Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χωρίς βενζίνη τα πρατήρια καυσίμων

Χωρίς βενζίνη έμειναν πλέον τα πρατήρια καυσίμων καθώς οι καταναλωτές έσπευσαν να "φουλάρουν", με αποτέλεσμα τα αποθέματα να εξαντληθούν ταχύτερα.

Χωρίς βενζίνη τα πρατήρια καυσίμων
Χωρίς βενζίνη έμειναν πλέον τα πρατήρια καυσίμων καθώς οι καταναλωτές έσπευσαν να "φουλάρουν", με αποτέλεσμα τα αποθέματα να εξαντληθούν ταχύτερα, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Η ζήτηση βενζίνης είναι αυξημένη και εξαιτίας του ότι χθες και σήμερα για πολλούς ξεκίνησαν οι θερινές διακοπές. Επιπλέον, τα αποθέματα των πρατηρίων βρίσκονταν στα συνήθη επίπεδα γιατί η απεργία διαρκείας των βυτιοφορέων ξεκίνησε αιφνιδιαστικά, οπότε οι βενζινοπώλες και οι εταιρίες εμπορίας καυσίμων δεν είχαν το χρονικό περιθώριο να γεμίσουν τις δεξαμενές των πρατηρίων.

Με κινητοποιήσεις απειλούν οι βενζινοπώλες και οι πρατηριούχοι

Απόφαση για "άμεσες κινητοποιήσεις των βενζινοπωλών" αναγγέλλει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος, το διοικητικό συμβούλιο της οποίας θα συνεδριάσει εκτάκτως αύριο το μεσημέρι για να πάρει τις τελικές αποφάσεις.

Οι βενζινοπώλες διαμαρτύρονται για την ουσιαστική κατάργηση των αποστάσεων ασφαλείας στην ίδρυση και λειτουργία των πρατηρίων υγρών καυσίμων, με νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Σύμφωνα με την ΟΒΕ, τα μέτρα λαμβάνονται με εντολή της τρόικας, "η οποία επιβάλλει τη μονοπώληση της αγοράς από μεγάλα συμφέροντα ως μέτρο εξόδου από τη κρίση και αποτελούν χαριστική - φωτογραφική διάταξη για το άνοιγμα πρατήριων από τα σούπερ μάρκετ και την εξόντωση των βενζινοπωλών".

"Η εξαγγελία των μέτρων, η οποία δεν λαμβάνει υπόψη ούτε την απόσταση των 110 μ. που όρισε ειδική μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ως ασφαλή απόσταση εκρηκτικής ή καύσιμης ύλης από χώρους συνάθροισης κοινού, δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τη σκοπιμότητα της κυβέρνησης", τονίζει η ΟΒΕ.

Από την πλευρά της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) κάνει λόγο για αιφνιδιασμό και εμπαιγμό του κλάδου των βενζινοπωλών, καθώς το πρωί της Παρασκευής παράγοντες του υπουργείου διαβεβαίωναν ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν επρόκειτο να προχωρήσει πριν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και επίσης πως θα τεθεί προηγουμένως σε δημόσια διαβούλευση.

"Με τις μεθοδεύσεις αυτές όχι μόνο καταργούνται για πολλοστή φορά στην πράξη οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για διάλογο και διαβούλευση με την κοινωνία και τους αρμόδιους φορείς, αλλά και οι αρμόδιοι, για λόγους που θα πρέπει να μας εξηγήσουν, φτάνουν στο σημείο να εμπαίζουν έναν ολόκληρο κλάδο επαγγελματιών", αναφέρει η ομοσπονδία.

Σε έγγραφο που απέστειλε το πρωί προς το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, η ΠΟΠΕΚ επισημαίνει ότι στην περίπτωση όπου το νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή χωρίς να ληφθούν υπόψη οι θέσεις του κλάδου τότε θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις και στο κλείσιμο των πρατηρίων.

Υποστηρίζει ακόμη ότι η κατάργηση των αποστάσεων ασφαλείας προκαλεί προβλήματα και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για άνοιγμα νέων πρατηρίων σε μια περίοδο όπου μετά βίας επιβιώνουν τα ήδη υπάρχοντα.

Ταλαιπωρία στις μετακινήσεις στα αεροδρόμια

Συνεχίζεται και σήμερα η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού, που έχει επιλέξει για τις μετακινήσεις του τα αεροπλάνα, καθώς παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις εξαιτίας της λευκής απεργίας που έχουν εξαγγείλει οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Στο διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας "Ελ. Βενιζέλος", από τα μεσάνυχτα έως τις 13:30 το μεσημέρι παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις σε 78 πτήσεις που έφθαναν από πέντε έως εξήντα λεπτά. Σύμφωνα με παράγοντες του αεροδρομίου, η κατάσταση φαίνεται να είναι πιο ομαλοποιημένη σήμερα, σε σχέση με χθες.

Στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, από νωρίς το πρωί πραγματοποιούνται κανονικά όλες οι πτήσεις και μόνο δύο αεροσκάφη αναχώρησαν με καθυστέρηση περίπου 30 λεπτών, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αερολιμενάρχης κ. Σάββας Βασιλειάδης, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις χωρίς σημαντικές καθυστερήσεις θα πραγματοποιηθούν και οι υπόλοιπες προγραμματισμένες πτήσεις.

Σε ανάκληση των θερινών αδειών των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας προχώρησε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τις καθυστερήσεις στις πτήσεις αλλά και την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού, που παρατηρούνται από τη λευκή απεργία που πραγματοποιεί ο κλάδος από χτες.

Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Ρέππας, που ρωτήθηκε τι θα κάνει η κυβέρνηση αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, φαίνεται να απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστράτευσης, λέγοντας ότι θα αναζητηθούν άλλα μέτρα μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, χαρακτήρισε καθαρά οικονομικά τα αιτήματα των ελεγκτών και τους κάλεσε να αναλογιστούν το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, κ. Βλάμης, άφησε να εννοηθεί ότι εάν δεν καλυφθούν τα κενά θα υπάρξουν νέα μέτρα. Στο μεταξύ, ξεπέρασαν τις 110 οι πτήσεις στις οποίες παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις από 5 έως και 60 λεπτά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο