Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προωθούνται φωτοβολταϊκά σε στέγες και χωράφια

Το πρόγραμμα "φωτοβολταϊκά στις στέγες", το οποίο δίνει τη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε κάθε πολίτη, παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κωστής Χατζηδάκης, σε σχετική εκδήλωση.

Προωθούνται φωτοβολταϊκά σε στέγες και χωράφια
Το πρόγραμμα "φωτοβολταϊκά στις στέγες", το οποίο δίνει τη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε κάθε πολίτη, παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κωστής Χατζηδάκης, σε σχετική εκδήλωση.

Όπως τόνισε ο υπουργός, κάθε πολίτης μπορεί να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά στη στέγη του χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες αδειοδότησης από την πολεοδομία και καμία υποχρέωση ανοίγματος βιβλίων στην Εφορία, φορολόγησης ή αδειοδότησης από τη ΡΑΕ και το ΥΠΑΝ.

Παράλληλα, δίνει τιμή για την αγορά αυτού του ρεύματος από τη ΔΕΗ, η οποία είναι 55 λεπτά την κιλοβατόρα, γεγονός που, όπως τόνισε, αποτελεί ένα καλό οικονομικό κίνητρο για τους πολίτες.

Για την ηλεκτρική ενέργεια που θα διοχετεύεται στο Δίκτυο, εξήγησε, θα γίνεται λογιστικός συμψηφισμός από τη ΔΕΗ με την ενέργεια που καταναλώνει το κάθε σπίτι για τις ανάγκες του.
 
Παράλληλα, έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για τον σχεδιασμό που αφορά στα πολεοδομικά ζητήματα φωτοβολταϊκών συστημάτων που εγκαθίστανται στο έδαφος, σε χωράφια.

Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης: "Το θέμα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο, αφενός μεν επειδή η πολεοδομική νομοθεσία της χώρας μας είναι ιδιαίτερα αυστηρή, αφετέρου δε επειδή τα φωτοβολταϊκά είναι σύγχρονες εγκαταστάσεις χωρίς προηγούμενη εμπειρία λειτουργίας στη χώρα μας.

Μετά από εξαιρετική συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ, την οποία θέλω να επισημάνω και δημοσίως, εκδίδουμε νέα ΚΥΑ, με την οποία επιτρέπουμε την εγκατάσταση φωτοβολταικών και σε μη-άρτια και μη-οικοδομήσιμα οικόπεδα (δηλαδή μικρότερα των 4 στρεμμάτων) δίνοντας έτσι αξία σε πληθώρα αγροτεμαχίων ανά την Ελλάδα.

Θεσπίζουμε ιδιαίτερα ελαστικούς και ευνοϊκούς όρους δόμησης (δηλαδή, μεγάλους συντελεστές κάλυψης (80%) και μικρές αποστάσεις από τα όρια οικοπέδων). Και πάνω από όλα, η μεγαλύτερη τομή είναι ότι καταργούμε την υποχρέωση έγκρισης Επιτροπής Πολεοδομικού & Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ) καθώς και την υποχρέωση έκδοσης «οικοδομικής άδειας», τα οποία αντικαθίστανται από απλή «έγκριση εργασιών». Αυτή η τομή θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά πολλούς μήνες στους χρόνους αδειοδότησης των έργων και θα οδηγήσει σε μεγάλη άνθηση του κλάδου".

****Το κόστος και οι διαδικασίες εγκατάστασης και λειτουργίας των φωτοβολταϊκών, καθώς και το ενημερωτικο σημείωμα με Ερωτήσεις – Απαντήσεις σχετικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v