Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Μείωση τιμών και ακινησία στα ακίνητα

Με ακόμα μεγαλύτερο ρυθμό σε σχέση με τα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους υποχώρησαν το διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου οι τιμές των ακινήτων στην Αττική, διαπιστώνει η ΤτΕ. Αυξήσεις βλέπουν οι έρευνες.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
ΤτΕ: Μείωση τιμών και ακινησία στα ακίνητα
Με ακόμα μεγαλύτερο ρυθμό σε σχέση με τα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους υποχώρησαν το διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου οι τιμές των ακινήτων στην Αττική, όπως διαπιστώνει η Τράπεζα της Ελλάδος στην ενδιάμεση έκθεσή της.
 
Σύμφωνα με την έκθεση, οι τιμές των κατοικιών στην περιοχή της Αθήνας μειώθηκαν το τρίτο τρίμηνο του 2009 με ρυθμό 6,3% έναντι μειώσεων 1,4% και 4,4% το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο αντίστοιχα.
 
Ο μέσος ετήσιος ρυθμός μείωσης των τιμών στο διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκε στο 4%. Στην έκθεση της ΤτΕ γίνεται λόγος και για καθίζηση σε ό,τι αφορά τον αριθμό των συναλλαγών, καθώς οι εκτιμήσεις οικιστικών ακινήτων που έγιναν από τις τράπεζες το πρώτο εξάμηνο του 2009, με στόχο της χρηματοδότηση της αγοράς τους, ήταν μόλις 30,4 χιλιάδες, αριθμός ιδιαίτερα χαμηλός σε σχέση με τις εκτιμήσεις των προηγούμενων ετών. Σημειώνεται πως το 2007 είχαν γίνει περίπου 125 χιλιάδες εκτιμήσεις ακινήτων, ενώ πέρυσι 98 χιλιάδες.

Αυξημένες τιμές αναμένουν οι αγοραστές, σύμφωνα με την Κάπα Research

Σε αντίθετα συμπεράσματα, όμως, φαίνεται να καταλήγουν δύο έρευνες που πραγματοποίησαν η Κάπα Research και η Aspis Real Estate. Οι εν λόγω έρευνες, οι οποίες παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του συνεδρίου για την ακίνητη περιουσία Prodexpo, συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι οι τιμές των ακινήτων στη χώρα μας όχι μόνο δεν μειώθηκαν αισθητά, όπως συνέβη σε αγορές του εξωτερικού, αλλά αντίθετα σε ορισμένες περιπτώσεις εμφάνισαν ακόμα και ανοδικές τάσεις.

Επιπλέον, σύμφωνα με αυτές, όσοι ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε αγορά κατοικίας έχουν πειστεί πλέον ότι οι τιμές δεν θα υποχωρήσουν σημαντικά όπως συνέβη σε αρκετές χώρες της Ευρώπης.

Ωστόσο, παράγοντες της κτηματαγοράς θεωρούν εν μέρει πλασματική την εικόνα αυτή, σημειώνοντας πως εδώ και έναν χρόνο οι πωλήσεις έχουν μειωθεί αισθητά, ενώ οι τιμές στις οποίες γίνονται οι όποιες πράξεις κινούνται σε πολύ πιο χαμηλά επίπεδα (ακόμη και στο 30% έπειτα από σκληρή διαπραγμάτευση) σε σχέση με αυτές που ζητούσαν πέρυσι οι κατασκευαστές.

Ειδικότερα, με βάση την έρευνα - δημοσκόπηση της Κάπα Research, που καταγράφει τις εκτιμήσεις της κοινής γνώμης για τις εξελίξεις στην αγορά ακινήτων (σ.σ.: η έρευνα έγινε μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1021 ατόμων), το 37% των ερωτηθέντων πιστεύει πως οι τιμές των ακινήτων θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα, το 34,9% πως θα παραμείνουν σταθερές και το 25,5% ότι αυτές θα μειωθούν.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε αντίστοιχη έρευνα το 2006 η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, και συγκεκριμένα το 71,1%, θεωρούσε ότι οι τιμές θα αυξηθούν, σε αντίθεση με το 7,1% που είχε αντίθετη άποψη. Στο ερώτημα αν εντός της επόμενης διετίας σχεδιάζει να προβεί στην αγορά ακινήτου, το 53,5% απάντησε "ναι" και "ίσως", ενώ το 45,3% "όχι".

Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί πως σε παρόμοια έρευνα της Κάπα Research προ τριετίας, στην αντίστοιχη ερώτηση θετική απάντηση είχε δώσει μόλις το 12,3% και αρνητική το 86,4%, γεγονός που φανερώνει ότι σήμερα υπάρχει συσσώρευση αγοραστικού ενδιαφέροντος λόγω της οικονομικής κρίσης και της αδυναμίας πολλών νοικοκυριών να χρηματοδοτήσουν μια τέτοια επένδυση.

Επιπλέον, η πλειονότητα όσων σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε αγορά ακινήτου (το 55,3%) θα προτιμούσε αυτή να είναι νεόδμητη, ενώ το 27,6% θα επέλεγε ένα παλαιό ακίνητο. Σχετικά με το επενδυτικό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά ακινήτων τα επόμενα δύο χρόνια, το 34,9% εκτιμά πως δεν θα μεταβληθεί σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα, το 33% ότι θα μειωθεί και το 29,9% πως θα ενισχυθεί.

Τέλος, σύμφωνα με την άποψη της κοινής γνώμης, το επενδυτικό ενδιαφέρον για την ελληνική κτηματαγορά θα επικεντρωθεί στις παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας (33,1%) και στην Αττική (25,6%). Ειδικά για τον νομό Αττικής, οι περισσότεροι πολίτες (σε ποσοστό 23%) πιστεύουν ότι η ζήτηση θα συγκεντρωθεί κυρίως στα Μεσόγεια - ανατολική Αττική, ακολουθούμενα από τα βόρεια προάστια (15,3%) και τη βορειοανατολική Αττική (9,5%).

Aspis Real Estate: Άνοδο τιμών 6% στα ανατολικά προάστια

Την ενίσχυση της ζήτησης σε ό,τι αφορά τα ακίνητα των δήμων της ανατολικής Αττικής φαίνεται να σηματοδοτεί η αύξηση στις τιμές πώλησης κατοικιών στην περιοχή κατά τη διάρκεια του φετινού εννεαμήνου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του δικτύου Aspis Real Estate, τα οποία συγκεντρώθηκαν από τις 1.194 αγοραπωλησίες ακινήτων που πραγματοποίησε το δίκτυο από τις αρχές του έτους έως και τα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, στα ανατολικά προάστια υπήρξε μέση αύξηση 6% στις τιμές των κατοικιών έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος.

Μικρότερη αύξηση της τάξεως του 3% καταγράφηκε στις τιμές των πωληθέντων κατοικιών στον Πειραιά και στην περιφέρειά του, ενώ μειώσεις εμφάνισαν οι τιμές όσων ακινήτων πουλήθηκαν στην Αθήνα και στους γειτονικούς σε αυτήν δήμους (μέση μείωση 4%), στα νότια προάστια (μέση πτώση 3%) και κυρίως στις δυτικές συνοικίες του Λεκανοπεδίου (μέση μείωση 10%).

Αμετάβλητες, σύμφωνα πάντα με την έρευνα της Aspis Real Estate, ήταν το φετινό εννεάμηνο έναντι του περυσινού οι τιμές στα βόρεια προάστια. Η ίδια έρευνα αναφέρει πως η αγορά κατοικίας στην Αττική κινείται με πολλές και διαφορετικές ταχύτητες.

"Η τιμή στην οποία κλείνει κάθε αγοραπωλησία εξαρτάται όχι τόσο από τη γενικότερη τάση στην αγορά όσο από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε συναλλαγής, δηλαδή τα χαρακτηριστικά του ακινήτου, τη σχέση προσφοράς - ζήτησης στην περιοχή, την επιθυμία και τις δυνατότητες του αγοραστή και από τις αντοχές και την τακτική του πωλητή, ειδικά αν πρόκειται για επιχειρηματία - κατασκευαστή", αναφέρεται στην έρευνα.

**Τα αρχεία από τις έρευνες για την αγορά κατοικίας της Aspis Real Estate και της Κάππα Research επισυνάπτονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v