Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oliaros: Επενδύσεις σε Κεραμικό - Μεταξουργείο

Επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ για αναπλάσεις σε παλαιά κτίρια και κοινόχρηστους χώρους της περιοχής του Κεραμικού και του Μεταξουργείου σχεδιάζει η εταιρία Ανάπτυξης Ακινήτων Oliaros.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Oliaros: Επενδύσεις σε Κεραμικό - Μεταξουργείο
Επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ για αναπλάσεις σε παλαιά κτίρια και κοινόχρηστους χώρους της περιοχής του Κεραμικού και του Μεταξουργείου σχεδιάζει η εταιρία Ανάπτυξης Ακινήτων Oliaros.

Η εταιρία έχει ήδη αποχτήσει δεκάδες ακίνητα στη συγκεκριμένη περιοχή (η οποία περικλείεται από τις οδούς Πειραιώς, Ιερά Οδός, Κωνσταντινουπόλεως, Αχιλλέως και Δεληγιώργη, συνολικής επιφάνειας 400 στρεμμάτων), τα οποία σε συνεργασία με γνωστούς Έλληνες και ξένους αρχιτέκτονες πρόκειται να τα ανακαινίσει και να τα μετατρέψει σε χώρους κατοικίας, εμπορικών δραστηριοτήτων, γραφείων, αλλά και αποθηκών.

Σημειώνεται ότι πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια αναβάθμισης των πιο υποβαθμισμένων περιοχών του κέντρου.

Ήδη μέσα στον Νοέμβριο θα ξεκινήσει η ανακατασκευή των δύο πρώτων κτιρίων.

Η πρώτη φάση ανάπτυξης του έργου που φέρει την επωνυμία ΚΜ Properties θα αφορά τέσσερα κτίρια και θα κοστίζει περί τα 6 εκατ. ευρώ.

Η πρώτη αυτή φάση θα ολοκληρωθεί σε περίπου έναν χρόνο, ενώ θα ακολουθήσει η δεύτερη ανάπτυξη του project που θα αφορά την αξιοποίηση 8-10 μεμονωμένων κτιρίων.

Σύμφωνα με τον CEO της Oliaros Ιάσονα Τσάκωνα, το πρόγραμμα αναπλάσεων στο σύνολό του θα ολοκληρωθεί έως το 2016.

Αναλυτικά, στην σχετική ανακοίνωση της Oliaros αναφέρεται:

H εταιρία ανάπτυξης ακινήτων OLIAROS ανακοίνωσε σήμερα, σε σχετική συνέντευξη Τύπου, την πρόθεση της να υλοποιήσει επένδυση ύψους 100 εκ.€ για την βιώσιμη αναζωογόνηση της περιοχής Κεραμεικού – Μεταξουργείου (KM), όπως προέκυψε από την συνεργασία της με 19 Έλληνες και ξένους διακεκριμένους αρχιτέκτονες:

Ανδρέας Αγγελιδάκης, Αριστείδης Αντονάς, Atelier Bow Wow (Ιαπωνία), Bjarke Ingels Group (Δανία), Boyd Cody Architects (Ιρλανδία), Camilo Rebelo (Πορτογαλία), decaARCHITECTURE, Divercity, doxiadis+, Ηλίας Ζέγγελης, Harry Gugger Studio (Ελβετία), Jean-Frederic Luscher Architect (Ελβετία), Παύλος Καλλιγάς, RKITEKTS, VOIS, Oliveira-Ruivo (Πορτογαλία)
Τους ξένους αρχιτέκτονες υποστηρίζουν τοπικά οι: Διονύσης Ζαχαριάς, Επαμεινώνδας Δασκαλάκης, Νίκος Σαρρής, Νίκος Νικολαΐδης

Πρόκειται για το έργο ΚΜ PROPERTIES, που στόχο έχει την ανάδειξη της περιοχής Κεραμεικού-Μεταξουργείου σε μια πρότυπη, ισορροπημένη, πολυπολιτισμική, σύγχρονη γειτονιά κατοικίας στο κέντρο της Αθήνας, προάγοντας παράλληλα την δημιουργική χρήση και ανάπτυξη στην περιοχή.

Η OLIAROS με το ΚΜ PROPERTIES προτείνει νέες αστικές τυπολογίες, ακολουθώντας μια σύγχρονη αρχιτεκτονική προσέγγιση, αναδεικνύοντας και εξελίσσοντας την ιστορική αρχιτεκτονική διαδρομή της περιοχής

Το ΚΜ PROPERTIES προγραμματίζεται να υλοποιηθεί σε 5 φάσεις σε 5 χρόνια. Αφορά σε ένα διαφοροποιημένο portfolio ακινήτων, τόσο ως προς τον τύπο όσο και ως προς την χρήση, ανταποκρινόμενο στις σημερινές ανάγκες διαβίωσης και διαμόρφωσης ενός σύγχρονου αστικού περιβάλλοντος: περιλαμβάνει κατοικίες σε ποσοστό 43%, γραφεία 9%, open Space plans 19%, εμπορικούς χώρους 21%, αποθηκευτικούς χώρους 8%.

Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην περιβαλλοντική διάσταση της προσέγγισης, σχεδιάζοντας 2800 μ2 κήπων, 1800 μ2 πράσινων ταρατσών, 1500 μ2 φωτοβολταϊκών συστημάτων και 800 μέτρων κάθετων κήπων. Παράλληλα προβλέπεται η δημιουργία 260 θέσεων παρκινγκ ιδιωτικής χρήσης.

Η πρώτη φάση του έργου ΚΜ PROPERTIES, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στους επόμενου 12 μήνες, εστιάζει στην ενεργειακή και αρχιτεκτονική αναβάθμιση 4 κτηρίων της δεκαετίας ’70, προσφέροντας ποικιλία χώρων στην κατηγορία open Space plan, ευέλικτους χώρους κατάλληλους για κατοικία, εμπορική ή επαγγελματική δραστηριότητα σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές:

• Κεραμεικού 51, αρχιτέκτων Ανδρέας Αγγελιδάκης σε συνεργασία με τον Νορβηγό καλλιτέχνη Matias Faldbakken, διαμπερείς, ευέλικτοι χώροι 125-130 μ2, για μικτή και εμπορική χρήση και ανοικτή θέα πάνω στην κεντρική πλατεία Αυδή και την Πάρνηθα

• Λεωνίδου 26 και Ιάσονος, καλλιτέχνης Gerwald Rockenshaub σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Νίκο Νικολαϊδη, γωνιακό κτήριο με θέα στην Ακρόπολη και την οδό Ιάσονος, διαμπερείς ευέλικτοι χώροι για μικτή, οικιστική (60μ2- 125μ2) και εμπορική χρήση (283μ2), διατίθεται και ολόκληρο σε σύνολο 934,60μ2

• Ιάσονος 47, αρχιτέκτων Divercity, σε θέση μεγάλης προβολής, χώροι για εμπορική (198 m2) και μικτή χρήση κατάλληλοι και για γραφεία ( 40-110 m2), διατίθεται και ολόκληρο σε σύνολο 913 μ2.

• Λεωνίδου 11, αρχιτέκτων Ανδρέας Αγγελιδάκης σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη Άγγελο Πλέσσα, χώροι εμπορικής (145m2) μικτής οικιστικής χρήσης 40-82μ2, διατίθεται και ολόκληρο σε σύνολο 634 μ2.

Η δεύτερη φάση του ΚΜ PROPERTIES, θα αφορά στη ανάπτυξη 8-10 μεμονωμένων κτιρίων που θα προ-πωλούνται, προκειμένου κανείς να έχει δυνατότητα επιλογής και προσαρμογής ενός κτηρίου ή χώρου ανάλογα με τις ανάγκες του. Οι επόμενες φάσεις του προγράμματος θα εξελιχθούν ως το 2016.

Το ΚΜ PROPERTIES είναι αποτέλεσμα συστηματικού, μεθοδικού σχεδιασμού και μελέτης επαγγελματιών από όλους τους χώρους, κυρίως αρχιτεκτόνων. Προτείνει μία ολοκληρωμένη, σύγχρονη, εξωστρεφή παρέμβαση για την εξέλιξη και την διαμόρφωση της ποιότητας ζωής στο αστικό τοπίο και συγκεκριμένα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, σε επίπεδο αρχιτεκτονικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό.

Ο Ιάσων Τσάκωνας, Διευθύνων Σύμβουλος της OLIAROS, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος ΚΜ PROPERTIES δήλωσε χαρακτηριστικά : «Η OLIAROS, εδώ και 4 χρόνια, μελετά συστηματικά τις ανάγκες του κέντρου της πόλης και ειδικότερα της περιοχής ΚΜ. Έχουμε καταρτίσει συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες και έχουμε κοινοποιήσει στην Πολιτεία και σε σε Αρμόδιους Φορείς. Σήμερα ανακοινώσαμε την επενδυτική μας πρόταση, η υλοποίηση της οποίας απαιτεί τη συντονισμένη συνεργασία της Πολιτείας.

Ζητούμε να συνυπολογιστεί η πρότασή μας για την περιοχή Κεραμεικού – Μεταξουργείου στον προγραμματισμό του νέου ρυθμιστικού σχεδίου «ΑΘΗΝΑ 2020». Ταυτόχρονα τονίζουμε την ανάγκη να καταρτηθεί συγκεκριμένο 5ετές αναπτυξιακό σχέδιο για την αντιστροφή της πορείας του ιστορικού κέντρου της πόλης και την βιώσιμη ανάπτυξη των γειτονιών του, με έμφαση στον άνθρωπο, και που θα αφορά σε πρωτοβουλίες ασφάλειας, καθαριότητας, ορθότερης διαχείρισης του δημόσιου χώρου και των χρήσεων γης, επανασχεδιασμού του οδικού δικτύου, ορθότερης διαχείρισης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς καθώς και της σύγχρονης αρχιτεκτονικής δημιουργίας».

Σε μια κρίσιμη οικονομική συγκυρία για τη χώρα, η εταιρία OLIAROS επενδύει στη δημιουργία βιώσιμων μικρο-περιβαλλόντων που να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες στην πόλη, έχοντας ως σημείο αναφοράς την περιοχή Κεραμεικού – Μεταξουργείου (ΚΜ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v