Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον «πάγο» για δύο χρόνια η αγορά κατοικίας

Ιδιαίτερα δύσκολη για την ελληνική αγορά ακινήτων προμηνύεται η επόμενη διετία λόγω μείωσης της ζήτησης, σύμφωνα με έρευνα. Προβληματισμός για τους νέους φόρους. Και στο βάθος... αυξήσεις τιμών.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Στον «πάγο» για δύο χρόνια η αγορά κατοικίας
Ιδιαίτερα δύσκολη για την ελληνική αγορά ακινήτων προμηνύεται η επόμενη διετία, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών δεν σκοπεύει να προβεί στην απόκτηση είτε πρώτης είτε παραθεριστικής κατοικίας.

Μάλιστα, ο κύριος λόγος της απροθυμίας τους να προχωρήσουν σε μια τέτοια επένδυση - αγορά έχει να κάνει με τα φορολογικά μέτρα που λαμβάνει η Πολιτεία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, τα οποία επιβαρύνουν τα ακίνητα.

Στα συμπεράσματα αυτά καταλήγει έρευνα - δημοσκόπηση της κοινής γνώμης για την πορεία της εγχώριας κτηματαγοράς που διεξήγαγε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.046 ατόμων.

Σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν οι επτά στους δέκα Έλληνες (το 66,7% των ερωτηθέντων) δεν προτίθενται να αγοράσουν κατοικία το διάστημα 2010 - 2011, ενώ μόλις ο ένας στους δέκα (το 11,7%) σχεδιάζει να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.

Σε ό,τι αφορά την εξοχική κατοικία, η οποία φαίνεται να πλήττεται περισσότερο από την κρίση, το ενδεχόμενο αγοράς ενός τέτοιου ακινήτου την επόμενη διετία απορρίπτουν σχεδόν οι οκτώ στους δέκα Έλληνες (το 77,3% όσων συμμετείχαν στην έρευνα). Το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν σίγουροι ή σχεδόν σίγουροι πως θα αποκτήσουν εξοχικό μέχρι τα τέλη του 2011 εμφανίζεται ιδιαίτερα χαμηλό, αφού αγγίζει μόλις το 8,3%.

Αξίζει να σημειωθεί πως σχεδόν οι μισοί (το 47,9%) από όσους συμμετείχαν στην έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών θεωρούν ότι η σημερινή περίοδος δεν είναι καλή για να αγοράσει κάποιος κατοικία, ενώ αντίθετη άποψη έχει το 19,5%. Ωστόσο, το 29,5% πιστεύει πως η παρούσα χρονική περίοδος δεν είναι ούτε η καλύτερη ούτε η χειρότερη για μια επένδυση στον τομέα της κατοικίας.

Προβληματισμός για τους νέους φόρους

Οι λόγοι για τους οποίους οι Έλληνες φαίνεται να γυρίζουν σήμερα την πλάτη στα ακίνητα είναι αρκετοί, μεταξύ των οποίων το γεγονός ότι πολλοί έχουν να ξεχρεώσουν παλιότερα δάνεια, επειδή προτιμούν να αποταμιεύσουν και δεν θεωρούν τη συγκυρία την καλύτερη για μια τέτοια επένδυση, αλλά και γιατί ορισμένοι φοβούνται το ενδεχόμενο «φούσκας» στις τιμές.

Πάντως, ο βασικότερος λόγος -σύμφωνα πάντα με την έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών- που αποτρέπει την απόκτηση κατοικίας έχει να κάνει με την πρόθεση της Πολιτείας να επιβαρύνει με επιπλέον φόρους τα ακίνητα. Βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας, το ποσοστό των ερωτηθέντων που θεωρούν την υπέρμετρη φορολογία έναν από τους παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την απόφασή τους για την απόκτηση κατοικίας αγγίζει το 39,7%.

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών επιχείρησε, επίσης, να προσδιορίσει τα σημαντικότερα εμπόδια για την αγορά ακινήτων σήμερα στη χώρα μας. Τα αποτελέσματα της έρευνας της κοινής γνώμης έδειξαν πως το 39,1% θεωρεί ότι μεγάλο ρόλο παίζει η έλλειψη αίσθησης ασφάλειας στην αγορά, το 22,7% ότι ευθύνεται η δυσκολία συγκέντρωσης του απαραίτητου ποσού (προφανώς λόγω και των υψηλών τιμών στις οποίες εξακολουθούν να πωλούν τα ακίνητα οι κατασκευαστές), ενώ το 12,2% εκτιμά ότι η απόκτηση κατοικίας γίνεται δύσκολη εξαιτίας των ακριβών μηνιαίων δόσεων των δανείων.

Επιπλέον, το 10,9% θεωρεί εμπόδιο τη δυσκολία εξασφάλισης τραπεζικής χρηματοδότησης. Υπογραμμίζεται πως η οικονομική συγκυρία θεωρείται από τους πολίτες καθοριστική για την πορεία της κτηματαγοράς τους επόμενους δώδεκα μήνες. Έτσι, σύμφωνα με την έρευνα, το 40,2% θεωρεί πως η γενική οικονομική κατάσταση της χώρας θα καθορίσει αυτήν την πορεία, ενώ το 28,9% ότι σημαντικό ρόλο θα παίξει η αγορά εργασίας.


Και στο βάθος… αύξηση τιμών

Η κακή κατάσταση στον χώρο της κτηματαγοράς δεν έχει, όμως, αποτυπωθεί στο επίπεδο των τιμών, που δείχνουν να «αντέχουν» σε συνθήκες κρίσης. Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το 37,7% των πολιτών πιστεύει πως οι τιμές των ακινήτων θα παραμείνουν σταθερές κατά τη διάρκεια του 2010, ενώ το 32% εκτιμά ότι θα αυξηθούν.

Μείωση τιμών τους επόμενους δώδεκα μήνες βλέπει το 28%. Μακροπρόθεσμα, και συγκεκριμένα εντός της επόμενης πενταετίας, το ποσοστό όσων πιστεύουν πως θα υπάρξει άνοδος στις τιμές των ακινήτων αυξάνεται κατά περίπου 15 ποσοστιαίες μονάδες και φτάνει το 47,2% (μάλιστα το 18,6% θεωρεί πως η αύξηση στις τιμές θα είναι μεγάλη), ενώ ελαφρά αυξημένο (στο 33,9%) εμφανίζεται στην έρευνα το ποσοστό εκείνων που «βλέπουν» μείωση τιμών.

Υπενθυμίζεται πως το 2009 οι τιμές των ακινήτων που πουλήθηκαν, σύμφωνα με έρευνες της Τραπέζης της Ελλάδος και μεγάλων κτηματομεσιτικών γραφείων, ήταν μειωμένες κατά μέσο όρο 5% στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v