Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Πού θα πάνε τα 25 δισ. των εγγυήσεων

Σε "συμφωνία κυρίων" έχουν καταλήξει η κυβέρνηση και οι τραπεζίτες με στόχο ρευστότητα περίπου 10 δισ. από το νέο πακέτο των 25 δισ. να κατευθυνθεί προς την αγορά. Για τη στήριξη των τραπεζών τα υπόλοιπα 15 δισ.

Τράπεζες: Πού θα πάνε τα 25 δισ. των εγγυήσεων
Σε "συμφωνία κυρίων" έχουν καταλήξει η κυβέρνηση και οι τραπεζίτες με στόχο ρευστότητα ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ, από το νέο πακέτο των 25 δισ. ευρώ, να κατευθυνθεί προς την αγορά τόσο σε χορηγήσεις δανείων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όσο και προς στεγαστικά.

Κατόπιν της πίεσης από την κυβερνητική πλευρά, οι επικεφαλής των τραπεζών έχουν ήδη συζητήσει σε επίπεδο Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών για το θέμα και ένας από τους σημαντικότερους αναφέρει: "Επιδίωξή μας πλέον είναι να στηρίξουμε την αγορά, κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ δειλά θα ξεκινήσει και η χορήγηση νέων στεγαστικών δανείων με περιβαλλοντικά κίνητρα".

Τα υπόλοιπα 15 δισ. ευρώ θα αξιοποιηθούν για τη στήριξη των τραπεζικών ομίλων. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι 10 δισ. ευρώ θα συμψηφίσουν το 1/3 από τις απώλειες καταθέσεων και τα υπόλοιπα 5 δισ. ευρώ θα καλύψουν τις απώλειες ρευστότητας από τη μείωση των τιμών των ομολόγων και το ψαλίδισμα στις τιτλοποιήσεις δανείων εξαιτίας των υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας.

Οι προϋποθέσεις έγιναν, όπως υποστηρίζεται αρμοδίως, δεκτές από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αφού "αναγνωρίζει ότι το τραπεζικό σύστημα έχει πληγεί από τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό". Βέβαια, η κυβέρνηση, από την πλευρά της, πίεσε με πολιτικά επιχειρήματα τους τραπεζίτες.

Αφενός οφείλουν ως "ατμομηχανή" της οικονομίας να μην κλείνουν τη στρόφιγγα των δανείων σε όλους αδιακρίτως τους υποψήφιους δανειολήπτες αφετέρου δεν υπάρχει πλέον άλλοθι τόσο από τον επιχειρηματικό κόσμο όσο και από το σύνολο της κοινωνίας όταν το Δημόσιο στηρίζει αδιάκοπα τις τράπεζες, χωρίς μέρος της ωφέλειας να επιστρέφει στην αγορά!

Μικρομεσαίες και στέγη

Με ύφεση 4% για το 2010 και πλέον του 2,5% για το 2011, το επιχειρηματικό περιβάλλον αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ζοφερό, κυρίως για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις, που βλέπουν την κατανάλωση να περιορίζεται δραματικά και τους τζίρους τους να ακολουθούν αντίστοιχη καθοδική πορεία.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον απαιτείται τόνωση της αγοράς, ξεκινώντας, πέραν των επιδοτούμενων μέσω ΕΣΠΑ, ΤΕΜΠΜΕ κ.ά., με τραπεζική χρηματοδότηση. Στην κορυφή της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζιτών βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες η όσο το δυνατόν καλή στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, που διαθέτουν αντικείμενο και είναι βιώσιμες.

"Δεν πρόκειται να χορηγηθούν δάνεια στους αναξιόπιστους και στους μπαταχτσήδες", αναφέρει κορυφαίο στέλεχος της τραπεζικής αγοράς. Θα ενισχύσουμε, προσθέτει, την καινοτομία, την πράσινη επιχειρηματικότητα και εκατοντάδες από τους μικρομεσαίους, που σήμερα πλήττονται από την ύφεση, ωστόσο είναι βιώσιμοι και παραγωγικοί.

Ευθυγραμμισμένοι με την ανάγκη... επαναλειτουργίας της αγοράς και των εργασιών που στηρίζουν την πραγματική οικονομία τόσο το οικονομικό επιτελείο όσο και οι τραπεζίτες συμφώνησαν στην αναζωπύρωση της πεθαμένης, όπως τη χαρακτηρίζουν, οικοδομικής δραστηριότητας και ολόκληρης της βιομηχανίας που τη στηρίζει.

Με βάση τη στρατηγική αυτή, τους επόμενους μήνες, με αιχμή το τελευταίο δίμηνο του 2010, αναμένεται να ζεσταθεί η αγορά των στεγαστικών δανείων είτε με την προώθηση των γνωστών σε όλους προϊόντων στέγης είτε με νέα πιο "πράσινα" στεγαστικά δάνεια. "Εάν αρχίσει έστω και οριακά να λειτουργεί εκ νέου η οικοδομή, θα δούμε ένταση σε μία σειρά επαγγέλματα που συσχετίζονται με την οικοδομική δραστηριότητα", τονίζει στέλεχος τράπεζας.

Οι αιτήσεις

Η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένει από τα πιστωτικά ιδρύματα τις σχετικές αιτήσεις προκειμένου να κάνουν χρήση των εγγυήσεων ανάλογα με το μερίδιο αγοράς που κατέχουν.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αιτήσεις θα φθάσουν στο υπουργείο Οικονομικών και στην Τράπεζα της Ελλάδος έως το τέλος του Σεπτεμβρίου, το αργότερο αρχές Οκτωβρίου και εν συνεχεία οι τράπεζες θα αντλήσουν ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μέχρι σήμερα το ελληνικό δημόσιο έχει στηρίξει το τραπεζικό σύστημα με 40 δισ. ευρώ (25 συν 15 δισ. ευρώ) και μόλις πρόσφατα εγκρίθηκε από τη Βουλή το νέο πακέτο εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ, σύνολο λοιπόν 65 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v