Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΑΣΕ/ΙCAP: Βελτίωση οικονομικού κλίματος στο Q2

Σημαντική βελτίωση του κλίματος και αισιοδοξία στους CEOs καταγράφεται στο δεύτερο τρίμηνο του 2009. Εντονότερες πλέον οι προσδοκίες για ανάκαμψη το 2010. Τι πιστεύουν για τον τουρισμό και την οικονομία.

ΕΑΣΕ/ΙCAP: Βελτίωση οικονομικού κλίματος στο Q2
Αξιόλογη βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος κατά το 2ο τρίμηνο του 2009 δείχνει η 3μηνιαία έρευνα που διεξάγεται στα κορυφαία διευθυντικά στελέχη των 2.300 μεγαλυτέρων ελληνικών επιχειρήσεων από την Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) σε συνεργασία με την ICAP Group. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από 15/06/2009 μέχρι 30/06/2009.

Ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index) το δεύτερο τρίμηνο του 2009 αυξήθηκε στις 107 μονάδες από 94 μονάδες το προηγούμενο τρίμηνο, καταγράφοντας αισθητή βελτίωση του κλίματος που επικρατεί στους CEOs των ελληνικών επιχειρήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι CEOs των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων είναι λιγότερο αισιόδοξοι σε σχέση με τους CEOs που διοικούν μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.

Μικρή επιδείνωση της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης καταγράφεται στον δείκτη ΕΑΣΕ-CEO Current status Index, ο οποίος μειώθηκε μόλις πέντε μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Αντίθετα οι προσδοκίες για μελλοντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος είναι αρκετά αυξημένες οδηγώντας τον δείκτη (ΕΑΣΕ-CEO Expectation Index) στις 153 μονάδες.

Αναλυτικά, οι επιμέρους δείκτες δίνουν την ακόλουθη εικόνα για την ελληνική οικονομία: Παραμένει πολύ υψηλό (93%) το ποσοστό των CEOs που θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας έχει επιδεινωθεί σε σχέση με ένα έτος πριν. Παράλληλα, διπλασιάστηκε έναντι του προηγούμενου τριμήνου το ποσοστό των CEOs που προσδοκούν βελτιωμένες οικονομικές συνθήκες στον επόμενο χρόνο ανεβάζοντας τον αντίστοιχο δείκτη στις 292 μονάδες.

Δυσμενής είναι η τρέχουσα κατάσταση στον κλάδο τους, δηλώνουν οι CEOs και ιδιαίτερα όσοι διοικούν εμπορικές επιχειρήσεις, ωστόσο εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι για το μέλλον του κλάδου τους σε σχέση με το 10 τρίμηνο του 2009. Διαφορετική είναι η εικόνα για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και αυτές που δραστηριοποιούνται στις υπηρεσίες, όπου οι σημερινές συνθήκες παρουσιάζουν ήδη μικρή βελτίωση.

Στο επίπεδο της επιχείρησης που διοικούν, οι CEOs θεωρούν ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση παρουσιάζει στασιμότητα, εκδηλώνουν όμως αυξημένη αισιοδοξία για την πορεία της εταιρεία τους κατά το επόμενο έτος ανεβάζοντας τον δείκτη εταιρικών προσδοκιών στις 130 μονάδες.

Η τρέχουσα δαπάνη για επενδύσεις παγίου κεφαλαίου σε επίπεδο εταιρείας χαρακτηρίζεται από τους CEOs ως στάσιμη σε σχέση με ένα έτος πριν, ωστόσο ένας στους δυο CEOs δήλωσε χαμηλότερη επενδυτική δαπάνη. Οι εκτιμήσεις για την μελλοντική πορεία των επενδύσεων είναι αρκετά αισιόδοξες, ιδιαίτερα στις πολύ μεγάλες εταιρείες, διαμορφώνοντας τον δείκτη στις 125 μονάδες, παρόλο που ένας στους δύο CEOs θεωρεί ότι θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα.

Συνεχίζεται και στο δεύτερο τρίμηνο του 2009 η πτωτική πορεία του δείκτη απασχόλησης, ωστόσο οι CEOs, όπως και στο προηγούμενο τρίμηνο, πιστεύουν ότι σε ένα χρόνο η αρνητική πορεία θα αντιστραφεί.

Η αντιμετώπιση της ύφεσης μέσω του τουρισμού, λόγω της ιδιαίτερη θέσης που κατέχει στην ελληνική οικονομία, τέθηκε ως ερώτημα στους CEOs, οι οποίοι όμως σε ποσοστό 69% δήλωσαν ότι δεν θα έχει θετική επίδραση στην οικονομία. Παράλληλα, 10% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα επιδράσει αρνητικά την οικονομία, ενώ το 21% θεωρεί ότι δεν θα επηρεάσει ουσιαστικά την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v