Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σχέδια για Επικουρικό Κεφάλαιο για συμβόλαια ζωής

Τη δημιουργία ενός νέου Επικουρικού Ταμείου, ο ρόλος του οποίου θα είναι να εγγυάται τα συμβόλαια ζωής ασφαλισμένων των οποίων οι εταιρίες έκλεισαν, εξετάζει η κυβέρνηση.

Σχέδια για Επικουρικό Κεφάλαιο για συμβόλαια ζωής
Τη δημιουργία ενός νέου Επικουρικού Ταμείου, ρόλος του οποίου θα είναι να εγγυάται τα συμβόλαια ζωής ασφαλισμένων των οποίων οι εταιρίες έκλεισαν, εξετάζει η κυβέρνηση, προκαλώντας έντονη ανησυχία στην ασφαλιστική αγορά για τις προθέσεις της.

Το υπουργείο Οικονομικών, αφού καλλιέργησε κλίμα κοινοτικής αμφισβήτησης γύρω από την υπουργική απόφαση του κ. Γ. Παπαθανασίου, με την οποία παρέχεται εγγύηση του Δημοσίου στα συμβόλαια ζωής των εταιριών που κλείνουν, σήμερα έκανε το επόμενο βήμα δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να την εφαρμόσει.

Με δηλώσεις του στην οικονομική εφημερίδα "Ναυτεμπορική" ο υφυπουργός Οικονομικών, κ Φ. Σαχινίδης, χαρακτηρίζει αντικοινοτική την υπουργική απόφαση Παπαθανασίου, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να την εφαρμόσει.

Η δήλωση προκάλεσε έντονη αναστάτωση στις μεγάλες ασφαλιστικές εταιρίες ζωής που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά και φοβούνται πως η κυβέρνηση επιδίωξε να απαλλαγεί από την παραπάνω απόφαση για να μετακυλίσει το κόστος εγγύησης από την ίδια στην ασφαλιστική αγορά.

Αυτό ο φόβος δεν είναι άτοπος καθώς οι εισηγήσεις που έχει προκρίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προτείνουν τη σύσταση ενός νέου εγγυητικού φορέα, όπως το Επικουρικό για τη Ζωή, το οποίο θα εγγυάται τα συμβόλαια ζωής των εταιριών των οποίων οι άδειες λειτουργίας αναστέλλονται.

Το νέο Επικουρικό θα χρηματοδοτείται από εισφορές επί της ασφαλιστικής παραγωγής ζωής μετακυλίοντας το κόστος των λουκέτων στους χιλιάδες ασφαλισμένους της ελληνικής αγοράς.

Οι κίνδυνοι, σύμφωνα με τις μεγάλες ασφαλιστικές, είναι τεράστιοι αφού τα χαρτοφυλάκια ζωής δεν θα μεταβιβάζονται άμεσα, αλλά θα λιμνάζουν σε ένα Επικουρικό επί χρόνια, ενώ στην αγορά το κόστος θα το πληρώνουν οι χιλιάδες ασφαλισμένοι.

Κύκλοι της αγοράς θεωρούν ότι η υπουργική απόφαση Παπαθανασίου δεν αντίκειται στο κοινοτικό δίκαιο γιατί δεν αποτελεί έμμεση κρατική ενίσχυση για να διατηρηθεί σε λειτουργία μια επιχείρηση αλλά για να κλείσει χωρίς κοινωνικούς κραδασμούς μια ασφαλιστική εταιρία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v