Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπιρμπίλη: Στόχος η ενίσχυση των ΑΠΕ

Φιλόδοξο, αλλά εφικτό τον στόχο αύξησης της διείσδυσης των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή έως 40% από 13% που είναι σήμερα χαρακτήρισε η υπουργός ΠΕΚΑ, κ. Τ. Μπιρμπίλη, σε σχετική συνέντευξη Τύπου.

Μπιρμπίλη: Στόχος η ενίσχυση των ΑΠΕ
Φιλόδοξο, αλλά εφικτό τον στόχο αύξησης της διείσδυσης των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή έως 40% το 2020, από 13% που είναι σήμερα, χαρακτήρισε η υπουργός ΠΕΚΑ, κ. Τ. Μπιρμπίλη, σε σχετική συνέντευξη Τύπου καταγραφής και απολογισμού των ενεργειών για τις ΑΠΕ.

Σύμφωνα με την κ. Μπιρμπίλη, πέραν του νέου Νόμου 3851, που αίρει τις στρεβλώσεις και τα εμπόδια γρήγορων αδειοδοτήσεων, σημαντική αρωγή προσέφερε και η λειτουργία της ΡΑΕ, η οποία μέσα σε λίγους μήνες αδειοδότησε 3.400 MW ΑΠΕ, το οποίο αποτελεί το 1/3 των αδειοδοτημένων έργων της προηγούμενης 15ετίας.

Σύμφωνα με την υπουργό, εάν το σχέδιο "20 - 20 - 20" επιτευχθεί, θα υλοποιηθούν επενδύσεις 16,4 δισ. ευρώ και θα δημιουργηθούν 100.000 νέες θέσεις εργασίας έως το 2020.

--- Κόστος ΑΠΕ

Η υπουργός, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις όσον αφορά στο σημερινό υψηλό κόστος στα τιμολόγια ρεύματος από τις νέες τεχνολογίες ΑΠΕ, ανέφερε πως τα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν σημαντικές ανακατατάξεις.

Το κόστος των ρύπων σε σχέση με αυτό των ΑΠΕ θα δημιουργήσει νέες συνθήκες. Εκτίμησε ότι σε μία πενταετία, βάσει και διεθνών στοιχείων που διαθέτει, ενδέχεται το κόστος των ΑΠΕ να είναι ανταγωνιστικότερο εκείνου που εμφανίζει το φυσικό αέριο.

Πρόσθεσε επιπλέον ότι η ΔΕΗ έχει αναλάβει να εκπονήσει μελέτη, η οποία θα παραδοθεί μέχρι τα τέλη του 2010, όπου θα υπολογίζεται το κόστος επιβάρυνσης από τους ρύπους το οποίο θα επιβληθεί το 2013.

--- Ν. Βασιλάκος (πρόεδρος της ΡΑΕ)

Στην παρέμβασή του, ο πρόεδρος της ΡΑΕ ανέφερε ότι αύριο περνά στην ολομέλεια της ρυθμιστικής αρχής η έγκριση αδειοδότησης εγκατάστασης 1.000 MW στην Κρήτη (επένδυση του ομίλου Κοπελούζου).

Επίσης, ο κ. Βασιλάκος ενημέρωσε πως έως το τέλος του έτους αναμένεται να έχει αδειοδοτηθεί και η επένδυση της Τέρνα Ενεργειακή, και πάλι στην Κρήτη, επίσης 1.000 ΜW.

--- ΔΕΣΜΗΕ

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο κ. Μ. Παπαδόπουλος, πρόεδρος του ΔΕΣΜΗΕ, ανέφερε ότι προωθείται η διασύνδεση των Κυκλάδων, καθώς το έργο βρίσκεται σε φάση προκήρυξης, το οποίο θα αναλάβει η ΔΕΗ.

Συμπλήρωσε πως ο ΔΕΣΜΗΕ στην ισχύουσα ΜΑΣΜ προβλέπει έργα 4 δισ. ευρώ για τη διασύνδεση όλου του νησιωτικού συστήματος της χώρας.

***Η παρουσίαση των έργων ΑΠΕ από το υπουργείο Περιβάλλοντος δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v