ενέργειας από το καταναλωτικό κοινό, ώστε να μηδενιστεί η ανάγκη για την εισαγωγή του λιθάνθρακα.

Κύκλοι του ΣΕΕΣ που μίλησαν στο euro2day εκτιμούν ότι «δεν υφίσταται συγκρουσιακή κατάσταση για το ενεργειακό ζήτημα της χώρας», θεωρούν πως «από τη στιγμή που υπάρχει πολιτική απόφαση δεν μπορεί να γίνει χρήση του λιθάνθρακα» και υποστηρίζουν ότι «ο προηγούμενος υπουργός Ανάπτυξης ουδέποτε είχε προχωρήσει σε αξιολόγηση της έκθεσης του ΣΕΕΣ, ούτε είχε ταχθεί θετικά ή αρνητικά».

Οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν ότι στην έκθεση του 2008 του ΣΕΕΣ γινόταν μεν αναφορά στην ανάγκη λελογισμένης χρήσης του λιθάνθρακα στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, αλλά υπό την αίρεση της συναίνεσης των τοπικών κοινωνιών.

Με αυτό το σκεπτικό εκφράζουν την άποψη ότι «θα ήταν φοβερά άδικο να θεωρηθεί ότι ο νέος υπουργός αδειάζει την έκθεση του ΣΕΕΣ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v