Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γ. Σουφλιάς: Τι απαντά στο ΠΑΣΟΚ για υποθαλάσσια

Το ΠΑΣΟΚ παίρνει θέση υπέρ του παραχωρησιούχου και σε βάρος του Δημοσίου στο θέμα της Υποθαλάσσιας Θεσσαλονίκης, τονίζει σε δηλώσεις του ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κ. Γιώργος Σουφλιάς.

Γ. Σουφλιάς: Τι απαντά στο ΠΑΣΟΚ για υποθαλάσσια
Απαντώντας σε δηλώσεις του κ. Παπανδρέου για το θέμα της Υποθαλλάσσιας Αρτηρίας Θεσσαλονίκης, ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι λυπηρό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υποψήφιος Πρωθυπουργός, να υιοθετεί αβασάνιστα όσα εντελώς ανακριβή του λένε σύμβουλοί του για θέματα του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Σε μία στιγμή που το Δημόσιο βρίσκεται σε δικαστική αντιδικία με τον παραχωρησιούχο και το θέμα εκκρεμεί στην Διαιτησία, όπως προβλέπει η σύμβαση την οποία ψήφισε και το κόμμα του στη Βουλή, έρχεται και παίρνει θέση υπέρ του παραχωρησιούχου και σε βάρος του Δημοσίου.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ λειτούργησε υπεύθυνα, προστατεύοντας το Δημόσιο συμφέρον και αρνήθηκε να συναινέσει στην κατασκευή ενός έργου εντελώς διαφορετικού από αυτό για το οποίο έγινε ο Διαγωνισμός, για να μην επιβαρυνθεί το Δημόσιο συμφέρον και μάλιστα σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές της διαφάνειας και του ανταγωνισμού.

Αλήθεια, γνωρίζει το θέμα της υποθαλάσσιας; Με λίγα λόγια, η αλήθεια είναι ότι ένα έργο το οποίο το ΠΑΣΟΚ έταζε επί χρόνια εμείς μετά από διαγωνισμό το συμβασιοποιήσαμε και η σύμβαση κυρώθηκε από την Βουλή.

Σημειώνω ότι την ψήφισε και το ΠΑΣΟΚ. Στη συνέχεια, πολίτες έκαναν προσφυγές στο ΣτΕ (που δεν έχει αποφασίσει ακόμα) και στο Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο, μετά από εισήγηση του ΚΑΣ, αποφάσισε να αλλάξει τους όρους με τους οποίους έγινε ο διαγωνισμός και είχαν την υπογραφή τριών προηγούμενων Υπουργών Πολιτισμού. Ζήτησε το έργο να γίνει όλο υπόγειο με άλλη μέθοδο και σε βάθος μεγαλύτερο κατά 17 μέτρα.

Προέκυψε ένα εντελώς διαφορετικό έργο από τεχνικής και οικονομικής πλευράς. Εν συνεχεία ο παραχωρησιούχος έκανε προτάσεις οικονομικού και τεχνικού περιεχομένου. Συνυπολογίζοντας όλα αυτά τα νέα δεδομένα, κρίναμε: Πρώτον, ότι από τη μεγάλη αύξηση του κόστους επιβαρύνεται πολύ και δυσανάλογα, για ένα έργο παραχώρησης, το Δημόσιο.

Δεύτερον, ότι δεν υπηρετούνται οι αρχές της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης. Ακριβώς την ίδια θέση έχει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την οποία ρωτήσαμε σχετικά. Σε τι ακριβώς διαφωνεί ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ;

Όσο για το ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ γνώριζε το θέμα και δεν έκανε τίποτα, είναι επίσης απολύτως ανακριβές. Έχουμε αντικρούσει εμπρόθεσμα και νόμιμα την καταγγελία του παραχωρησιούχου με προσφυγή στην διαιτησία (που προβλέπεται από τη σύμβαση), προστατεύοντας το δημόσιο συμφέρον. Σε αυτήν ακριβώς τη διαμάχη παρασύρεται ο αρχηγός της αντιπολίτευσης και παίρνει δημόσια θέση εναντίον του ελληνικού δημοσίου!!

Και πέρα από όλα αυτά, οι πολίτες της Θεσσαλονίκης γνωρίζουν καλά ποιος μίλαγε για Μετρό Θεσσαλονίκης αλλά δεν έκανε τίποτα, ποιος έταζε ολοκλήρωση της Εγνατίας το 2000 και τελικά παρέδωσε το 2004 ούτε τη μισή, ποιος είχε ξεχάσει την αναβάθμιση του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης. Και βέβαια, γνωρίζει ποιος τα υλοποίησε όλα αυτά. Οι μόνοι που κάνουν ότι δεν τα γνωρίζουν είναι κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ που παρέσυραν τον αρχηγό τους να πει ακόμα και ότι… δεν έχει ολοκληρωθεί η Εγνατία!

Σε 5 χρόνια, κάναμε μεγαλύτερο έργο για τη Θεσσαλονίκη και για όλη την Ελλάδα από όσο έκανε το ΠΑΣΟΚ σε 20. Με ευθύνη και σοβαρότητα, όπως πάντα. Αυτή είναι η πραγματικότητα.»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v