Κραυγαλέες περιπτώσεις διαφθοράς στο Δημόσιο

Σωρεία περιπτώσεων κακοδιαχείρισης, διαφθοράς και κακοδιοίκησης εντοπίζει η ετήσια έκθεση του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για το 2009. Στις δημοτικές επιχειρήσεις το "μεγάλο φαγοπότι". Αναλυτικά στοιχεία.

Κραυγαλέες περιπτώσεις διαφθοράς στο Δημόσιο
**** Η πλήρης και η συνοπτική έκθεση του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Την έκτη κατά σειρά ετήσια έκθεση του 2009 παρουσίασε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ), κ. Λέανδρος Ρακιντζής, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

"Να αλλάξουμε νοοτροπία και να σεβόμαστε τους θεσμούς", επισήμανε ο Γενικός Επιθεωρητής αναλύοντας τις υποθέσεις που εξετάστηκαν και ελέγχθηκαν την περασμένη χρονιά, κατά την οποία διενεργήθηκαν 4.440 έλεγχοι από τα σώματα και τις υπηρεσίες ελέγχου και επιθεώρησης. Από τις υποθέσεις αυτές 724 παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα και άλλες 185 παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα από τον ίδιο τον ΓΕΔΔ.

Μεταξύ των κραυγαλέων περιπτώσεων κακοδιοίκησης, παράβασης καθήκοντος και άλλων ατασθαλιών ήταν:

* Αντιπρόεδρος συλλόγου εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού (σήμερα συνταξιούχος), ύστερα από έλεγχο "Πόθεν Έσχες", βρέθηκε να έχει στην κατοχή του ποσό 9 εκατ. ευρώ, που δεν δικαιολογούνταν από τα εισοδήματά του.

* Διευθύντρια του υπουργείου Υγείας συμμετείχε επ’ αμοιβή σε 31 επιτροπές. Όπως σημείωσε ο κ. Ρακιντζής, σήμερα οι υπάλληλοι δεν αμείβονται επιπλέον για τέτοιου είδους υπηρεσίες και παρατηρείται πρόβλημα στελέχωσης.

* Πανεπιστημιακός γιατρός σε δημόσιο νοσοκομείο, από το οποίο συνταξιοδοτήθηκε, πήρε μαζί του φεύγοντας τους φακέλους 440 ασθενών του στη νέα του θέση σε ιδιωτικό θεραπευτήριο.

Επιπλέον, ύστερα από ελέγχους σε διάφορες δημόσιες εταιρίες και οργανισμούς διαπιστώθηκε μεγάλος αριθμός προσλήψεων κατά την προεκλογική περίοδο: Στην ΤΡΑΜ Α.Ε. το διάστημα από την 1η/4/04 έως τις 2/9/09 το προσωπικό αυξήθηκε κατά 250%. Αύξηση, αλλά μικρότερη, παρατηρήθηκε και στην Κτηματολόγιο.

Ωστόσο, το "μεγάλο φαγοπότι", όπως είπε ο κ. Ρακιντζής, έγινε στις δημοτικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον Γενικό Επιθεωρητή, στο εξής απαγορεύεται ο δανεισμός των τοπικών αρχών αν δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους, αφού είναι πλέον απαραίτητο να εξασφαλίσουν το 20% του ποσού που αιτούνται ως δανειοδότηση. Σχολίασε μάλιστα πως αμφιβάλλει αν θα υπάρξει πλέον ενδιαφέρον για το αξίωμα των δημάρχων.

Σε ό,τι αφορά τις θεσμικές προτάσεις του ΓΕΔΔ, που υλοποιήθηκαν, αυτές είναι:

* Αποξήλωση παράνομων διαφημιστικών πινακίδων.

* Μείωση μισθωμάτων δημόσιων υπηρεσιών.

* Σύσταση υπηρεσίας κατεδαφίσεων αυθαίρετων κατασκευών.

Ο κ. Ρακιντζής είπε ακόμη πως η ενοποίηση όλων των ελεγκτικών σωμάτων θα ήταν μια πολύ θετική ενέργεια, διότι έτσι, όπως λειτουργεί σήμερα ο ελεγκτικός μηχανισμός, δαπανώνται χρήμα και χρόνος, που αγγίζουν το ποσοστό του 70%. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως "πρόκειται για μια υπόθεση που δύσκολα μπορεί να πραγματοποιηθεί".

**** Η πλήρης και η συνοπτική έκθεση του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v