Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η "απόβαση" Ερντογάν και οι προσδοκίες

Πολυσχιδείς επαφές θα έχει με Έλληνες παράγοντες της πολιτικής και της επιχειρηματικής σκηνής η αντιπροσωπεία Ερντογάν. Τι λένε τα κόμματα και τι περιμένουν οι Τούρκοι. Το αναλυτικό πρόγραμμα.

Η απόβαση Ερντογάν και οι προσδοκίες
Με τη συνοδεία του μισού υπουργικού συμβουλίου, αλλά και περισσότερων από 100 επιχειρηματιών βρίσκεται στην Αθήνα ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογκάν για διήμερη επίσημη επίσκεψη και διαβουλεύσεις με την ελληνική πολιτική ηγεσία, αλλά και την εγχώρια επιχειρηματική κοινότητα.

Tον Τούρκο πρωθυπουργό υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, ενώ αμέσως μετά έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια. 


Η επίσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο

Ο Κ. Παπούλιας, υποδεχόμενος τον κ. Ερντογκάν στο Προεδρικό Μέγαρο, εξέφρασε την ελπίδα του, η επίσημη αυτή επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού να έχει καλά αποτελέσματα και να ενισχυθεί το κλίμα συνεργασίας και καλής γειτονίας.

Από την μεριά του ο κ. Ερντογάν ευχαρίστησε τον κ. Παπούλια, επισήμανε ότι είναι η τρίτη επίσκεψη που πραγματοποιεί στο Μέγαρο και τόνισε ότι πιστεύει πως αυτή η επίσκεψη θα αποτελέσει αφετηρία για την ανέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε καλύτερη φάση.

Ο κ. Ερντογάν, που σημείωσε ότι ήρθε με 10 υπουργούς, «συνολικά είμαστε 320 άτομα» είπε χαρακτηριστικά, περιέγραψε την επίσκεψη ως άκρως σημαντική και ιστορική.

Στο καλωσόρισμα του κ. Παπούλια, ο κ. Ερντογάν υπενθύμισε ότι είχαν συναντηθεί και παλαιότερα.


Ολοκληρώθηκε η συνάντηση με Γ. Παπανδρέου

Στη συνέχεια, ο Τούρκος πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και παραβρέθηκαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Ταβούντογλου και ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

Καλοσωρίζοντας τον Τούρκο πρωθυπουργό ο κ. Παπανδρέου τον ρώτησε για τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, με τον κ. Ερντογάν να απαντά ότι ο Πρόεδρός σας είναι ακμαίος.

Ο κ. Ερντογάν είπε ότι ανέφερε στον κ. Παπούλια την επίσκεψή του αυτή ως ιστορική, προσθέτοντάς ότι εργαστήκαμε πολύ. Από την μεριά του ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι αφ' εαυτή η επίσκεψη έχει ιστορικό χαρακτήρα.

Ο Ρ. Ερντογάν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλινικο, ενώ συναντήθηκε επίσης και με τον αρχηγό της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.

Ο κ. Σαμαράς, μετά το πέρας της συνάντησης χαρακτήρισε χρήσιμη, ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερα φιλική, τη συνομιλία του με τον Τούρκο Πρωθυπουργό κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημειώνοντας παράλληλα την ανάγκη για αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.

Οι επικεφαλής των δύο χωρών θα κηρύξουν το απόγευμα στο ξενοδοχείο Hilton, όπου θα διαμένει η τουρκική αντιπροσωπεία, την έναρξη της Ιδρυτικής Συνόδου του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος - Τουρκίας, η οποία αναμένεται να επισφραγισθεί με την υπογραφή σειράς συμφωνιών, ανάμεσα σε επιμέρους υπουργεία των δύο χωρών.

Η συνεδρίαση αυτή που εγκαινιάζει μια νέα μορφή συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες, θα ακολουθηθεί από την πραγματοποίηση Επιχειρηματικού Φόρουμ με τη συμμετοχή πολλών επιχειρηματιών από τις δυο πλευρές.

Το βράδυ ο πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του τούρκου ομολόγου του σε εστιατόριο απέναντι από την Ακρόπολη.

Το πρωί του Σαββάτου, ο Τούρκος πρωθυπουργός θα συναντηθεί με Έλληνες δημοσιογράφους, αργότερα θα συνφάγει με τη σύζυγό του και το πρωθυπουργικό ζεύγος της Ελλάδος σε εστιατόριο στη Βουλιαγμένη και στις 14.00 θα αναχωρήσει για την Άγκυρα.

Ήδη στην Αθήνα βρίσκονται υπηρεσιακοί παράγοντες που προετοιμάζουν το έδαφος για συμφωνίες συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας στους τομείς της Οικονομίας, του Εμπορίου, των Εσωτερικών Υποθέσεων, των Εξωτερικών, της Εκπαίδευσης, των Επικοινωνιών, της Ενέργειας, του Τουρισμού και του Περιβάλλοντος.

Από το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού, έγινε γνωστό ότι τον κ. Ερντογάν θα συνοδεύουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν, ο υπουργός επικρατείας Ζαφέρ Τσαγλαϊάν, ο υπουργός επικρατείας και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για την ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς, ο υπουργός εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι, ο υπουργός εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, η υπουργός εκπαίδευσης κα Νιμέτ Τσουμπουκτσού, ο υπουργός ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, ο υπουργός πολιτισμού και τουρισμού Ερτουργρούλ Γκιουνάι, ο υπουργός μεταφορών και επικοινωνιών Μπιναλί Γιλντιρίμ και ο υπουργός περιβάλλοντος Βεϊσέλ Έρογλου. Θα τον συνοδεύσει επίσης η σύζυγός του Εμινέ Ερντογάν καθώς και πολλοί Τούρκοι επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι.

Τα μνημόνια συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας

Συμφωνίες που αφορούν στο περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και τα δάση υπέγραψαν, σήμερα, η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Δασών της Τουρκίας Veysel Eroglu, παρουσία των δύο Πρωθυπουργών των χωρών, Γιώργου Παπανδρέου και Recep Tayyip Erdogan.

Παράλληλα μνημόνιο Συναντίληψης στον τομέα της ενέργειας υπέγραψαν, σήμερα, η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη και ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Taner Yildiz, παρουσία των δύο Πρωθυπουργών των χωρών, Γιώργου Παπανδρέου και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Με το μνημόνιο αυτό σφραγίζεται η στενή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας για την επίτευξη της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης, μέσω της διαφοροποίησης διαδρομών και πηγών.

Επιπλεόν στο πλαίσιο της Σύγκλησης του Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδος-Τουρκίας, η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Λούκα Κατσέλη, συνυπέγραψε Κοινή Δήλωση με τον Τούρκο Υπουργό Επικρατείας με αρμοδιότητα για το Εξωτερικό Εμπόριο, κ. Caglayan, για την προώθηση της οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας.

Ελληνοτουρκικό Forum

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μίλησε σήμερα στο ανώτατο συμβούλιο Ελλάδας – Τουρκίας και καλωσόρισε τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας και τους υπουργούς που τον συνοδεύουν, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι "ήρθαν μαζί, όχι μόνο για να ανταλλάξουμε απόψεις, αλλά για να αποφασίσουμε και να συμφωνήσουμε σε πολύ σημαντικά για τις δυο χώρες μας ζητήματα, που ενδυναμώνουν τη συνεργασία και ανοίγουν μια νέα προοπτική σε αυτή την ιστορική για τις δυο χώρες συνάντηση".

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης, απευθυνόμενος στον τούρκο πρωθυπουργό, ότι "αισθάνομαι κι εγώ αυτή την βούληση που έχεις δείξει, για αποφασιστικότητα στις προσπάθειες της ελληνοτουρκικής συνεργασίας. Να ξέρεις ότι αυτή η αποφασιστικότητα υπάρχει και από τη δική μας πλευρά".

Και γι' αυτό νομίζω ότι η συνάντηση αυτή είναι ένα ξεκίνημα πράγματι ιστορικής σημασίας, που αποδεικνύεται από τον αριθμό, όπως πολύ σωστά ανέφερες, 21 + 1 συμφωνίες και με τη δημιουργία του Ανωτάτου Οργάνου του Διυπουργικού. Είναι μια ιστορική μέρα, πρόσθεσε.

Ο κ. Παπανδρέου συνεχάρη όλους όσοι "δούλεψαν σκληρά για να φτάσουμε σε αυτό το θετικό αποτέλεσμα και βεβαίως και όλους τους συνεργάτες των Υπουργών που είναι κοντά μας σήμερα σε αυτή τη συνάντηση. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την αποτελεσματική, επίπονη, αλλά τόσο ουσιαστική για τη συνεργασία και την ειρήνη δουλειά που κάνετε".

"Πάντα υπάρχουν προβλήματα, αν όμως είμαστε αποφασιστικοί, τότε δεν υπάρχουν αξεπέραστα προβλήματα", τόνισε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν ανοίγοντας τις εργασίες του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας -Τουρκίας.

"Εξάλλου", προσέθεσε, "εμείς είμαστε πολιτικοί και γνωρίζουμε επίσης πως στην οικονομία και την πολιτική υπάρχουν ρίσκα. Και στη ζωή, όμως, υπάρχουν ρίσκα, τα ξεπερνούμε, όμως, με την αποφασιστικότητά μας".

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας υπογράμμισε στη συνέχεια ότι οι δύο κυβερνήσεις πραγματοποιούν σήμερα "ένα πολύ σοβαρό βήμα", καθώς "υπογράφονται 21 συμφωνίες σε μια ευρεία θεματολογία" και τόνισε πως με ιδιαίτερη συγκίνηση οι δύο ηγέτες απευθύνουν ένα "μήνυμα μεστό νοήματος".

Ο κ.. Ερντογάν αναφέρθηκε ενδεικτικά στη θεματολογία της διμερούς συνεργασίας, παραπέμποντας στους "τομείς της ενέργειας, μεταφορών, οικονομίας, πολιτισμού, γεωργίας, εκπαίδευσης, άμυνας και τρομοκρατίας".

Για τις εργασίες του Φόρουμ έχουν έρθει 120 Τούρκοι επιχειρηματίες ενώ η ελληνική συμμετοχή απαρτίζεται από 290 ελλήνες επιχειρηματίες από 250 ελληνικές επιχειρήσεις. Ανάμεσα τους και οι 75 ελληνικές επιχειρήσεις που ήδη δραστηριοποιούνται στην Τουρκική αγορά.

Στο πλαίσιο του Φόρουμ έχουν πραγματοποιηθεί και πραγματοποιούνται περισσότερες από 200 συναντήσεις μεταξύ ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών, οι οποίοι συζητούν προτάσεις και σχέδια που διευρύνουν το φάσμα και το βάθος της ελληνοτουρκικής συνεργασίας.

Από ελληνικής πλευράς έχει εκδηλωθεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον τραπεζικό τομέα με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων παραγόντων μεταξύ άλλων από την Εθνική Τράπεζα, την Eurobank.

Ενδεικτικά, από τον κατασκευαστικό κλάδο, μετέχουν εκπρόσωποι της Ελλάκτωρ, από τον κλάδο ενέργειας οι Όμιλοι Κοπελούζου και Μυτηλιναίου και ΔΕΠΑ. Στον τομέα της Πληροφορικής, συμμετέχουν οι Intracom και InfoQuest και των Τυχερών Παιχνιδιών η Intralot, και από τη βαριά βιομηχανία οι εταιρείες Τιτάν, Σιδενόρ, Ελληνικά Καλώδια και Χαλκόρ του Ομίλου Βιοχάλκο, η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, η Α.Γ. Πετζετάκις.

Από τον κλάδο του Τουρισμού, οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες Aldemar, Δασκαλαντωνάκη, Sani Resort, και από τον χώρο Συμβουλευτικών υπηρεσιών οι εταιρείες Planet και Civitas.


Η ελληνική πολιτική σκηνή για την επίσκεψη Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είναι ασφαλώς ευπρόσδεκτος, καθώς «οι διμερείς επαφές είναι θετικές μεταξύ δυο γειτονικών λαών, που επιθυμούν τις καλύτερες σχέσεις και τη στενότερη συνεργασία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Ανεξάρτητα από την καλή θέληση του τουρκικού λαού «η γόνιμη και αδιατάρακτη συνεργασία μπορεί να υπάρξει μόνον, όταν δεν εγείρονται μονομερείς διεκδικήσεις εις βάρος της Ελλάδας και όταν πάψει το casus belli», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος και επισήμανε την ανάγκη να τηρηθούν οι κόκκινες γραμμές, που είναι κοινά αποδεκτές.

Για "βάσιμους φόβους ότι θα υπογραφεί ή θα προετοιμαστεί η συμφωνία με τον Ερντογάν για το Αιγαίο, για τη συνεκμετάλλευση των πετρελαίων" μίλησε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ανέφερε, χαρακτηριστικά, ότι τις τελευταίες μέρες δίνονται άτυπα οδηγίες για αναχαίτιση των τουρκικών αεροσκαφών στα τέσσερα αντί για τα έξι ναυτικά μίλια που ίσχυε κανονικά μέχρι σήμερα.

Για «ενισχυμένες δόσεις "υπνοστεντόν" που στέλνει η Άγκυρα» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης, αναφερόμενος στις δηλώσεις Τούρκων παραγόντων ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν.« Θυμίζουμε την γνωστή ρήση "φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες"…», τόνισε ο κ. Αϊβαλιώτης.

Μόνος τρόπος επίλυσης των ελληνοτουρκικών προβλημάτων αποτελεί ο διάλογος, στη βάση του Διεθνούς δικαίου και έξω από τη νατοϊκή κηδεμονία, σημειώνει ο ΣΥΝ σε ανακοίνωση Τύπου ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν και υπογραμμίζει ότι οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας πρέπει να περάσουν από τα λόγια στην πράξη για τη αμοιβαία και ισόρροπη μείωση των εξοπλισμών.

Τι περιμένουν οι Τούρκοι από την επίσκεψη

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, «επανάσταση" χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα και τόνισε πως πρωταρχικός στόχος είναι "η αλλαγή της ατμόσφαιρας" στις σχέσεις με την Ελλάδα και η "αλλαγή της αντίληψης ότι οι δύο χώρες είναι αντίπαλες".

Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι "Χαμπέρτουρκ", ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι στόχος της Τουρκίας στις σχέσεις με την Ελλάδα είναι "όχι μόνο η ελαχιστοποίηση των εντάσεων, αλλά η μεγιστοποίηση των τομέων συνεργασίας, ώστε να μην δημιουργείται εκατέρωθεν η λογική της έντασης". Ο τούρκος υπουργός είπε επίσης ότι σκοπός της τουρκικής πλευράς είναι η ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς, από την οικονομία μέχρι τον τουρισμό.



Το αναλυτικό Πρόγραμμα του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Αθήνα

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου κατά την επίσκεψη του Τούρκου ομολόγου του στην Αθήνα, Recep Tayyip Erdogan.

Παρασκευή 14 Μαΐου

12:30 μ.μ. Γεύμα εργασίας Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου
και Πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan

4:00 μ.μ. Έναρξη Ιδρυτικής Συνόδου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας Υπογραφή Ιδρυτικής Διακήρυξης
Υπογραφή Συμφωνιών
Οικογενειακή φωτογραφία

6:00 μ.μ. Συνέντευξη Τύπου

7:15 μ.μ. Ομιλίες του Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου και του Πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan, στο Επιχειρηματικό Φόρουμ

9:00 μ.μ. Επίσημο δείπνο παρατιθέμενο από τον Πρωθυπουργό, Γιώργο Α. Παπανδρέου, προς τιμήν του Πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan και της Emine Erdogan

Σάββατο 15 Μαΐου

10:00 π.μ. Συνάντηση Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, με Τούρκους δημοσιογράφους.

12:20 μ.μ. Γεύμα του Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου και της Άντας Παπανδρέου, με τον Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan και την Emine Erdogan

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v