Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Der Spiegel: «Ωρολογιακή βόμβα το ελληνικό χρέος»

Την προειδοποίηση ότι το ελληνικό χρέος αποτελεί απειλή για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα απηύθυνε χθες με τον πλέον απερίφραστο τρόπο το περιοδικό Der Spiegel.

Der Spiegel: «Ωρολογιακή βόμβα το ελληνικό χρέος»
Την προειδοποίηση ότι το ελληνικό χρέος αποτελεί απειλή για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα απηύθυνε χθες με τον πλέον απερίφραστο τρόπο το περιοδικό Der Spiegel. Χαρακτηρίζοντάς το «ωρολογιακή βόμβα για το ευρώ», ο συντάκτης του άρθρου εκτιμά ότι ο κίνδυνος για την Ελλάδα είναι μεγαλύτερος από ποτέ.

Από τον επικεφαλής της Deutsche Bank Γιόζεφ Ακερμαν που δηλώνει απερίφραστα ότι η Ελλάδα είναι το «προβληματικό παιδί» της Ευρωζώνης μέχρι την εκτόξευση των ασφαλίστρων κινδύνου για τα ελληνικά ομόλογα και τη διαβόητη δήλωση «το παιχνίδι τελείωσε» που έκανε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, αναφερόμενος στον διπλασιασμό του ελλείμματος, το άρθρο ανατρέχει σε όλες τις ενδείξεις της ελληνικής ασθένειας. Παραθέτει επίσης δηλώσεις ανώνυμων κυβερνητικών αξιωματούχων της Γερμανίας, που εκτιμούν ότι «το ελληνικό πρόβλημα θα είναι μία τοξική δοκιμή για τη νομισματική ένωση».

Εκτιμώντας ότι το δημόσιο χρέος της χώρας «θα είναι δύσκολο αν όχι και αδύνατο να αποπληρωθεί», σημειώνει ότι αν οι επενδυτές χάσουν την εμπιστοσύνη τους στα ελληνικά ομόλογα, η κατάρρευση θα μπορούσε να έρθει ακόμη και το επόμενο έτος.

Τα τέσσερα χρόνια περιθώριο που ζητά ο κ. Παπακωνσταντίνου για τη μείωση του ελλείμματος, σημειώνει το περιοδικό, σημαίνουν ότι το δημόσιο χρέος θα εκτοξευθεί στο 150% του ΑΕΠ. Η εξυπηρέτηση αυτού του χρέους, προσθέτει, ακόμη και με τα τρέχοντα επιτόκια του 5%, θα απαιτεί το ένα τρίτο των κρατικών δαπανών.

Αυτό με το οποίο καταλήγει, πάντως, είναι ότι οι κερδοσκόποι που ποντάρουν σε χρεοκοπία της Ελλάδας θα χάσουν, όχι για τίποτε άλλο, αλλά επειδή η «τράπεζα» που εγγυάται το τεράστιο χρέος της χώρας είναι η ίδια η Ευρώπη...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v