Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλευροβιομηχανίες: Εκτιμήσεις για τα σιτηρά

Ο Σύνδεσμος Αλευροβιομηχάνων ανακοινώνει ότι παρακολουθεί με ιδιαίτερη σοβαρότητα και προσοχή τις εξελίξεις στον τομέα των σιτηρών ελπίζοντας ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί και οι τιμές θα οδηγηθούν σε λογικό πλαίσιο.

Αλευροβιομηχανίες: Εκτιμήσεις για τα σιτηρά
Ο Σύνδεσμος Αλευροβιομηχάνων της Ελλάδος ανακοινώνει ότι παρακολουθεί με ιδιαίτερη σοβαρότητα και προσοχή τις εξελίξεις στον τομέα των σιτηρών, ελπίζοντας ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί και οι τιμές θα οδηγηθούν σε λογικό πλαίσιο τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους αγρότες.

Ελπίζοντας πως με την πάροδο των προσεχών εβδομάδων - μηνών τα υφιστάμενα αποθέματα που υπάρχουν στις αποθήκες εμπόρων και παραγωγών όχι μόνο θα εξομαλύνουν την κατάσταση αλλά ενδεχομένως και να ρίξουν τις τιμές, όπως έχει συμβεί πολλές φορές και στο παρελθόν.

Δηλώσεις και εκτιμήσεις μέσα σε πνεύμα πανικού εξυπηρετούν ύποπτα συμφέροντα και δημιουργούν αρνητικό κλίμα στην αγορά και στους καταναλωτές, με απρόβλεπτες συνέπειες, καταλήγει η ανακοίνωση.

-----Διευκρινίσεις από τον Σύνδεσμο Αλευροβιομηχάνων της Ελλάδος για τα σιτηρά

Σχετικά με το θέμα των προβλημάτων της φετινής σιτικής παραγωγής (ποσότητα, ποιότητα, τιμές) γράφονται και λέγονται πολλά και διάφορα.

Επειδή -προφανώς εκ παραδρομής- αναφέρονται οι δηλώσεις του κ. Χαλάτζογλου ως δήθεν προέδρου του Συνδέσμου Αλευροβιομηχάνων της Ελλάδος, οφείλουμε να διευκρινίσουμε πως πρόεδρος του ανωτέρου συνδέσμου, τα μέλη του οποίου το 2009 άλεσαν τους 800.000 από το 1.100.000 τόνους της Ελλάδος, είναι ο κ. Κωνσταντίνος Λούλης.

Οι τιμές των αλεύρων παρέμειναν σταθερές -ειδικά το τελευταίο δίμηνο- λόγω υπάρξεως αποθεμάτων ασφαλείας. Όπως όμως αντιλαμβάνεστε, από τη θεαματική αυτή εκτίναξη των τιμών του σίτου που διαμορφώθηκε τις τελευταίες 40 - 50 ημέρες, επιβάλλεται η άμεση αναπροσαρμογή των τιμών των αλεύρων.

Η κατάσταση αυτή διαμορφώθηκε λόγω της μείωσης της παραγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον Καναδά και στη Ρωσία, που έφτασε το 30%, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων και των πυρκαγιών, όπως αυτό επιβεβαιώθηκε και από το χθεσινό δελτίο του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Σοβαρό προβληματισμό μας δημιουργούν τόσο η άνοδος των τιμών όσο όμως και η αδυναμία εξευρέσεων ποσοτήτων σίτου, πολλώ δε μάλλον με ποιοτικές προδιαγραφές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v