Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κρίση φέρνει "ξεκαθάρισμα λογαριασμών"

Όταν πριν από χρόνια οι μεγάλες αλυσίδες εισχώρησαν στη πληροφορική, ο πρόεδρος της Πλαίσιο είχε πει ότι οι μέτοχοι των εταιριών αυτών θα αρχίσουν να ζητούν αποδόσεις και τότε θα αρχίσουν τα δύσκολα.

Η κρίση φέρνει ξεκαθάρισμα λογαριασμών
Όταν πριν από κάποια χρόνια οι μεγάλες αλυσίδες έκαναν την είσοδό τους στην αγορά πληροφορικής, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Πλαίσιο κ. Γιώργος Γεράρδος είχε επισημάνει ότι οι μέτοχοι των εταιρειών αυτών κάποτε θα αρχίσουν να ζητούν αποδόσεις και τότε θα είναι η στιγμή που θα αρχίσουν τα δύσκολα γι’ αυτούς.

Και πράγματι, η άποψη του βασικού μετόχου της εισηγμένης δικαιώθηκε, καθώς η FNAC ήταν αυτή που πούλησε την ελληνική θέση της στην Public, αποχωρώντας από την αγορά της χώρας μας.

Η Πλαίσιο εφαρμόζει και τώρα αυτό που υλοποίησε με επιτυχία το έτος 2000: κρατά χαμηλά περιθώρια κέρδους, επηρεάζοντας μεν δυσμενώς τη δική της κερδοφορία, φθείροντας όμως ακόμη περισσότερο τους ανταγωνιστές της.

Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι η ένταση της οικονομικής κρίσης αποτέλεσε καταλυτικό παράγοντα στη λήψη μιας τέτοιας απόφασης από την πολυεθνική εταιρεία και είναι επίσης αλήθεια ότι η ύφεση στην πραγματική οικονομία έχει επιταχύνει τις διαδικασίες «ξεκαθαρίσματος» μεταξύ των ανταγωνιστών. Στο προσεχές μέλλον, δηλαδή, θα δούμε σημαντικές αναδιανομές μεριδίων σε πολλούς κλάδους αλλά και αποχωρήσεις «παικτών» από την αγορά.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Autohellas, η οποία κερδίζει μερίδια αγοράς στον χώρο της ενοικίασης αυτοκινήτων, καθώς αρκετοί από τους ανταγωνιστές της έχουν χάσει την πρόσβασή τους στο τραπεζικό σύστημα. Οι τράπεζες φοβούνται ενδεχόμενες επισφάλειες και περιορίζουν τις δανειοδοτήσεις τους μόνο στους ισχυρότερους «παίκτες»...

* «Σε κάποια έργα βλέπουμε συγκεκριμένες εταιρείες να μην τα “χτυπούν” τώρα, γιατί δεν έχουν πλέον τη στήριξη από τις τράπεζες, οι οποίες δεν κρύβουν τη δυσφορία τους, ακόμη και όταν πρόκειται για έργο που δημοπρατεί το Δημόσιο», αναφέρει στον «Μ» διευθύνων σύμβουλος εισηγμένης εταιρείας από τον κλάδο της πληροφορικής, ενώ πολύ πιο στενά είναι τα περιθώρια κίνησης των επιχειρήσεων στον κατασκευαστικό τομέα.

* Τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν μπλοκάρει ουσιαστικά και τα έργα του real estate. «Όταν ένα ακίνητο που κάνει 100 εμείς το αποτιμούμε για λόγους συντηρητισμού 90, έρχονται στη συνέχεια οι τράπεζες και ρίχνουν την αποτίμηση στο 50, με αποτέλεσμα να μας δανείσουν το πολύ το 25% - 30% του ποσού. Μα, με τέτοιους όρους χρηματοδότησης ποιος να κάνει επενδύσεις;» διερωτήθηκε στέλεχος της αγοράς ακινήτων, περιγράφοντας την ουσιαστική απραξία πολλών «παικτών».

Η κρίση λοιπόν δημιουργεί ευκαιρίες στην αγορά ακινήτων και αυτές μπορούν να τις εκμεταλλευτούν μόνο οι κατέχοντες μετρητά, σε αντίθεση με τους άλλους οι οποίοι βρίσκονται σε δυσχερή θέση.

Οι εταιρείες που έχουν «βαρύ» δανεισμό θα πρέπει να πουλήσουν ακίνητα προκειμένου να αμβλύνουν τις πιέσεις των τραπεζών και τα αυξημένα τους επιτόκια. «Cash is the king», δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της Eurobank Properties κ. Νικόλαος Μπέρτσος, ο οποίος απέδωσε στην υψηλή ρευστότητα της εταιρείας του το γεγονός ότι αγοράζει ακίνητα σε πολύ υψηλότερα yields (αποδόσεις, όσο υψηλότερα τόσο χαμηλότερη η τιμή) απ’ ό,τι ρευστοποιεί.

* Η καλή ρευστότητα και το υγιές cash flow διευκόλυναν τη Forthnet να επιτεθεί γερά στην αγορά των τηλεπικοινωνιών κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο και να διευρύνει ακόμη περισσότερο το μερίδιο αγοράς της.

Αντίθετα, η Hellas On Line χρειάζεται μακροπρόθεσμης διάρκειας κεφάλαια, ενώ η On Telecoms συζητά με τη «σίγουρη» κυπριακή Cyta, η οποία μάλιστα φαίνεται να ρίχνει και κάποιες «ματιές» προς τη Wind, χωρίς φυσικά να έχει αποφασίσει μέχρι τώρα κάποια διεκδικητική κίνηση.

* Στον κλάδο του αυτοκινήτου, ο όμιλος Σφακιανάκη έσπευσε να εκδώσει μεγάλο ομολογιακό δάνειο και παράλληλα αποφάσισε «άγριες» περικοπές κόστους. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι δεν μπορούν να κάνουν ανάλογες κινήσεις όλες οι επιχειρήσεις του κλάδου και γι’ αυτό φοβούνται ότι αρκετές δοκιμάζουν πλέον σοβαρά τις αντοχές τους...

* Η Γενική Εμπορίου κατέχει ηγετική θέση στην αγορά των εργαλείων και ο πρόεδρός της κ. Γιώργος Κρεμμύδας έκανε ειδική μνεία στη «σπάνια» -όπως τη χαρακτήρισε- κεφαλαιακή διάρθρωση της εταιρείας του.

Προέβλεψε, ωστόσο, ότι αρκετές επιχειρήσεις θα φύγουν από την αγορά εξαιτίας των αυξημένων επιτοκίων, των μεγαλύτερων επισφαλειών αλλά και των πολύ χαμηλών περιθωρίων με τα οποία πλήττονται το τελευταίο χρονικό διάστημα τα διάφορα έργα. Σύμφωνα με τον κ. Κρεμμύδα, τα «κανόνια» των εταιρειών αυτών θα φέρουν αλυσιδωτές αναταράξεις και στις υπόλοιπες και για τον λόγο αυτόν η επιχείρησή του είναι «σφιχτή» στις πωλήσεις και ασφαλίζει κατά 85% τις πωλήσεις της. 

** Αναδημοσίευση από το 642ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 9 - 13 Ιουλίου 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v