Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλουμίνιο: Φως στο τούνελ για τις εισηγμένες

Aνάσες μετά τη βαθιά κρίση που ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2008 φαίνεται να πήραν οι εισηγμένοι όμιλοι προφίλ αλουμινίου, καθώς ισορρόπησαν τα αποτελέσματά τους και περιόρισαν τον καθαρό τους δανεισμό.

Αλουμίνιο: Φως στο τούνελ για τις εισηγμένες
* Τα αποτελέσματα των εισηγμένων στο εννεάμηνο και γ΄ τρίμηνο δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

Aνάσες μετά τη βαθιά κρίση που ξεκίνησε το φθινόπωρο
του 2008 φαίνεται να πήραν οι εισηγμένοι όμιλοι προφίλ αλουμινίου, καθώς ισορρόπησαν τα αποτελέσματά τους και περιόρισαν τον καθαρό τους δανεισμό.

Μάλιστα, οι όποιες προσδοκίες για διεθνή ανάκαμψη καθώς και η εφαρμογή του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» δημιουργούν προσδοκίες για κάπως καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον.

Το πρόβλημα για τις επιχειρήσεις του κλάδου προφίλ αλουμινίου παραμένει έντονο, αφού:

* Η ζήτηση μειώθηκε δραματικά τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό (οικοδομή, αυτοκινητοβιομηχανία κ.λπ.).
* Στις χώρες της ΝΑ. Ευρώπης υπήρξαν έντονα προβλήματα συναλλαγματικού τύπου και πιστοληπτικής ικανότητας των πελατών.
* Σε κάποιον βαθμό επέδρασε αρνητικά η έντονα πτωτική ζήτηση του αλουμινίου.

Η εικόνα του κλάδου παρουσιάζεται ανάγλυφη στις λογιστικές καταστάσεις εννεαμήνου των εισηγμένων σε αυτόν -Αλουμύλ, Alco Hellas, Βιοκαρπέτ, ΕΤΕΜ- και το σύνολο των ομίλων καταγράφει μεγάλη πτώση στον κύκλο εργασιών και έντονα ζημιογόνο τελικό αποτέλεσμα (βλέπε στοιχεία σχετικού πίνακα).

Το ενθαρρυντικό πάντως στοιχείο είναι πως έχει αρχίσει σχετική ανάκαμψη στην πορεία των εταιρειών του χώρου κατά το τρίτο τρίμηνο. Συγκεκριμένα, οι τρεις από τις τέσσερις εισηγμένες εταιρείες κατέγραψαν κέρδη μέσα στο τρίτο τρίμηνο, ενώ και η τέταρτη είχε πολύ καλύτερη επίδοση σε σχέση με το πρώτο μισό του έτους.

Όπως επίσης προκύπτει από τα στοιχεία, οι εταιρείες του κλάδου κατάφεραν να βελτιώσουν τις ταμειακές τους ροές, περιορίζοντας έτσι τον καθαρό τους δανεισμό (δάνεια μείον μετρητά), επομένως και την έκθεσή τους προς τον τραπεζικό κλάδο.
 
Συγκεκριμένα, στο τρίτο τρίμηνο η Αλουμύλ σημείωσε κέρδη 1,89 εκατ. ευρώ, η Alco Hellas 490.000 ευρώ και η ΕΤΕΜ 150.000 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τον καθαρό δανεισμό, η Αλουμύλ τον μείωσε κατά 3,9%, η Βιοκαρπέτ σε ποσοστό 1,6%, η Alco Hellas κατά 14,7% και η ΕΤΕΜ σε ποσοστό 7,9%.

--- Καλύτερες προοπτικές

Η υιοθέτηση πολιτικών με στόχο τον περιορισμό του κόστους, σε συνδυασμό με τον μειωμένο δανεισμό και την πτωτική πορεία των επιτοκίων, επηρέασε θετικά την πορεία του τρίτου φετινού τριμήνου. Ωστόσο, το ζήτημα είναι η επόμενη μέρα.

Ενδεικτικά είναι όσα αναφέρουν τα στελέχη του ομίλου Βιοκαρπέτ, ειδικά για το κομμάτι της μεταλλουργίας μέσω της θυγατρικής Exalco, που είναι και το μεγαλύτερο σε σημασία για τα αποτελέσματά του:

«Προσδοκούμε πρόσθετη παραγγελιοληψία από το εσωτερικό αλλά και από το εξωτερικό η οποία θα αφορά στα νέα πιστοποιημένα συστήματα αλουμινίου που απευθύνονται στους κατασκευαστές φωτοβολταϊκών πάρκων και συναφών εγκαταστάσεων. ΄Ηδη, κατά το δ΄ τρίμηνο υπάρχει σοβαρή αύξηση από το εξωτερικό λόγω της σταδιακής ανάκαμψης των αγορών».

Επιπρόσθετα όμως, θετικά αναμένεται να επιδράσει στα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων και η προώθηση του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» που σχετίζεται με την αντικατάσταση παλαιών κουφωμάτων.

Οι εταιρείες του κλάδου δίνουν μεγάλη σημασία στην εκμετάλλευση του συγκεκριμένου προγράμματος, και μάλιστα δεν λείπουν και οι δωρεάν προσφορές στους πελάτες άλλων προϊόντων, όπως π.χ. για πόρτες ασφαλείας κ.λπ.

Παρ’ όλα αυτά, τα στελέχη της αγοράς παραμένουν συγκρατημένα σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές τους εκτιμήσεις, λόγω του γενικότερου κλίματος που επικρατεί στην αγορά και των μακροοικονομικών προβλημάτων τα οποία εμφανίζει η ελληνική οικονομία.

* Τα αποτελέσματα των εισηγμένων στο εννεάμηνο και γ΄ τρίμηνο δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

** Αναδημοσίευση από το 611ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 4-8 Δεκεμβρίου 2009.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v