Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: «Λαβράκια» βγάζουν οι ταμειακές ροές

Ενδεικτικά παραδείγματα 18 εισηγμένων ομίλων όπου η προσεκτική ανάγνωση του πίνακα ταμειακών ροών στις τριμηνιαίες λογιστικές τους καταστάσεις «αποκαλύπτει» χρήσιμα στοιχεία για την αξιολόγηση της πορείας τους.

Εισηγμένες: «Λαβράκια» βγάζουν οι ταμειακές ροές
Ενδεικτικά παραδείγματα 18 εισηγμένων ομίλων όπου η προσεκτική ανάγνωση του πίνακα ταμειακών ροών στις τριμηνιαίες λογιστικές τους καταστάσεις «αποκαλύπτει» χρήσιμα στοιχεία για την αξιολόγηση της πορείας τους.

H προσεκτική ανάγνωση του πίνακα ταμειακών ροών συχνά είναι σε θέση να δώσει χρήσιμες πληροφορίες για το παρόν και το μέλλον μιας επιχείρησης και γι' αυτό θα πρέπει να συνεξετάζεται κάθε φορά με τις άλλες δύο βασικές λογιστικές καταστάσεις, τον ισολογισμό και την κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσεως.

Ιδίως σε περιόδους οικονομικής ύφεσης και στενότητας που χαρακτηρίζουν το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, η αξιολόγηση του πίνακα ταμειακών ροών γίνεται ακόμη πιο χρήσιμη. Και αυτό γιατί δεν αποτυπώνει απλώς ένα «φιλοσοφικό» νούμερο, όπως είναι τα κέρδη, αλλά αντίθετα αναφέρεται στο πλέον χειροπιαστό στοιχείο των εταιριών, που είναι το πόσο «ταμείο» έκαναν κατά το χρονικό διάστημα στο οποίο αναφέρονται οι λογιστικές καταστάσεις.

Σήμερα, θα αναφερθούμε σε 18 ενδεικτικά παραδείγματα εισηγμένων εταιριών (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα), από τις λογιστικές καταστάσεις του πρώτου τριμήνου του 2010, οι οποίες δημοσιεύτηκαν πρόσφατα.

Η Βιοχάλκο περιόρισε στο πρώτο τρίμηνο τις ζημίες της από τα 10,7 στα 2,8 εκατ. ευρώ, ωστόσο η ανοδική πορεία στις τιμές των μετάλλων αύξησε τις απαιτήσεις του ομίλου για κεφάλαιο κίνησης, με αποτέλεσμα να προκύψει αρνητικό «ταμείο» ύψους 135,8 εκατ. ευρώ(!), καθώς οι λειτουργικές ταμειακές ροές διαμορφώθηκαν στα -103,6 εκατ. ευρώ και οι επενδυτικές ταμειακές ροές στα -32,1 εκατ. ευρώ.

Στην περίπτωση της FG Europe, οι πωλήσεις σημείωσαν ελαφρά κάμψη (περίοδος χαμηλής εποχικότητας) και τα κέρδη αυξήθηκαν στα 710 χιλ. ευρώ, ωστόσο αν κάποιος παρατηρήσει τον πίνακα των ταμειακών ροών διαπιστώνει ότι σε λειτουργικό επίπεδο υπήρχαν απώλειες 6,3 εκατ. ευρώ και οι συνολικές απώλειες του ταμείου προσέγγισαν τα 6 εκατ. ευρώ. Βέβαια, θα περιμένουμε και την εξέλιξη των επόμενων τριμήνων για να προκύψει ουσιαστικότερο συμπέρασμα.

Η Sprider μπορεί μεν να αύξησε τις πωλήσεις της και να σημείωσε κέρδη ύψους 1 εκατ. ευρώ, ωστόσο από πλευράς ταμείου έχασε 2,21 εκατ. ευρώ καθώς οι λειτουργικές ταμειακές ροές της ήταν πολύ μικρές για να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις της (2,38 εκατ. ευρώ).

Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου αύξησε το απαιτούμενο κεφάλαιο κίνησης για τη Revoil, η οποία, ενώ διατήρησε σχεδόν στο ακέραιο την ήδη υψηλή κερδοφορία της (1,08 εκατ. ευρώ), είδε τις ταμειακές της ροές να διαμορφώνονται σε αρνητικό επίπεδο (-4,7 εκατ. ευρώ).

Η Μαθιός αύξησε μεν τις πωλήσεις της από τα 4,36 στα 4,75 εκατ. και τα κέρδη της από τα 5 στα 296 χιλ. ευρώ, αυτό όμως απαίτησε πρόσθετο κεφάλαιο κίνησης, με αποτέλεσμα οι λειτουργικές ταμειακές ροές να διαμορφωθούν στα -433 χιλ. ευρώ.

Αξιοσημείωτα κέρδη αλλά αρνητικές λειτουργικές ταμειακές ροές εμφάνισαν και άλλες εισηγμένες εταιρίες, όπως για παράδειγμα η Kleemann, η AS Company κ.ά.

Ρέει το χρήμα!

Υπήρξαν όμως και πολλές περιπτώσεις εισηγμένων εταιριών όπου στο πρώτο τρίμηνο του 2010 το ταμείο τους «γέννησε» πολύ περισσότερο από τα κέρδη τους.

H S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, για παράδειγμα, παρουσίασε κέρδη 4 εκατ. ευρώ και εμφάνισε λειτουργικές ταμειακές ροές ανώτερες των 10 εκατ. ευρώ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο να υλοποιηθεί νέα εξαγορά, αλλά και να μειωθεί ο καθαρός δανεισμός κατά 5,3 εκατ. ευρώ.

Η ΕΛΙΝΟΪΛ -αυξάνοντας κατά πολύ τις μη τραπεζικές της υποχρεώσεις- κατάφερε να πετύχει ταμειακές ροές ανώτερες της κερδοφορίας της (6,1 εκατ. έναντι 1,3 εκατ. ευρώ).

Η Γενική Εμπορίου και Βιομηχανίας επηρεάστηκε από την οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα να δει τις πωλήσεις της να μειώνονται και τα κέρδη της να περιορίζονται μόλις στα 14 χιλ. ευρώ. Ωστόσο, πέτυχε θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές άνω του 1 εκατ. ευρώ και συνολικότερα μείωσε τον καθαρό της δανεισμό κατά περίπου 1,5 εκατ. ευρώ!

Με αρκετές ομοιότητες η περίπτωση της Χαϊδεμένος, η οποία μπορεί μεν να σημείωσε κέρδη μόλις 155 χιλ. ευρώ (τα μισά από πέρυσι), αλλά οι λειτουργικές ταμειακές ροές της ξεπέρασαν το 1 εκατ., ποσό στο οποίο προστέθηκε και η επιστροφή κεφαλαίου από τη διακοπή λειτουργίας θυγατρικής εταιρίας. Συνολικά, ο καθαρός δανεισμός περιορίστηκε κατά 1,6 εκατ. ευρώ.

Τόσο η Info-Quest όσο και η Rilken υποχρεώθηκαν σε μικρές ζημίες κατά το πρώτο τέταρτο του 2010. Αυτό, ωστόσο, δεν εμπόδισε την Info-Quest να «παραγάγει» ταμείο άνω των 8 εκατ. ευρώ(!) και τη Rilken 0,5 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση μάλιστα της δεύτερης, τα διαθέσιμά της αποτελούν μεγάλο ποσοστό της συνολικής της κεφαλαιοποίησης στο Χ.Α.

H Yalco υποχρεώθηκε σε ζημιογόνο αποτέλεσμα (-1,3 εκατ. ευρώ), πλην όμως οι λειτουργικές ταμειακές ροές ήταν οριακά μόνο αρνητικές (εγγραφή υψηλών προβλέψεων) και οι επενδυτικές ταμειακές ροές ήταν θετικές, μετά και την πώληση της θυγατρικής στην Ουγγαρία.

Περίπτωση «αγελάδας» που παράγει μετρητά η εταιρία Στ. Κανάκης, η οποία κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο όχι μόνο αύξησε την κερδοφορία της (από 313 σε 363 χιλ. ευρώ) αλλά ανέβασε ακόμη περισσότερο το ταμείο της (+670 χιλ.), με αποτέλεσμα ο δανεισμός της να είναι μηδενικός και το ταμείο της στο 1,3 εκατ. ευρώ (σχέδια για επένδυση στα Βαλκάνια).

Ταμειακές ροές σαφώς ανώτερες από τα καθαρά τους κέρδη εμφάνισαν στο Q1 και άλλες εταιρίες, όπως η Μινέρβα, η Λανακάμ κ.ά.

* Ο αναλυτικός πίνακας με τη σύγκριση κερδών και ταμειακών ροών για 18 εισηγμένες δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v