Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατασκευαστικές: Η... Βαβέλ των μικρών

Άδοξο τέλος, πριν καλά-καλά ξεκινήσει, φαίνεται πως έχει τελικά η προσπάθεια των εταιριών της 6ης τάξης να συγκροτήσουν ενιαίο μέτωπο με στόχο να αποτρέψουν την εις βάρος τους περαιτέρω γιγάντωση των ισχυρών ομίλων.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Κατασκευαστικές: Η... Βαβέλ των μικρών
Άδοξο τέλος, πριν καλά-καλά ξεκινήσει, φαίνεται πως έχει τελικά η προσπάθεια των εταιριών της 6ης τάξης να συγκροτήσουν ενιαίο μέτωπο με στόχο να αποτρέψουν την εις βάρος τους περαιτέρω γιγάντωση των ισχυρών ομίλων του κλάδου των κατασκευών.

Στην τελευταία συνάντηση των εκπροσώπων τους, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, υπήρξε πλήρης ασυνεννοησία και διάσταση απόψεων μεταξύ των "μικρών" του κλάδου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αδιέξοδο και πλέον να αμφισβητείται η σκοπιμότητα της κίνησης.

Μάλιστα, λόγω των διαφωνιών και της κατάστασης που δημιουργήθηκε, αρκετοί από όσους είχαν ταχθεί αρχικά υπέρ της πρωτοβουλίας της ΕΚΤΕΡ (σ.σ.: η σύγκληση της "ολομέλειας" των εταιριών 6ης τάξης έγινε κατόπιν πρόσκλησης από την εισηγμένη επιχείρηση και τον πρόεδρό της κ. Αθανάσιο Σίψα) άλλαξαν ριζικά άποψη και αποφάσισαν πως είναι καλύτερο να προωθήσουν τα συμφέροντά τους μέσω των εργοληπτικών οργανώσεων με αιχμή τον ΣΑΤΕ , που έχει ως μέλη του κυρίως μικρομεσαίες κατασκευαστικές επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη συνάντηση των εταιριών 6ης τάξης πριν από περίπου έναν μήνα ο κ. Σίψας είχε επιτεθεί με σκληρούς χαρακτηρισμούς εναντίον του ΣΤΕΑΤ, του συνδέσμου δηλαδή που εκπροσωπεί τις τεχνικές εταιρίες των δύο ανώτερων εργοληπτικών κατηγοριών (6η και 7η τάξη), υποστηρίζοντας ότι με τη στάση του επί υπουργίας Γιώργου Σουφλιά ωφέλησε μόνο τους μεγάλους ομίλους.

---Απορρίπτει τις κατηγορίες

Πάντως, από τη πρώτη στιγμή που έγιναν γνωστά όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση των εταιριών 6ης τάξης, κύκλοι του ΣΤΕΑΤ ανέφεραν πως οι κατηγορίες αυτές είναι ανυπόστατες, δεδομένου ότι ο σύνδεσμος με υπομνήματα και επιστολές προς την τότε ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ αλλά και στους επικεφαλής του σημερινού υπουργείου Υποδομών επιδιώκει να διασφαλίσει τα συμφέροντα των μελών του και δη εκείνων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.
 
Πράγματι, τα τελευταία χρόνια ο ΣΤΕΑΤ έχει αποστείλει στο υπουργείο μεγάλο αριθμό επιστολών, με τις οποίες ζητούσε να ρυθμιστούν θέματα που έχουν να κάνουν με την καταβολή των οφειλών του Δημοσίου, με την αναθεώρηση των τιμών, την τροποποίηση του συστήματος επιλογής αναδόχων, με την αναστολή κυρώσεων κατά αναδόχων που για οικονομικούς λόγους αδυνατούν να ολοκληρώσουν μια σύμβαση, με τη χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας κ.ά.

Μάλιστα ο ΣΤΕΑΤ πριν από περίπου έναν χρόνο, όπως θυμίζουν στελέχη του, είχε παρέμβει προς την εταιρία της Εγνατίας Οδού για να άρει την απαγόρευση συμμετοχής εταιριών 6ης τάξης σε πέντε διαγωνισμούς, που η εποπτεύουσα από το ΥΠΕΧΩΔΕ επιχείρηση είχε αποφασίσει να προωθήσει αποκλειστικά με τη συμμετοχή επιχειρήσεων της ανώτερης εργοληπτικής κατηγορίας.

[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v