Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι ειπώθηκε στη συνάντηση Κατσέλη-φαρμακοποιών

Τη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών προωθεί το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας το οποίο παράλληλα αναζητά την αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης των γενοσήμων.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Τι ειπώθηκε στη συνάντηση Κατσέλη-φαρμακοποιών
Τη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών προωθεί το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας το οποίο παράλληλα αναζητά την αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης των γενοσήμων αφήνοντας ανοικτό και το ενδεχόμενο να εξετάσει τρόπους ενθάρρυνσης της διάθεσής τους έναντι των πρωτοτύπων.

Αυτό ανέφεραν πριν από λίγο κύκλοι του υπουργείου μετά από τις συναντήσεις που είχε η υπουργός με την φαρμακοβιομηχανία και τους φαρμακοποιούς.

Από την πλευρά του υπουργείου σημειώθηκε ότι στην λίστα φαρμάκων που θα κυκλοφορήσει μέσα στον Φεβρουάριο θα έχει γίνει ανατιμολόγηση για το σύνολο των φαρμάκων ενώ μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η ανατιμολόγηση για τα 1.800 πρωτότυπα.

Στόχος του υπουργείου είναι πρωτίστως να έχει ολοκληρωθεί η αντιμολόγηση των πρωτοτύπων με βάση τις 3 χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης των 26, και ακολούθως να αντιμολογηθούν τα αντίγραφα διότι σήμερα η τιμή τους είναι στο 80% των πρωτοτύπων που αποτελεί και το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη. Ωστόσο δεν έχει γνωστοποιηθεί ακόμη το ποσοστό στο οποίο θα διαμορφωθεί η τελική τιμή των αντιγράφων.

Ειδικότερα και σε ότι αφορά την πρόθεση του υπουργείου να μειώσει το ποσοστό κέρδους των φαρμοκοποιών το οποίο σύμφωνα με τους ίδιους είναι στο 23,5% και σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ αγγίζει το 35% αυτό όπως ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου είναι να υπάρξει κλιμάκωση ποσοστού κέρδους με βάση την αξία του φαρμάκου, με απώτερο στόχο στα φάρμακα υψηλής αξίας να μειώνεται το ποσοστό.

Σε ότι αφορά την πρόταση του ΣΦΕΕ για την ύπαρξη λίστας με διπλή τιμή, τα ίδια στελέχη σημείωσαν ότι το εξετάζουν τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα θετικό μοντέλο καθώς μειώνει τις παράλληλα εξαγωγές και το οποίο υπάρχει σε χώρες της Ευρώπης.

Τέλος συγκροτείται διυπουργική ομάδα εργασίας η οποία θα καθορίσει τα κριτήρια για τη σύνταξη της νέας λίστας φαρμάκων. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v