Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Γιατί δεν «ιδρώνουν» στα stress tests

Γιατί οι ελληνικές τράπεζες περνούν με άνεση τα stress tests παρά το haircut 23% στο Εμπορικό Χαρτοφυλάκιο. Στα 621 εκατ. η απομείωση. Η «ακτινογραφία» θέσεων ομολόγων σε ETE, Alpha, EFG, Πειραιώς.

Τράπεζες: Γιατί δεν «ιδρώνουν» στα stress tests
Με χαρακτηριστική ευκολία αναμένεται να διέλθουν τα τεστ κοπώσεως, τουλάχιστον στο σκέλος των ομολόγων, οι ελληνικές τράπεζες, παρά το γεγονός ότι υιοθετήθηκε τελικώς το «ακραίο» σενάριο επιβολής «κουρέματος» (haircut) 23% στους κρατικούς τίτλους.

Τα αποτελέσματα των stress tests βρίσκονται ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, στα χέρια της Τραπέζης της Ελλάδος, δεν έχει όμως ολοκληρωθεί η τελική επεξεργασία τους καθώς η κεντρική τράπεζα έχει ζητήσει επιπρόσθετες διευκρινίσεις από κάποιες εμπορικές τράπεζες.

Τραπεζίτες που μίλησαν στο Euro2day και επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους διατυπώνουν την αισιοδοξία ότι οι τράπεζες δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα να περάσουν επιτυχώς τα τεστ κοπώσεως, παρά το γεγονός ότι επιλέχθηκε να απομειωθούν οι θέσεις σε ελληνικά ομόλογα τα οποία διακρατούνται στο Εμπορικό χαρτοφυλάκιο κατά 23% έναντι 16% - 17% που ήταν το «ήπιο» σενάριο.

Η αισιοδοξία τους εδράζεται στον λογιστικό χειρισμό των ελληνικών κρατικών ομολόγων που έχει διενεργηθεί τους τελευταίους μήνες.

Οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν συνολικά (στοιχεία 31/3/2010) ελληνικά κρατικά ομόλογα αξίας άνω των 45 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 39,4 δισ. ευρώ, περίπου, τα κατέχουν οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες (Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, EFG Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς).

Οι θέσεις σε κρατικά ομόλογα ελληνικού δημοσίου είναι ιδιαίτερα υψηλές, αν συγκριθούν με τα αθροιστικά ίδια κεφάλαιά τους, που κατά την ίδια ημερομηνία (31/3/2010) ανέρχονταν σε 19,6 δισ. ευρώ.

Οι τραπεζίτες, όμως, δεν ανησυχούν καθώς στο Εμπορικό χαρτοφυλάκιο οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες διακρατούν ομόλογα αξίας μόλις 2,7 δισ. ευρώ. Δηλαδή μόλις το 5,3% των συνολικών τους θέσεων (39,4 δισ. ευρώ) σε ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Με ένα haircut της τάξης του 23%, η απομείωση που προκύπτει διαμορφώνεται σε μόλις 621 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 3,17% της αθροιστικής καθαρής θέσης (19,6 δισ. ευρώ) των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών (Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς).

Πρέπει, πάντως, να διευκρινιστεί ότι κρατικά ελληνικά ομόλογα στο Trading χαρτοφυλάκιο διακρατούσαν, κατά δήλωση των διοικήσεών τους, στις 31/3/2010 η Εθνική Τράπεζα (1,6 δισ. ευρώ) και η Πειραιώς (1,1 δισ. ευρώ). Για την ΕΤΕ η λογιστική απομείωση από το τεστ κοπώσεως στο Trading χαρτοφυλάκιο θα είναι 368 εκατ. ευρώ και για την Πειραιώς 253 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, οι EFG Eurobank και Alpha Bank δεν διατηρούσαν στις 31/3/2010 κρατικά ελληνικά ομόλογα στο χαρτοφυλάκιο Τrading, ενώ και η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου είχε δηλώσει ότι τη συνολική της θέση (περί τα 2 δισ. ευρώ) την είχε μεταφέρει στο Διακράτησης ως τη Λήξη.


Η ακτινογραφία των θέσεων σε ομόλογα

Η Εθνική Τράπεζα κατείχε στις 31/3/2010 κατά δήλωση της διοίκησής της ελληνικά κρατικά ομόλογα αξίας 19,4 δισ. ευρώ. Εξ αυτών μόλις το 1,6 δισ. ευρώ είναι καταχωρισμένα στο Εμπορικό χαρτοφυλάκιο και επηρεάζουν τα αποτελέσματα.

Περί τα 4,6 δισ. ευρώ βρίσκονται στο Διαθεσίμων προς Πώληση και οι υποαξίες τους ανάγονται απευθείας στην καθαρή θέση της τράπεζας. Τα υπόλοιπα 13,2 δισ. ευρώ ήταν στις 31/3 καταχωρισμένα στα χαρτοφυλάκια Διακράτησης ως τη Λήξη και Δανειακό Χαρτοφυλάκιο Χρεωστικών Τίτλων και δεν επηρεάζουν αποτελέσματα και καθαρή θέση.

Η EFG Eurobank κατείχε στις 31/3 κρατικά ελληνικά ομόλογα αξίας περίπου 7,7 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 3,85 δισ. ευρώ στο Διαθεσίμων προς Πώληση και τα υπόλοιπα στο Διακράτησης ως τη Λήξη. Η τράπεζα δεν διατηρούσε ομόλογα στο Εμπορικό χαρτοφυλάκιο.

Η Alpha Bank συνεχίζει να κατέχει τα λιγότερα κρατικά ομόλογα (μόλις 4,2 δισ. ευρώ). Εξ αυτών τα 3,6 δισ. ευρώ ήταν λογιστικά καταχωρισμένα στο χαρτοφυλάκιο Διακράτησης ως τη Λήξη και το υπόλοιπο 0,6 δισ. ευρώ στο Διαθεσίμων προς Πώληση.

Τέλος, η Πειραιώς είχε 1,1 δισ. ευρώ στο Τrading χαρτοφυλάκιο, 2,6 δισ. ευρώ στο Διαθεσίμων προς Πώληση και 4,3 δισ. ευρώ στο Διακράτησης ως τη Λήξη.


Λήξεις ομολόγων 2,8 δισ. ευρώ μέσα στους επόμενους μήνες

Ένα από τα ατού των τραπεζών είναι ότι διαθέτουν κοντινής διάρκειας κρατικά ελληνικά ομόλογα, χωρίς όμως να έχει διευκρινιστεί αν η διάρκεια αποτελεί κριτήριο που συνυπολογίζεται στα stress tests.

Τους επόμενους μήνες, βάσει του ρεπορτάζ, λήγουν για την Alpha Bank ελληνικά κρατικά ομόλογα 600 εκατ. ευρώ, για την EFG Eurobank 1,2 δισ. ευρώ, για την Πειραιώς 500 εκατ. ευρώ και άλλα τόσα για την Εθνική. Σημειώνεται, πάντως, ότι η διοίκηση της EFG Eurobank στην πρόσφατη τακτική γενική συνέλευση ανέφερε πως τους επόμενους μήνες λήγουν κρατικά ομόλογα που διακρατεί αξίας 3 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v