Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης!

Στον «λογαριασμό» της αναξιοπιστίας προστίθεται το «μάρμαρο» από τη φιλολογία μέτρων χωρίς μέτρα. Kυβερνητικό αλαλούμ-ψεύτικα στοιχεία επαναφέρουν τη δυσπιστία των αγορών. Παγώνει η οικονομική δραστηριότητα.

Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης!
Στο στόχαστρο των αγορών βρίσκονται και πάλι από χθες τα ελληνικά ομόλογα και οι μετοχές, καθώς ο κυβερνητικός «τραγέλαφος», τα ψεύτικα στοιχεία και η μη λήψη μέτρων παρά την τεράστια φιλολογία από τη μια επαναφέρουν το πρόβλημα αξιοπιστίας για την κυβέρνηση και τη χώρα και από την άλλη «παγώνουν» την οικονομική δραστηριότητα.

Τυπικά, το τέλος της νηνεμίας που εξασφάλισε για τις ελληνικές αγορές αξιών η εορταστική ραστώνη σηματοδότησε η χθεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων.

Το Δημόσιο, σύμφωνα με στελέχη dealing rooms των τραπεζών, δανείστηκε ακριβά, πληρώνοντας επιτόκιο 2,20% για τα ετήσιας διάρκειας γραμμάτια, όταν πέρυσι τον Γενάρη δανείστηκε με επιτόκιο 2,67% σε μια εποχή όπου οι προθεσμιακές καταθέσεις έτους... έχαιραν επιτόκια της τάξης του 5% με 6%.

Η δημοπρασία υπενθύμισε, σύμφωνα με τους ίδιους, ότι το Δημόσιο θα συνεχίσει να δανείζεται με υψηλό κόστος όσο δεν λαμβάνονται πειστικά μέτρα, που να εξαλείφουν τον άμεσο κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας.

Μερικές ώρες πριν από τη δημοπρασία, άλλωστε, το βαρύ κλίμα για την ελληνική οικονομία επανήλθε, με μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων στα ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης, με αφορμή τη μη επικύρωση των ελληνικών στατιστικών στοιχείων από τη Eurostat για τη διετία 2008-09 και τις διαρροές για εκκίνηση διαδικασίας κυρώσεων κατά της Ελλάδας, εξαιτίας των αναξιόπιστων στοιχείων.

Ταυτόχρονα, η χθεσινή έκθεση της Merrill Lynch δείχνει ότι οι ξένοι αναλυτές φοβούνται τις επιπτώσεις στην ποιότητα του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών από το μίγμα της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης και των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση με τα νομοσχέδια για τη ρύθμιση χρεών επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Και αν όλα αυτά απλώς επανέρχονται, μετά το διάλειμμα της ασπίδας προστασίας που παρείχε η εορταστική ραστώνη, υπάρχει ένα νέο στοιχείο, που σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς επιδεινώνει δραματικά την εικόνα.

Η χώρα πληρώνει πλέον διπλά την κυβερνητική αδράνεια.

Η απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει θέμα φορολόγησης σε όλο το εύρος της οικονομικής δραστηριότητας έχει παγώσει, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, την οικονομική δραστηριότητα, απειλώντας με περαιτέρω καθίζηση το ΑΕΠ και επομένως τον στόχο αύξησης των εσόδων.

Ταυτόχρονα, οι αλλεπάλληλες κυβερνητικές παλινωδίες και «γκάφες» επιτείνουν τη δυσπιστία της Κομισιόν και των αγορών για την ικανότητα της κυβέρνησης να λάβει τα απαραίτητα σκληρά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Οι αντικρουόμενες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για την εφαρμογή ή όχι ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ και η νέα υπαναχώρηση στο θέμα της φορολογίας των τσιγάρων δείχνουν μια κυβέρνηση που, σύμφωνα με τους ίδιους, δεν διαθέτει καν στοιχειώδη συντονισμό και μηχανισμό επεξεργασίας μέτρων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, κατά την πρόσφατη παρουσίαση των στοιχείων του προϋπολογισμού 2010 στο κλιμάκιο στελεχών της Κομισιόν, οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών ζήτησαν εξαντλητικές λεπτομέρειες κυρίως για την ποσοτικοποίηση των μέτρων μείωσης δαπανών, επαναφέροντας επίμονα το ερώτημα αν υπάρχει plan B, στην περίπτωση που τα έξοδα ξεφύγουν από τον προϋπολογισθέντα στόχο.

Η μόνιμη κρίση δυσπιστίας απέναντι στις ελληνικές δεσμεύσεις επιτάθηκε μετά τη γνωστοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι τα δημοσιονομικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελλάδα στις 21 Οκτωβρίου δεν επικυρώθηκαν από τη Εurostat, διότι παραμένουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα και εκκρεμότητες σε τομείς-κλειδιά, όπως τα ασφαλιστικά ταμεία, τα χρέη των νοσοκομείων και οι συναλλαγές μεταξύ της κυβέρνησης και των δημόσιων επιχειρήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v